tisdag, december 05, 2006

Kulturdebatt i argument

Just nu pågår en väldigt spännande debatt om kultur i argument. Annie Johansson riksdagsledamot för centerpartiet och vice ordförande för centerpartiets ungdomsförbund är som vanligt väldigt duktig. Jag tog en diskussion på kulturarvsdagarna för någon månad sedan där Annie också deltog. Skönt att det finns riksdagsledamöter som vågar stå upp för ett befriande av kulturen. Marcus Birro, författare, verkar tro att om inte man med skattemedel tvingar fram kultur kommer ingen kultur att finnas. Han har sagt saker som "Böcker räddar liv", "Kan ej sätta ett pris på kultur", "Allt ska få finnas". Marcus är orolig för samhällsklimatet: "Hur gör vi med människor som inte bär sig själva, låter vi dem ligga?" Det viktigaste man kan ha för Marcus är kultur.

Annie Johansson "Kultur borde finansieras via sponsring", "Kulturen ska kunna bära sig själva", "Författarpeng som en jättehög a-kassa". Något som Marcus Birro verkar tro är att pengar från staten är pengar som har ramlat ner från himlen. Det är ju faktiskt så att pengar från staten är ju skattebetalarnas pengar.

Helt galet att det är så att över 100 miljoner kronor går till författarfonden!!

Idag bestäms vad som är bra av författarfonden. Borde bestämas av svenska folket (marknaden) istället. Svenska folket tvingas idag att betala för verk som de inte vill ha genom skattesedeln. Det viktiga är att vi släpper kulturen fritt och att kulturarbetare ska kunna leva på sin lön.

Hoppas på fler debatter kring framtidens kultur och vem det är som ska bestämma vad som är bra kultur eller inte!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida