söndag, december 31, 2006

Thatcher

Började dagen med att springa på löpbandet (eftersom det regnade ute) och tittade under tiden på Stina möter intervjun med Margaret Thatcher, helt fantastisk start på dagen. Vilken kvinna!!

lördag, december 30, 2006

Varför detta hat mot USA:s utrikespolitik?

Jag kan inte förstå att många är så upprörda över USA:s utrikespolitik. Den kanske inte alla gånger har varit helt lyckad, men USA till skillnad från Sverige och de flesta andra länder försöker i alla fall vara med och skapa en friare värld där fler människor får sina mänskliga rättigheter respekterade. Vad brukar Sverige göra när vi ser att människor i andra länder far illa? Vi kanske ställer en fråga eller två i FN, kanske skickar ett meddelande, men ska vi vara helt ärliga så är det i stort sett alltid helt verkningslöst. Jag är glad över att USA finns och bedriver en aktiv utrikespolitik. Stalin, Hitler, Hussein och andra diktatorer hade inte störtats om det inte hade varit för länder som USA. Det är på tiden att Sverige börjar arbetet med att bedriva en mer aktiv utrikespolitik och slutar gulla med diktatorer. Jag är trött på tjajtet om folkrätt och länders rättigheter vi borde istället prata om individers rättigheter.

Shopping

Idag har jag pluggat och shoppat. Shopping resulterade i 2 par nya jeans samt en svart kostym och en ljusblå skjorta. Tyvärr var ingenting på rea. Har också köpt nyårspresent till Anna och Martin som har nyårsmiddag imorgon.

fredag, december 29, 2006

Kommisarie Lynley

Imorgon börjar kommisarie Lynley sändas, finns det något bättre än brittiska deckare innehållandes engelsk landsbygd, jaguarer och slott?

Min första ljudbok

Idag har jag köpt min fösta ljudbok på iTunes, Madeleine Albrights "Madame secretary". Perfekt att plugga till!

Pluggar hela dagen


Pluggat hela dagen med Johan och Lisa.

torsdag, december 28, 2006

Utbildningsnämnden

Från årsskiftet sitter jag i Utbildningsnämnden i Stockholm. Första mötet blir den 18 januari, det skall bli mycket intressant! Ser fram emot att jobba ihop med Cecilia Brinck som är gruppledare och de andra i nämnden.

John Edwards



Foto: www.johnedwards.com

John Edwards kandiderar till att bli presidentkandidat uppger Fox News.

Var inne på John Edwards hemsida och gillar verkligen hans sätt att kommunicera med väljarna, filmer, podcasting, blogg.

Sony Ericsson

I senaste nyhetsinslaget från Wall Street Journal Tech News, podcast, meddelas att Sony Ericsson kommer att expandera stort i Sydkorea och att man för samtal med en möjlig koreansk samarbetspartner. Kul!

Corporate Social Responsibility

Foto: www.avlatsindustrin.se

I senaste Harvard Business School Review, podcast, diskuteras CSR - Corporate Social Responsibility.

Jag tycker att de företag som vill ta ett socialt ansvar skall göra detta. Om t.ex. Ben & Jerrys ägare vill skänka bort stora delar av vinsten till välgörenhet är detta något beundransvärt och bra. Däremot tycker jag att den utvecklinmg som många CSR aktivister vill se att man skall tvinga företag att ta ett större socialt ansvar är oroväckande. Vissa aktivister vill t.o.m. gå så långt att man vill tvinga företag som är verksamma i utvecklingsländer att skaffa en licens annars ska man inte få vara verksam i landet.

Jag delar de mål som de som förespråkar CSR har, att fler skall ta sig ur fattigdom, att miljön skall bli renare och att arbetsmiljön bli bättre. Däremot är jag rädd för att om CSR aktivisterna skulle bestämma så skulle det få stora negativa konsekvenser för fattigdombekämpningen i utvecklingsländerna. Företagen är lösningen och inte problemet på fattigdomsbekämpningen.

Kolla in hemsidan för Kristian Karlssons bok Avtaltsindustrin som handlar om Corporate social responsibility. Du hittar hemsidan här.

Lunch med Markus Friberg




Tog ett trevligt uppehåll i pluggandet och åt lunch med Markus Friberg, pressekreterare åt migrationsminister Tobias Billström. Markus och jag var distriktsordföranden samtidigt Markus i Jönköping och jag i Skaraborg.

"Moderata ministrar stryker diktaturer mehårs"

Idag skriver MUF:s ordförande Niklas Wykman på DN debatt.

Du hittar artikeln här.

Segolene Royal



Foto: Wikipedia

Det är mycket Segolene Royal just nu. I förra numret av Newsweek var det ett reportage om henne, igår kväll lyssnade jag på Bussiness week - Global Outlook, podcast som handlade om Segolene och varför hon blivit så populär. Det är väldigt spännande att en kvinna för första gången i Frankrikes historia nu har möjlighet att bli president. Hon är 53 år gammal och är sambo med socialistpartiets förstesekreterare. Hon har tidigare varit miljöminister, delegerad familje- och barnminister, delegerad skolminister. Många menar att Segolene bryter med det gamla och står för någonting nytt, även om hon är en politisk veteran. Det ska bli spännande att följa valet i Frankrike i vår, då kanske man också får veta lite mer vilken politik hon står för än så länge har det varit mycket fokus på att hon är kvinna och står för någonting nytt.

Tyskland

Vid årsskiftet tar Tyskland över som ordförande land i EU samtidigt tar också Tyskland över som ordförande i G8 gruppen. Det skall bli spännande att se vad Angela Merkel kommer att kunna sätta för agenda i EU. Angela Mekel har avviserat att hon tänker damma av konstitutionen, rensa upp inom EU byråkratin och lyfta Mellanösternfrågan.

Tvångsflytt av elever blir möjligt

Regeringen genom Jan Björklund (fp) avviserar att det skall bli möjligt för kommuner att besluta om skolbyte mot föräldrarnas vilja. Det är verkligen på tiden! Ingen skall behöva vara rädd för att gå till skolan och det är fruktansvärt att vissa elever ofta väldigt få skall få förstöra för andra elever. Ofta är det kanske bara några elever på en skola som kan förstöra hela klasser, förstöra för nästan alla elever på skolan. Jag PRAO:ade på en lågstadieskola när jag gick på högstadiet och i den klassen där jag PRAO:ade fanns det en kille som var fullkomligt vidrig. Han förstörde för alla andra i klassen och lärarens uppmärksamhet gick nästan endast till att försöka hålla koll på denna killen. Barn som inte sköter sig skall inte få förstöra för andra barn så att det går ut över deras utbildning!

onsdag, december 27, 2006

Inslag med Anders Borg

Gammalt tv inslag med Anders Borg när han pratar klasskamp.

Ni hittar det här.

Ipod Nano

En av mina julklappar i år en svart Ipod Nano, 8 GB. Jag är helt förälskad. Jag har precis startat en massa prenumenationer på olika poddradioprogram från bland annat: Sveriges Radio, SVT, CNN, The Economist, Newsweek, Wall Street Journal.

Lite bilder från julen







Här är lite bilder från julafton hos mormor. Det var så länge jag kom ihåg att ta kort, den andra middagarna glömde jag helt bort detta.

fredag, december 22, 2006

Artikel om Anders Borg i Newsweek

Rubriken är: "Anders Borg: His job is to retool one of Europe's top economies, and build a "new Swedish model".

Kajsa har börjat blogga

Kajsa Dahlström som jag sitter i FS tillsammans med har börjat blogga.

Du hittar hennes blogg här.

DS möte på julmiddag

Ikväll har vi haft ds möte med MUF sthlm samt julmiddag. Mycket trevligt!

Jullunch med jobbet

Idag har jag var på jullunch med jobbet på Södra teatern. Sjukt kul föreställning och ganska god mat.

torsdag, december 21, 2006

Maria Rankka i Expressen

Foto: Anna Hållams, www.timbro.se

Igår skrev Maria Rankka, chef för Timbro en mycket läsvärd artikel i Expressen som handlar om Vaxholmskonflikten ochn den fria tjänstehandeln.

Du hittar artikeln här.

Iransk homosexuell avvisas från Sverige

I fredags avslog Migrationsverket en iransk mans ansökan om uppehållstillstånd trots att mannen är homosexuell. Iran är ett av de nio länder i världen där man utdömer dödsstraff för homosexuella handlingar. Enligt Amnesty Internationel skall 94 personer ha dömts till döden i Iran under 2005.

Forts. de fattiga barnen

Igår fortsatte Stockholm city sin serie om de fattiga barnen igår med rubriken "Fattiga barn hamnar ofta i kriminalitet".

Unga som växer upp med lågavlönade föräldrar bor ofta i områden som har större kriminalitet och social problem och dessa barn hamnar också oftare i kriminalitet än barn till högavlönade. Ofta är det känslan av hopplöshet för barn som växer upp i segregerade områden som bidrar till att dessa senare hamnar i kriminalitet. Jag tycker att det är viktigt att diskutera varför vissa hamnar i kriminalitet och får sociala problem. Samhället borde verkligen agera i tid, ofta vet man vilka barn det är som ligger i riskzonen, LVU barn är en av dessa grupper som senare ofta återfinns inom socialtjänsten även senare i livet.

Julglögg med MUF Sthlm

Igår var det dags för den årliga julglöggen för MUF Sthlm. Det var mycket folk och supertrevligt.

Uppsala universitet fällt för diskriminering

Den huvudförhandling jag och Johan var och tittade på i Högsta domstolen är nu avgjort. Uppsla universitet döms för olaga diskriminering och de två kvinnorna tilldöms 75 000 kronor vardera i skadestånd.

Artikel i Svenskan.

onsdag, december 20, 2006

Eliasson ska mäkla fred i Sudan

Jan Eliasson skall som speciellt sändebud till Sudan för FN förhandla med Sudan för att stärka de fredsbevarande trupperna i Darfur. Det råder ingen tvekan om att Jan Eliasson är en skicklig diplomat och vi får verkligen hoppas att han lyckas med sitt uppdrag. Däremot så brukar FN inte vara så bra på att lyckas få tillstånd lösningar i konfliktdrabbade områden. Jag har svårt att föstå varför i stort sett hela den fria världen är så lama mot folkmord och diktaturer. FN och den fria världen borde väl ha lärt sig något från Ruwanda, man kunde ju i alla fall ha hoppats på det.

tisdag, december 19, 2006

Forts. de fattiga barnen

Idagens Stockholm City fortsätter man att diskutera de fattiga barnen. Förutom ordet fattig tycker jag riktigt bra om artikelnserien efter dagens artikel. Det är viktigt att diskutera de konsekvenser som utanförskapet ofta får för banen. Artikeln tar upp att statestiken visar att lågutbildade kvinnor röker mer under graviditeten, barn till föräldrar med låga inkomster börjar röka oftare och tidigare, barn till föräldrar med små inkomster rör på sig mindre, övervikt bland barn till lågavlönade föräldrar är betydligt vanligare än bland högutbildade.

Det finns enligt artikeln ett tydligt samband mellan barns hälsa och ekonomiska utsatthet. Jag tycker att det är väldigt intressant och viktigt att lyfta fram hur viktigt det är med en god ekonomi för sin egen hälsa och för sina barns hälsa. '

Jag skrev mitt projektarbete på gymnasiet om ohälsan och det visade sig att de som jobbar minst och har minst inkomster är de som är sjuka allra mest. Jag tycker att vi i Sverige fokuserar alldeles för mycket på antalet förvärvsarbetade timmar. Vänsterpartiet vill att vi skall förvärvsarbeta mindre och menar att detta skulle minska ohälsan. Jag tycker att vi i debatten kring ohälsan borde fokusera betydligt mer på de som de fakto är sjuka mest de med små inkomster och satsa på rejäla skattesänkningar så att man kan försörja sig själv och sin familj.

Julklappar







Shoppat lite julklappar till idag. Denna är till min bror.

Lunch med Kajsa och Rola

Rola Brentlin


Kajsa Dahlström

Efter ekonomiföreläsnig idag så åt jag lunch med Kajsa och Rola som också sitter i förbundsstyrelsen för MUF. Rola bloggar också, du hittar den här.

Kristina Alvendal



Foto från www.kristinaalvendal.com

Idag när jag kom hem hade vi fått Stockholmshems tidning. Min mentor från när jag gick utbildningen Unga Moderater, Kristina Alvendal (m), Bostads- och integrationsborgarråd frontade tidningen. Jag är glad över att man valt att lägga integrations och bostadsfrågorna under samma borgarråd. Att ombilda allmännyttan i ytterområdena är oerhört viktigt för att skapa ett mer blandat boende i ytterområdena. Jag har svårt att förstå den kritik som riktas mot ombildningarna.

Middag med Anna C Johansson


Efter mötet med Advokater utan gränser gick jag och Anna C Johansson och åt tapas och drack lite vin. Var jättetrevligt!

Annas blogg hittar du här.

Möte med advokater utan gränser

Idag var jag och Lisa på möte med Advokater utan gränsers Kinagrupp. Vi diskuterade pågående projekt, budget och framtida projkt.

Advokater utan gränsers hemsida hittar du här.

Börjat shoppa julklappar

Idag shoppade jag de första julklapparna, blev 2 stycken så än återstår det en del. Älskar NK:s öppettider till 21 denna veckan. Tror att Åhléns har öppet ännu senare så det skall nog gå vägen att honna köpa alla julklapparna denna veckan trots att det är mycket annat inplanerat också.

måndag, december 18, 2006

Fika på Sturekatten



Efter föreläsning på ekonomlinjen och seminarium på juristlinjen tog jag och Lisa en fika på Sturekatten.

2 mord + 1 misshandel

Idag på seminariet gjorde vi en uppgift om en 18 åring som mördat två personer samt misshandlat en person. Det totala fängelsestraffet för ett mord visstidsbestämt är 10 år, för det andra mordet kan man lägga på 4 år totalt sedan har man gått i strafftaket vilket innebär att man inte kan döma 18 åringen för misshandeln. I och med att han endast var 18 år halverar man enligt praxis i enlighet med ungdomsrabatten straffet till 7 år, sedan kommer de flesta ut efter 2/3 vilket innebär 4.5 år. Man kan ju fråga sig om detta är rimligt?

250 000 unga lever i fattigdom

Tidningen Stockholm City har idag en artikel om att 250 000 unga lever i fattigdom. Artikeln bygger på en rapport från Rädda Barnen. Jag tycker att det är lite upprörande att prata om fattigdom i Sverige. Det finns säkert människor som lever under väldigt knappa förhållanden, de gömda flyktingarna i Sverige som står helt utanför alla trygghetssystem och lever utanför samhället har säkert i många fall väldigt knappa ekonomiska resurser. Men att prata om att 13 % av barnen som växer upp i Sverige lever i fattigdom upprör mig. Det internationella måttet för att mäta fattigdom är att man har mindre än 1 dollar om dagen att leva på. Jag tror det är väldigt få i Sverige som inte har mer än 1 dollar om dagen. Jag förstår att det Rädda Barnen försöker lyfta fram är en relativ fattigdom men jag tycker att man borde kalla det något annat än fattigdom.

Jag undrar om jag själv har räknats som en av de 13 % som växte upp i fattigdom. När min mamma levde själv med mig och min bror samtidigt som hon studerade till sjuksköterska var det inte direkt så att vi badade i pengar. Det jag tycker att Rädda Barnen borde lyfta fram är att det är absurt att Sverige har de högst beskattade låginkomsttagarna i världen, detta gör att det blir väldigt svårt för ensamstående (oftast kvinnor) med relativt låga inkomster att försörja sig och sina barn. Man borde också lyfta fram att den svenska arbetsmarknaden de senaste åren inte har fungerat särskilt bra vilket har skapat ett väldigt stort utanförskap. Jobbavdraget i kombination med förändringar i arbetsmarknadspolitiken är jag övertygad om kommer att leda till förbättringar för dessa barn i betydligt högre grad än höjt barnbidrag med en hundring hit eller dit. Utgångspunkten anser jag måste vara att man skall kunna leva på sin egna lön om man jobbar heltid och inte då behöva vara beroende av bidrag, då är skatterna på tok för höga.

Artikeln hittar du här.

söndag, december 17, 2006

Integritet, buggning mm

Idag finns det en intressant artikel i SvD med rubriken "Så kan ditt liv kartläggas". I artikeln intervjuas Per Ström, integritetsombudsman vid tankesmedjan Den nya välfärden. Jag oroas liksom Per Ström över övervakningssamhället som håller på att växa fram. Det är väldigt obehagligt att länder just nu utvecklas olika system där man automatiserar att kontrollera alla bilar, telefonsamtal etc. Däremot ser jag betydligt mer allvarligt på buggning än vad Per gör. "Buggning stör mig inte så mycket eftersom det kräver enorma resurser", säger Per Ström i artikeln. När det gäller buggning tycker jag endast att detta skall vara tillåtet vid mycket grova brott samt kräva en hög misstankesgrad. När man buggar någon så innebär det att det också drabbar en oskyldig tredje part och just därför är det väldigt viktigt att man använder buggningsinstrumentet mycket restriktivt.

Jag är trött på den ointellektuella diskussion som idag råder inom det rättspolitiska området som ofta endast handlar om fler och tuffare medel för polisen och hårdare straff för brottslingar. Jag tror att det vore bättre att diskutera hur polisen kan bli bättre genom t.ex. att diskutera utbildningssatsningar, hur polisutbildningen ska se ut, möjligheterna för att externrekrytera mer men också diskutera hur vi får duktiga människor att vilja bli poliser och att göra det attraktivt att göra karriär inom polisen. Jag är också övertygad om att det är väldigt viktigt att fokusera på att de som döms till straff inte skall begå nya brott. Gärna hårdare straff för grova våldsbrott men jag vill också se en djupare diskussion kring hur vi skall undvika att dömda personer skall begå nya brott efter att de avtjänat sina straff och här finns det väldigt mycket att göra. Den svenska kriminalvården har de senaste 10 åren fullkomligt havererat.

Artikeln i SvD hittar du här.

Fenomenet Filippa

Expresen skriver idag om Filippa Reinfeldt. Filippa har efter valet fått enormt mycket media och det finns ett enormt intresse för henne som politiker och person. Artikeln hittar du här. Ikväll skall jag läsa artikeln om Filippa i Shortcut.

FS mötet

Helgens FS möte gick mycket bra. Vi har bland annat diskuterat den politiska viljeinriktningen, organisationen och budgeten. Nya fs känns riktigt, riktigt bra! Vi har haft bra diskussioner och jag är övertygad om att det kommer bli två framgångsrika år för MUF.

Själv kommer jag att ansvara för och jobba med att utveckla Ledningsforumen. Jag är jättenöjd! Min avsikt är också att arbeta mycket med den politiska produktionen och under mina 2 år i fs åka runt mycket i distriktet och kampanja, ta debatter, tala på utbildningar etc.

Nya böcker

Lite nya böcker som det skall bli mycket spännande att läsa. Jag läser mycket och borde hinna plöja dessa under julen.





Denna bok heter "MAKT - OM SVERIGES DEMOKRATISKA UNDERSKOTT". 9 debattörer skriver var sitt kapitel i frågan. Anne Ramberg som är advokat och generalsekretare i Advokatsamfunder. Hon ingår också i Grundlagsutredningens exportgrupp. Hon skriver ett kapitel med rubriken "Demokrati och rätsstat". Anne Rambergs har flitigt debatterat rättssäkerhet och integritetsfrågor den senaste tiden. Jag lyssnade på Anne när jag gick Centrum för rättvisas sommarinternat i somras och blev mycket imponerad.







I denna bok skriver Johnny Munkhammar, Helena Olsson och Anders Ydstedt om att sänkt skatt är möjligt. Skattedebatten är viktig och det är viktigt att vi genomför skattereformer. Jag är helt övertygad om att det finns utrymme för stora skattesänkningar. Jag har själv sett när jag suttit i kommunala nämnder att det finns ett stort slöseri med våra skattemedel.







Johan Norbergs nya bok "När människan skapade världen. Johan är idéhistoriker, författare och senior fellow vid tankesmedjan Centre for the New Europe. Johan har skrivit den mycket uppmärksammade boken "Till världskapitalismens försvar". En av mina personliga favoriböcker.






Sista boken heter "Välkommen till folkrepubliken Katrineholm" och är skriven av Mikael Sekund.

lördag, december 16, 2006

FS möte, julglögg och julkonsert

FS mötet idag gick toppen. Vi är ett bra gäng som jag är övertygad om kommer göra ett kanon arbete de kommande två åren. FS mötet fortsätter imorogn klockan 9.00.

Efter mötet var det dags för MUF:s årliga julglögg, massa föredettingar var där, riksdagsledamöter, stabschefer, statsekreterare etc. Det var jättetrevligt. Jag gick dock tidigt för att hinna iväg till julkonserten i Filadelfia kyrkan med familjen. Fredrik glänsde!

fredag, december 15, 2006

Med i Nya Läns-Tidningen

Idag är jag med i Nya Läns-Tidningen med anledning av att jag har kommit in i MUF:s förbundsstyrelse. Farmor ringde och läste upp artikeln och tyckte det var väldigt kul och att jag dessutom var snygg på bilden. Artikeln finns inte på nätet men pappa skall scana in den så lägger upp den ikväll här på bloggen.

Jussi på morgonpromenad


Bild på Jussi från dagens morgonpromenad. Han är nu 12 veckor.

Regeringen säljer bolag


Foto: Pawel Flato, www.regeringen.se

Igår kallade Maud Olofsson och Mats Odell till presskonference med anledning av att regeringen säljer bolag och ägaranderlar i bolag. De bolag man säljer ut är:
- Bolåneinstitutet SBAB
- Fastighetsbolaget Vasakronan
- Sprittillverkaren Vin & Sprit
- Ägarandelar i Telia Sonera
- Ägarandelar i Nordea
- Ägarandelar i OMX

Det är också skönt att höra att Mats Odell som är ansvarig minister för utförsäljningarna inte utesluter fler utförsäljningar av statliga bolag. Detta är ett steg i rätt riktning men fortfarande finns det många statliga bolag att sälja ut.

FS möte idag




Nu på förmiddagen sitter jag och går igenom handlingar. Klockan 13 börjar förbundsstyrelsemötet och klockan 16 skall MUF ha sin årliga julglögg. Efter julglöggen skall jag försöka hinna gå på Fredriks julkonsert i Philadelfiakyrkan. Min mamma, hennes man Sten och min lillayster Erica kommer upp till Stockholm idag för att gå på Fredriks julkonsert och shoppa julklappar. Kul att de kommer upp lite tråkigt att det krockar med FS helgen jag kommer mest sitta i möten hela dagarna.

torsdag, december 14, 2006

Anna C bloggar




Anna C skall ta tag i sitt bloggande igen. Anna C Johansson har suttit i MUF:s förbundsstyrelse i 4 år, hon var fram tills stämman för några veckor sedan 2:e vice förbundsordförande. Idag är hon ledamot av trafiknämnden i Stockholm och jobbar på ett fastighetsföretag.

Här hittar ni bloggen.

Media i Skaraborg

Idag har jag fått media i Skaraborg i Falköpingstidning och Skaraborgslänstidning. Tyvärr finns det inte på internet. Median handlar om att jag har kommit in i förbundsstyrelsen och mina förväntningar på de kommande två åren. Det handlar också om min MUF tid i Skaraborg och de uppdragen jag hade då.

Ska försöka få tag på artiklarna i tryckt exemplar och scana in dem och lägger in dem på bloggen så fort jag kan.

Fikar med Åsa



Sitter och fikar med Åsa Hedberg hemma vid köksbordet. Jag och Åsa bodde ihop i Cambridge, UK, hösten 2004. Lörde oss inte så mycket engelska men hade väldigt skoj! Sitter och pratar gamla minnen. Åsa bor i moderatledda Täby och läser till lärare. Åsa är för övrigt singel.

Nya vinterskor



Har precis varit i Sickla Köpcentrum och köpt nya vattentäta Timberland skor. Riktigt snygga och ser dessutom ut att klara den svenska vintern ganska bra.

Massa tidningar



Denna veckan har det ramlat in tidningar. Sitter med en hel hög av tidningar att gå igenom. Att:ention, Resumés magasin, DiEgo, Plaza. Idag kom dessutom Shortcut, Civilekonomernas tidning och Jusektidningen med posten. Filippa Reinfeldt är mycket duktig på att få media, hon finns överallt just nu. I senaste numret av Shortcut är det ett stort reportage på 8 (!!) sidor och hon frontar på framsidan. I Jusektidningen är det Anders Borg som pryder framsidan. Tidningarna får dock vänta till ikväll efter några timmars pluggande och sen måste jag gå igenom handlingarna inför förbundsstyrelsemötet som börjar imorogn och slutar på söndag.

Rätta vägval med Sahlin



Foto: www.s-info.se/niklas


Idag skriver Niklas Nordström som var och pratade på 6:e generationen i tisdag en artikel om att Mona Sahlin är rätta vägvalet för socialdemokraterna.

Artikeln hittar du här: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=224&a=313670

Facket demonstrerade mot förändringarna i a-kassan

På väg till lunchen med Anna gick jag rakt igenom demonstrationen mot förändringarna i a-kassan som facket anordnade.

Facket skrek att den nya regeringens politik syftade till att knäcka facket. Vad politiken egentligen handlar om är ju att skapa fler jobb, inte att knäcka fackföreningsrörelsen. Facket som är starkt allierade med socialdemokraterna verkar tycka att deras egen makt är viktigare än att Sverige får fler som arbetar.

Det var ganska många som demonstrerade bland folket kunde man se föredetta minstrar som Morgan Johansson, anställda SSU:are som jag mötte i valrörelsen och en massa fackligt engagerade. Det roliga är att det verkar som att facket har bussat folk till Stockholm för att de skall se många ut. På vägen från lunchen gick jag bakom några fackligt aktiva kvinnor som tyckte det var så roligt att få komma till Stockholm och shoppa lite. Man kan ju fråga sig om de åkte för att demonstrera mot förändringarna i a-kassan eller för att få komma upp till Stockholm lagom innan jul och handla julklappar.

Det facket ofta glömmer att berätta är att LO-medlemmarna kommer att få mer pengar att shoppa för efter nyår på grund av de skattesänkningar som görs, vilket ju är glädjande för de shoppingsugna kvinnor det innebär att de kan shoppa ännu mer nästa gång de blir uppbussade till Stockholm för att demonstrera.

Jag har två förslag till hur LO kan sänka medlemsavgiften och på så sätt göra att deras medlemmar får mer pengar över i plånboken:
1. Stoppa det direkta ekonomiska stödet till socialdemokraterna.
2. Effektivisera jätteorganisationen och sluta bussa folk till Stockholm för att demonstrera

Lunch med Anna König Jerlemyr



Foto: Riksdagens hemsida

Idag har jag på förmiddagen pluggat ekonomi sedan åt jag lunch med Anna König Jerlemyr i Riksdagen. Det är fantastiskt att äta lunch med personer som ger massa energi! Anna sitter i riksdagen sedan i höstas, innan det jobbade vi tillsammans på Lotsen kommunikation. Annar har också bland annat suttit i MUF:s förbundsstyrelse i fyra år. När jag var hemma hos farmor i lördags låg det nummer av DiEgo som Anna var med på omslaget inför valet framme, kul!

Efter lunchen var jag förbi en stund på jobbet (www.lotsenkommunikation.se).

onsdag, december 13, 2006

Gunnar Hökmark - kandiderar till gruppledare för EPP



Bild från www.gunnar.moderat.se

Gunnar Hökmark sitter i Europaparlamentet sedan 2004. Han har tidigare varit bland annat MUF ordförande, riksdageledamot, partisekreterare. Gunnar kandiderar nu till posten som gruppledare för EPP. EPP är den kristdemokratiska och konservativa partigruppen i Europaparlamentet. Det är den största gruppen och har väldigt mycket inflytande. Gunnar är en av fyra kandidater till gruppledarposten och valet görs den 16 januari. Jag önskar Gunnar lycka till och är helt övertygad om att han skulle göra ett mycket bra jobb!

EU:s jordbrukspolitik

Idag har jag ägnat dagen åt att sätta mig in i EU:s jordbrukspolitik och skrivit en del kring detta. Helt galet att EU har lägsta pris garanti där bönderna blir lovade ett visst pris även om inte det är marknadspriset som bestäms enligt den vanliga modellen utbud och efterfrågan. Om marknadspriset hotas går kommissionen in och köper upp överskott på marknaden för att på så vis höga efterfrågan. Man ger också varor producerade inom EU förtur framför varor utanför EU. Detta sker genom importtullar på varor utifrån EU samt exportbidrag till EU-producerade varor som säljs till länder utanför EU.

Detta leder till mycket allvarliga konsekvenser för världens utvecklingsländer som helt naturligt ideras utveckling är det första länder börjar producera just jordbruksprodukter. Att EU dessutom med hjälp av pristak samt exportbidrag hjälper till att dumpa varor utanför EU till betydligt lägra priser än marknadspris är mycket allvarligt. EU har påbörjat ett reformarbete kring jordbrukspolitiken men det går mycket långsamt.

Grunden för dagens jordbrukspolitik lades efter Andra världskriget och det fanns stora incitament då att man skulle vara självförsörjande på jordbruksprodukter. Det jag har väldigt svårt att förstå är hur man 2006, 60 år eftger krigets slut fortfarande klamrar sig fast vid samma strategi. Det har hänt väldigt mycket runt om i världen på dessa år tack vare globaliseringen och det måste börja hända saker nu inom jordbruksområdet i EU.

tisdag, december 12, 2006

6:e generationen

Ikväll har jag varit på Timbro på 6:e generationen som är ett generationsnätverk för unga borgerliga. Det är ett utmärkt tillfälle att att knyta nätverk över partigränser. Idag var Nikals Nordström och pratade, mycket intressant.

Henrik von Sydow

Henrik von Sydow vill begränsa möjligheterna för myndigheter och statliga företag att driva politisk opinion. Jag ser det some tt stort problem att många myndigheter idag försvarar monopol och sin egna existens med skattebetalarnas pengar. Bra att frågan kommer upp på agenda.

http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=92107

söndag, december 10, 2006

MUF Skaraborg

I lördags var jag och pratade på MUF Skaraborgs utbildning. Alltid skoj att vara tillbaka på i Skaraborg, där jag började mitt MUF engagemang. Det var också kul att se många nya aktiva mufare i distriktet.

Passade också på att hälsa på familjen.

torsdag, december 07, 2006

UNDP rapporten

I dag lanseras Arab Human Development Report 2005: "Towards the Rise of Women in the Arab World", som diskuterades på det seminarium som jag och Åsa Coenrads var på förra veckan. på det senaste seminariet.

Rapporten kan laddas ner på www.undp.se. Jag tänkte ge mig på den 24 sidor långa sammanfattningen.

onsdag, december 06, 2006

Plugg, plugg, plugg



Idag blir det mycket tid med juridikböckerna måste läsa ikapp och har många övningsuppgifter som jag borde göra. Straffrätten är en mycket spännande och intressant kurs.

Ikväll blir det till att börja sätta igång och förbereda mitt föredrag jag ska hålla på MUF Skaraborgs utbildning i helgen.

tisdag, december 05, 2006

Kulturdebatt i argument

Just nu pågår en väldigt spännande debatt om kultur i argument. Annie Johansson riksdagsledamot för centerpartiet och vice ordförande för centerpartiets ungdomsförbund är som vanligt väldigt duktig. Jag tog en diskussion på kulturarvsdagarna för någon månad sedan där Annie också deltog. Skönt att det finns riksdagsledamöter som vågar stå upp för ett befriande av kulturen. Marcus Birro, författare, verkar tro att om inte man med skattemedel tvingar fram kultur kommer ingen kultur att finnas. Han har sagt saker som "Böcker räddar liv", "Kan ej sätta ett pris på kultur", "Allt ska få finnas". Marcus är orolig för samhällsklimatet: "Hur gör vi med människor som inte bär sig själva, låter vi dem ligga?" Det viktigaste man kan ha för Marcus är kultur.

Annie Johansson "Kultur borde finansieras via sponsring", "Kulturen ska kunna bära sig själva", "Författarpeng som en jättehög a-kassa". Något som Marcus Birro verkar tro är att pengar från staten är pengar som har ramlat ner från himlen. Det är ju faktiskt så att pengar från staten är ju skattebetalarnas pengar.

Helt galet att det är så att över 100 miljoner kronor går till författarfonden!!

Idag bestäms vad som är bra av författarfonden. Borde bestämas av svenska folket (marknaden) istället. Svenska folket tvingas idag att betala för verk som de inte vill ha genom skattesedeln. Det viktiga är att vi släpper kulturen fritt och att kulturarbetare ska kunna leva på sin lön.

Hoppas på fler debatter kring framtidens kultur och vem det är som ska bestämma vad som är bra kultur eller inte!

Liberal film



Ikväll har jag varit på Hotel Rival på ett seminarium som anordnades av Timbro. Erik Zsiga, som arbetar på Timbro med deras kultursatsning var moderator. Erik skrev den uppmärksammade boken "Popvänstern" för några år sedan.



Deltog i seminariet gjorde Johan Wennström, skribent jobbar på Prime och har bakgrund i MUF. Johan har tidigare recenserat filmer och även praktiserat på Filminstitutet.


Emma Gray Munthe som under flera år var programledare i SVT:s Filmkrönika och jobar idag som frilansskribent.




Martin Borgs, Pr konsult och filmare diskuterade hur det liberala perspektivet har skildrats i media. Man diskuterade också varför det finns förhållandevis få uttalat liberala eller borgerliga filmer.

Kulturfrågan är en fråga som är väldigt intressant och som vänstern länge har haft patent på. Vi såg när Cecilia Stegö Chilo, fd Timbro chef utsågs till Kulturminister vilket liv det väckte på landets kulturredaktioner samt bland många kulturarbetare. Kulturfrågan är en fråga där man måste våga utmana gamla föreställningar och våga prova nya vägar för att utveckla kulturen.

Jussi



Jussi min 11 veckors valp. Han har redan börjat bli politiker hund, var med på MUF Sthlms utbildning i helgen när jag pratade om rättspolitik.

Ny hemsida - Lotsen kommunikation

Kolla in Lotsen kommunikations nya fräscha hemsida www.lotsenkommunikation.se

Stopplagen slopas

Igår presenterade Göran Hägglund att man kommer att stoppa den så kallade stopplagen. Detta är viktigt för att öka kvaliten och effektiviteten i Svenskt sjukvård. Det viktiga är inte vem som driver olika sjukhus eller hur stora vinsterna är utan att patienterna får en bra kvalitativ vård. Det är kvalitén som skall vara det avgörande inom vården. Det är bra att olika aktörer tar sig in på vårdmarknaden och skapar konkurrens, det bidrar även till att förbättra de landstingsdrivna vårdmottagningarna.

Timbro - Podcastserie

Timbro lanserar en poddradioserie där intressanta personer berättar om spännande idéer, kolla in www.timbro.se/podcast/. Totalt sänds 12 program. Bland berättarna finns Maria Rankka, chef Timbro, Tove Lifvendahl, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv och Merit Wager, Medborgarnas flyktingombudsman. Kolla in Merits blogg på www.merit.blogg.se. Även kollegan på Lotsen kommunikation och filmaren Martin Borgs kommer att medverka i Timbros poddradio seire, Martin bloggar på www.martinborgs.blogspot.com.

Kul att Timbro hela tiden hittar nya sätt att kommunicera på. Har precis lyssnat på Maria Rankkas berättelse. Väldigt intressant och begagligt att lyssna på.

MUF Skaraborg utbildning



I helgen har MUF Skaraborg utbildning i Skövde. Jag skall prata på lördagen om ideologi, ska bli spännande!

Alltid kul att få komma och prata och träffa aktiva medlemmar runt om i landet. Lite extra kul att komma tillbaka till mitt gamla distrikt där jag var distriktsordförande i två år.

På bilden ser ni Magnus Hammar som är distriktsordförande idag och som gör ett alldeles utmärkt arbete. Kul att det går så bra för Skaraborg!

Redovisning av PM

Idag har jag redovisat mitt PM om implementering av direktiv. Det gick bra och seminarieläraren var nöjd med mitt PM.

Denna vecka blir det mycket plugg.

söndag, december 03, 2006

Arbetskraftsinvandring





Igår var jag och pratade Rättspolitik på MUF Sthlms utbildning i Farsta, gick kalas.

Gläds åt att migrationsminister Tobias Billström, säger ja till arbetskraftsinvandring. Sverige behöver fler som kommer till Sverige och arbetar. Förslaget går ut på att personer utanför EU skall kunna komma till Sverige och söka ett arbetsvisum på tre månader. LO är som vanligt oroade för sina egna medlemmars intressen.

lördag, december 02, 2006

Rättspolitik



Idag ska jag prata om rättspolitik på MUF Sthlms utbildning. Sitter just nu och skriver klart mitt anförande, tror det kommer att bli bra!

fredag, december 01, 2006

Intressant artikel om familjen Stenbeck

Idagens DI Weekend är det en mycket intressant artikel om familjen Stenbeck, rekommenderas!

PM

Idag har jag skrivit PM om ett direktiv. Inte jättespännande men alltid skönt efter att man lämnat in.