torsdag, december 28, 2006

Corporate Social Responsibility

Foto: www.avlatsindustrin.se

I senaste Harvard Business School Review, podcast, diskuteras CSR - Corporate Social Responsibility.

Jag tycker att de företag som vill ta ett socialt ansvar skall göra detta. Om t.ex. Ben & Jerrys ägare vill skänka bort stora delar av vinsten till välgörenhet är detta något beundransvärt och bra. Däremot tycker jag att den utvecklinmg som många CSR aktivister vill se att man skall tvinga företag att ta ett större socialt ansvar är oroväckande. Vissa aktivister vill t.o.m. gå så långt att man vill tvinga företag som är verksamma i utvecklingsländer att skaffa en licens annars ska man inte få vara verksam i landet.

Jag delar de mål som de som förespråkar CSR har, att fler skall ta sig ur fattigdom, att miljön skall bli renare och att arbetsmiljön bli bättre. Däremot är jag rädd för att om CSR aktivisterna skulle bestämma så skulle det få stora negativa konsekvenser för fattigdombekämpningen i utvecklingsländerna. Företagen är lösningen och inte problemet på fattigdomsbekämpningen.

Kolla in hemsidan för Kristian Karlssons bok Avtaltsindustrin som handlar om Corporate social responsibility. Du hittar hemsidan här.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida