söndag, november 30, 2008

Framtidskonventet

Bilden har Sofia Arkelsten tagit. 

Moderaterna har haft framtidskonvent fredag-lördag. Konventet syftade till att låta fler vara involverade i förnyelsen av moderaternas politik. Bakgrunden är att partistyrelsen har tillsatt fem arbetsgrupper som ska se över och fortsätta utveckla moderaternas politik inom viktiga områden.

Under konventet var det många bra och intressanta diskussioner. Det märks verkligen att vi är ett förändrat och nytt parti. Jag är stolt över att Moderaterna idag är ett bredare parti som idag diskuterar och söker svar på fler frågor än tidigare. 


Utbildningsnämnd och Stadsdelsnämnd

I torsdags hade jag flera kommunpolitiska möten både sammanträde med Utbildningsnämnden och Södermalms stadsdelsnämnd. Vi fattade många bra beslut på båda mötena. Kommunpolitik är verkligen intressant och roligt och jag är väldigt glad över att få sitta i några nämnder i Stockholms stad. Hoppas få utveckla mitt kommunpolitiska engagemang ännu mer framöver. 

onsdag, november 26, 2008

Nytt nätverk


Kolla in det nya nätverket, Alliansens vänner, som syftar till att engagera personer som inte är aktiva i något parti men som sympatiserar med Allians för Sverige

Effektiv dag

Har haft en lång och effektiv dag. Tillbringade drygt 12 timmar på kontoret och hann med hur mycket som helst utöver alla möten. Vill ha fler sådana här dagar, tänk vad mycket man skulle få gjort då!

måndag, november 24, 2008

Madeleine Albright


Var ikväll på ett mycket intressant seminarium där Madeleine Albright tidigare utrikesminister i USA talade. Hon höll ett fantastiskt intressant, roligt och entusiasmerande anförande om de utmaningar världen står inför. Det handlade framförallt om klimatförändringarna och säkerhetspolitiken som i mångt och mycket hänger samman. Jag är oerhört imponerade av Madeleine Albright, vilken kvinna! 

Jag har läst hennes memoarer "Madam Secretary", en bok jag verkligen kan rekommendera. Jag har både läst boken samt lyssnat på den som ljudbok. Det ger en annan känsla att höra Madeleine själv läsa sina memoarer. Kan stark rekommendera att köpa ljudböcker till MP3-spelaren på iTunes. Ikväll fick jag en ny bok skriven av Madeleine "Memo to the president elect"

Efter seminariet var det mingel mellan politiker och intressanta näringslivsmänniskor.

Jag är grymt inspirerad av kvällens seminarium och ser verkligen fram emot att börja läsa min nya bok och förbättra mina kunskaper ytterligare om utrikespolitik.

Tryggare Sverige

Fullt ös på jobbet i arbetet med att skapa ett tryggare och bättre Sverige. Måndagar är beredningsdagar och består av massor av möten. 

söndag, november 23, 2008

Stämman

På /www.muf.se/forbundsstamma08/ kan ni se bilder och inlägg från våra debatter under helgen. 

Nya förbundsstyrelsen

Den nyvalda förbundsstyrelsen i sin helhet:

Förbundsordförande     Niklas Wykman 27 år Kalmar/Stockholm (omval)
1:e vice        Andre Assarsson, 25 år Helsingborg (nyval)
2:e vice        Jenny Petersson, 27, Halmstad (nyval)

Ledamöter

Albin Molander, 23 Uppsala (omval)
Anna Gustafsson, 23 Malmö (nyval)
Erik Bengtzboe 21, Nyköping (nyval)
Johan Lundberg, 24 Linköping (nyval)    
Katja Isaksson 24, Umeå (nyval)
Nils Brown 22, Eskilstuna (nyval)
Rola Brentlin, 23, Stockholm (omval)
Zanna Mårtensson, 24 Höganäs (omval)

Det känns roligt att vi har fått en så bra förbundsstyrelse och jag vill önska nya styrelsen ett stort lycka till!

Förbundsstämman

Hemma efter 4 dagar på MUF:s förbundsstämma i Göteborg. Det har varit fyra fantastiskt roliga dagar. Jag är stolt över det arbete vi har gjort och jag är väldigt stolt över alla fantastiskt duktiga MUF:are och medlemmar. Det går bra för Moderata ungdomsförbundet och det ska bli spännande att följa arbetet de kommande två åren då vi har två viktiga val framför oss. 

Det känns både tråkigt och skönt att lämna förbundsstyrelsen. Tråkigt eftersom jag älskar Moderata ungdomsförbundet och jag tycker att det har varit väldigt, väldigt roligt att sitta i förbundsstyrelsen. Skönt därför att jag inte hinner med allt jag har att göra just nu. Att jobba heltid (och betydligt mer än så), hålla på med kommunpolitik, vara ordförande i en partiförening, sitta i MUF:s förbundsstyrelse samt försöka ta de sista kurserna på juristlinjen är för mycket för mig i alla fall. Jag vill inte heller sitta i förbundsstyrelsen och inte göra ett bra arbete då tycker jag att det är bättre fokusera och då måste man tyvärr ibland välja bort uppdrag även fast man tycker att de är roliga. 

Jag ser fram emot att fortsätta engagera mig i MUF. Jag hoppas även fortsättningsvis bli inbjudan till distrikten att komma och tala på utbildningar och talarkvällar, ta debatter och kampanja. Jag ser också fram emot att kampanja dygnet runt tillsammans med MUF inför valet till Europaparlamentet då jag är kandidat. 


Lite bilder från stämman

Pia Kinhult, regionråd i Skåne och Gunnar Hökmark, europaparlamentariker var båda stämmoordföranden på stämman. 
Niklas Wykman och Fredrik Reinfeldt. 
Linda Norberg och Fredrik Reinfeldt. 
Utskottsbehandling. 
Utskottsbehandling.
Utskottsbehandling.

lördag, november 22, 2008

MUF:s förbundsstämma

Är på MUF:s förbundsstämma torsdag-söndag. Följ stämman på MUF:s hemsida

Ska försöka blogga mer från stämman. 

tisdag, november 18, 2008

Förbundsstämman

MUF:s förbundsstämma pågår denna vecka torsdag-söndag. Det ska verkligen bli jätteroligt med stämma och träffa alla. Jag är övertygad om att det kommer bli fyra fantastiska dagar med mycket politik. En ny förbundsstyrelse skall väljas med allt vad det innebär och jag är övertygad om att det kommer att bli en bra förbundsstyrelse som kommer leda MUF de kommande åren. Vi ses i Göteborg!

Lisssabonfördraget

Imorgon ska jag delta i en debatt om Lissabonfördraget på kvällen, ska bli väldigt skoj!

Tisdag

Massa möten på jobbet, moderat riksdagsgrupp, talarkväll på Timbro om biståndspolitiken, middag med Tobias och Eva och fortsatt arbete när jag kom hem. 

Måndag

Jobb och kvällsföreläsning i försäkringsrätt. Redovisade en pm om plötslighetsrekvisitet vid olycksfallsskada. 

Annelie Hulthén tar över Göteborg

Göran Johansson, Göteborgs starke man har lämnat över rodret till Annelie Hulthén i Göteborg. Ska bli spännande att se vad det får för konsekvenser. Jag gillar Göteborg väldigt mycket och har varit i Göteborg mycket och hoppas verkligen att alliansen tar över styret i Göteborg 2010. 

söndag, november 16, 2008

Vänsterpartiet en rejäl belastning för oppositionen


Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson och Lars Ohly partiledare för Vänsterpartiet diskuterade i Agenda samarbetet mellan partierna och den ekonomiska politiken. Mikaela Valtersson vill bedriva en ansvarsfull politik tillskillnad från Lars Ohly som kraftigt vill höja skatterna för låginkomsttagare och för näringslivet. Lars Ohlys oansvarsfulla beteende är verkligen en belastning för oppositionen. 

Oppositionen ger ett mycket splittrat intryck gentemot den samlade alliansensregeringen inte minst i regeringsfrågan.

Söndag


Gick upp tidigt för att hinna plugga några timmar på morgonen, sedan en sväng förbi på jobbet innan Brunch med vännen Lisa på Foam. Lisa håller på och avslutar sina studier i juridik med specialisering mot imaterialrätt och håller nu på och söker jobb. Alla borde vilja anställa Lisa som är en av de smartaste jag känner. 


Nu sitter jag på Studentpalatset och pluggar försäkringsrätt tillsammans med Johan som pluggar kommersiell avtalsrätt. Faktiskt riktigt roligt att plugga och få grotta ner sig i olika rättsfrågor. Däremot är inte försäkringsrätt en av mina favoritkurser men det var den enda kvällskursen som gick vilket passar bättre att läsa när man jobbar heltid. Jag vill läsa bolagsrätt och börsrätt istället. 

Ska idag även försöka hinna jobba lite med MUF och Sjöstadsmoderaterna samt läsa en del handlingar för jobbet.  

Lördag


Lördagen ägnades åt att springa 2 mil i Nackareservatet (se bilden). Plugga försäkringsrätt, läste handlingar inför Sociala delegationen på tisdag och sammanträde med Södermalms stadsdelsnämnd nästa vecka. Jobbade också lite och förberedde de motioner jag ska föredra på förbundsstämman nästa vecka. 

Valerie Jarrett


I media kan man följa hur Barack Obama börjar skapa sin stab. Valerie Jarrett, advokat, företagsledare och politiker blir en av Obamas viktigaste rådgivare i Vita huset. Läs mer om henne på wikipedia

I flera tidningar kan man läsa om att Hillary Clinton ska ha fått frågan om hon vill bli utrikesminister. 

lördag, november 15, 2008

Fredag på East


Efter jobbet blev det tidig middag med Johan, Tobias, Eva, Linda, Maria och Cattis på East. En riktigt trevlig kväll. 

torsdag, november 13, 2008

11:e plats

Jag är stolt över min placering i provvalet till europaparlamentet. Det känns väldigt roligt att så många är övertygade om att jag skulle göra ett bra arbeta som europaparlamentariker. 

Nomineringskommittén arbetar nu med att ta fram förslag på valsedel och ska lämna sitt förslag i slutet av november och det ska bli spännande att se vart jag hamnar på den slutliga valsedeln. Nu ser jag fram emot att kampanja, ta debatter och jobba för ett så bra resultat som möjligt för Nya Moderaterna i valet till europaparlamentet. 

Mina tre huvudfrågor är: 
1. Bekämpa den grova organiserade brottsligheten 
2. Jobba för en bättre miljö 
3. Avskaffa EU:s jordbrukspolitik

Resultat av provvalet

Resultatet av moderaternas interna medlemsprovval inför valet till europaparlamentet ser ut som följer:

1. Gunnar Hökmark 
2. Christofer Fjellner 
3. Anna Maria Corazza Bildt 
4. Anna Ibrisagic 
5. Hans Wallmark 
6. Susanna Haby 
7. Walburga Habsburg Douglas 
8. Pia Kinhult 
9. Ann-Cathrine Hjerdt 
10. Maria Buntevski Lennartsson 
11. Christoffer Järkeborn 
12. Carl Johan Sonesson 
13. Johan Johansson 
14. Catarina Segersten Larsson 
15. Ann-Cathrine Haglund 
16. Inger René 
17. Lars Elinderson 
18. Jörgen Warborn 
19. Ulrika Karlsson 
20. Helena Bouveng 
21. Håkan Gilmark 
22. Ulrik Bergman 
23. Mats Weinesson 
24. Anna Hård af Segerstad 
25. Marianne Wallengren 
26. Jelena Drenjanin 
27. Camilla Brunsberg 
28. Nicklas Sandström 
29. Johnny Bröndt 
30. Oskar Öholm 
31. Boriana Åberg 
32. Saila Quicklund 
33. Linda Norberg 
34. Tobias Mattsson 
35. Arba Kokalari 
36. Jonas Holm 
37. Amir Adan 
38. Kenneth Isaksson 
39. Pontus Lindberg 
40. Jan R Andersson 
41. Nina Lagh 
42. Malin Sjölander 
43. Jenny Petersson 
44. Elisabeth Björndotter Rahm 
45. Kent Söderlund 
46. Maria Haglund 
47. Sotiris Delis 
48. Jenny Guteäng 
49. Nils Brown 
50. Ulrika Hultgren 
51. Jari Puustinen 

Sveriges 100 mäktigaste


Var ikväll tillsammans med Martin på tidningen Fokus seminarium och mingel "Sveriges 100 mäktigaste". Bo Lundgren, chef för Riksgälden och tidigare moderatledare; Katrine Kielos, chefredaktör Dagens Arena och Ove Joanson, ordförande Sveriges radio prata på temat makt. Fokus presenterade sedan sin rankking av de 100 mäktigaste i Sverige. Anders Borg toppar listan. 

Nya regler för arbetskraftsinvandring

Igår fattade riksdagen beslut om arbetskraftsinvandring. Detta är en av de största reformerna av svensk invandringspolitik på flera årtionden. Syftet är att reglerna ska skapa ett mer effektivt och flexibelt system. Det ska bli lättare för människor att komma till Sverige för att arbeta och för företag att rekrytera arbetsrkaft utanför Europa.

Sofiamoderaterna

Var igår kväll på Sofiamoderaternas årliga räkfrossa. Sten Nordin berättade om den politik vi driver i Stockhom med ökad valfrihet och kvalitet i välfärden, fokus på att få människor i arbete och sänkt skatt. Sten gör ett mycket bra jobb som finansborgarråd i Stockholm.

måndag, november 10, 2008

Kvällskurs

Efter jobbet var det dags att åka ut till universitetet för kvällskurs i Försäkringsrätt sen hem för att fortsätta jobba med lite olika grejer. 

söndag, november 09, 2008

En vanlig söndag


Brunch hemma hos goda vännen Linda som gjort massa god mat. Som vanligt trevligt och mycket prat om politik, våra jobb och framtiden. Ett givet samtalsämne för dagen var förbundsstämman om två veckor då både jag och Linda lämnar förbundsstyrelsen för att satsa på våra jobb och våra kommunpolitiska uppdrag.

Var på MUF Stockholms utbildning där Linda modererade en kulturdebatt mellan Cecilia Magnusson (m), gruppledare i Kulturutskottet i Riksdagen; Sanna Rayman, ledarskribent på SvD och tidigare kulturarbetare och Boa Ruthström, chef för tankesmedjan Angora. 

Jag och Henrika hade möte och planerade aktiviteter för Sjöstadsmoderaterna och löste en del administrativt arbete med föreningen. Vi planerade aktiviteter fram till och med februari. 


Resten av dagen har ägnats åt att träna, städa, tvätta, jobba, plugga, svara på massa mail och planera den kommande veckan. Har också läst flera reportage i Time, Newsweek och The Economist. Obama dominerar naturligt. framsidorna på veckans tidningar. 

lördag, november 08, 2008

MUF Sörmland utbildning



I helgen har MUF Sörmland utbildning med nästan 50 (!!) deltagare. Riktigt bra jobbat av MUF Sörmland och något de ska vara väldigt stolta över. Jag minns hur mycket arbete det krävdes när jag var distriktsordförande i MUF Skaraborg att få 50 medlemmar på en utbildning när man bara hade ett par hundra medlemmar totalt. 

Jag hade förmånen att få prata på utbildningen om EU-politik och Europavalet 2009. Jag älskar verkligen att resa runt i landet och kampanja, ta debatter, tala på utbildningar och träffa människor. Jag hoppas jag får möjlighet att fortsätta med detta även efter att jag lämnat förbundsstyrelsen om två veckor. Jag kommer gärna ut i distrikten och pratar på utbildningar, talarkvällar, tar debatter etc. Ser också fram emot att få kampanja tillsammans med MUF i EP-valrörelsen. 

MUF Stockholm

Cattis som är finanslandstingråd och jag. 

Bea pratar om hur alliansen ökar tryggheten i Sverige. 

I helgen har MUF Stockholm utbildning i Nacka med hela 150 (!!) deltagare. Det var länge sedan MUF Stockholm hade så många deltagare på en höstutbildning. Jag var med Bea på utbildningen som höll ett anförande om regeringens rättspolitik men också om vad MUF har betytt för henne och vilken bra "skola" MUF är. Efter Bea pratade Catharina Elmsäter Svärd om den politik alliansen driver i landstinget. 

Kampanj i Sjöstaden




Idag körde vi kampanj i Hammarby Sjöstad. Det var Henrika, Stefan och jag som kampanjade ett par timmar. Det är roligt att verkligen roligt att vara ute och prata om vad vi har gjort i halvtid. I Hammarby Sjöstad röstade 50 procent på moderaterna i valet 2006 vilket är riktigt bra siffror och vi jobbar nu hårt för att behålla och förbättra dessa siffror 2010. 

fredag, november 07, 2008

Tufft


Amanda Stavely har gjort en enastående karriär. 

Läs två artiklar om henne:

Fredag i Svenljunga



Har idag haft en mycket bra dag i Svenljunga. Bea invigde Svenljungas poliskontor. Vi träffade också lokala BRÅ, lokalpolitiker, ungdomsprojekt och många poliser. 

Helgen

Kommer bli en bra men hektisk helg. Ska kampanja med Sjöstadsmoderaterna vid färjan i Hammarby sjöstad, vara på MUF Sthlms utbildning, tala på MUF Sörmlands utbildning, ha möte med Henrika om Sjöstadsmoderaterna och planera kommande aktiviteter. Ska också jobba, plugga lite och träffa Linda. Måste också hinna med och träna. 

onsdag, november 05, 2008

Obama: Yes we can

Lyssnat på Obamas segertal en gång till ikväll. Vilket tal! Valet av Obama är verkligen historiskt och det ska bli mycket spännande att se hur han blir som president. 

RFSU seminarium: Är tiden mogen för samtycke?

Var idag på ett seminarium tillsammans med några kollegor som anordnades av RFSU som handlade om samtycke i sexualbrottslagstifningen. 

I panelen

  • Åsa Regnér, generalsekreterare RFSU.
  • Maria Abrahamsson, ledarskribent Svenska Dagbladet.
  • Eva Diesen, jurist och projektanställd forskare vid Stockholms universitet,
  • Johan Pehrson, riksdagsledamot (fp).
  • Claes Borgström, jämställdhetspolitisktalesman (s) och advokat.
  • Peter Eriksson, språkrör (mp).

Change can happen

Barack Obama vann valet i USA. Vilken makalös resa och vilken kampanj! Jag tror att Obama kommer att bli en bra president och det ska bli spännande att se hur han kommer att bli som president. 

tisdag, november 04, 2008

Allt tyder på Obama


Allt tyder på att det blir Obama som blir USA:s nästa president. Han leder stort i opinionsundersökningarna.  Jag är övertygad om att Obama kommer att bli en bra president även om jag är lite orolig för hans protektionistiska handelspolitik och att han vill höja skatterna.

Jag imponeras över Obamas förmåga att entusiasmera stora väljargrupper. Hans tal är fantastiska och han har byggt en kampanjorganisation som har gjort ett riktigt bra jobb inte minst genom det sätt de lyckats använda nya medier på.  

Jag tycker att McCain har lyckats ganska bra med sin kampanj också med tanke på hans utgångsläge. Jag tror att många förknippar honom med Bush som är mycket impopulär och jag tror att många är rejält trötta på republikaner.

Det känns faktiskt skönt att Bush lämnar Vita huset. Jag är övertygad om att både McCain och Obama skulle göra ett betydligt bättre jobb än Bush. Valen av McCain och Obama visar att båda partierna vill ha förändring och att USA är redo för förändring på allvar. 

Sociala delegationen

Hade på morgonen mellan 8.00-10.00 möte med Sociala delegationen på Södermalm. Många viktiga och flera svåra frågor. 

Socialpolitiken är väldigt viktig. Det handlar om att bryta människors utanförskap och skapa möjligheter för människor att leva ett så bra liv som möjligt. 

Det kan handla om tidiga och tydliga insatser för ungdomar som är på väg in i en kriminell livsstil, bra missbrukarvård för vuxna, stöd till handikappade för att skapa ett så bra liv som möjligt för dem. Men det handlar också om att det ska finnas bra äldreboenden med hög kvalitet för gamla och om insatser för att få människor som står långt från arbetsmarknaden i arbete och mycket, mycket annat. 

Ska vi kunna skapa ett tryggare Sverige är det oerhört viktigt att socialpolitiken fungerar. Många kriminella har haft en tuff uppväxt, började tidigt begå brott och är missbrukare. Det är ofta samhället som misslyckats. En av de viktigaste åtgärderna för att skapa ett tryggare Sverige är att minska utanförskapet i samhället. 

Kristina Axén Olin gjorde som socialborgarråd mellan 1998-2002 ett fantastiskt arbete i Stockholm. Under de fyra åren halverades t.ex. antalet socialbidragstagare. Ulf Kristersson är idag ansvarig för socialpolitiken i Stockholm och driver även han en bra politik. 

Jennifer Granholm


Såg på Rakt på på SVT en intervju med Jennifer Granholm, guvernör från Michigan. Bra med amerikanska politiker som vill satsa på miljöinvesteringar och på förnyelsebar energi. Flera svenska företag är etablerade i Michigan och är verksamma inom miljöteknik. Det framkom också att hennes farfar emigrerade från Sverige och hon var tydligen släkt med Maud Olofsson. 

Utbildning

Läste i dagens DN att juristlinjen och läkarlinjen är de utbildningar som har minst andel studenter som kommer från arbetarhem. Var för mig en nyhet men blev inte särskilt förvånad. Jag är en av de få i undersökningen från arbetarhem som studerar juridik. Vi kan se hur många barn med välutbildade föräldrar själva läser på universitet och barn till arbetarföräldrar oftast väljer att inte läsa vidare. Det är lättare att välja ett yrke som man känner till än något helt okänt. 

Minns att några av mina lärare sa till mig att jag borde plugga mindre (!) och inte ha så höga ambitioner eftersom man då lätt kan bli besviken. Galet! Jag vill att vi ska få en grundskola som blir bättre på att engagera och entusiasmera barn oavsett om man gillar att studera eller om man hellre vill jobba mer praktiskt. Skolan ska vara utformad efter varje enskild elev. Skolan är idag fortfarande alldeles för mycket ett löpandeband där alla ska lära sig samma saker på samma tid. Idag är det många som hamnar efter och många som inte får den utmaning de behöver.

Månadslunch

Var idag på månadslunch i Stadshuset och lyssnade på Ulla Hamilton (m), miljö- och trafikborgarråd. Ulla gör ett mycket bra arbete och jag är stolt över att vi moderater driver en så bra miljöpolitik som får ger effekt på riktigt och som inte mest består av tomma ord. Vi moderater har inte alltid haft en bra miljöpolitik, det är tur att även partier kan förändras. 

Annars har måndagen bestått av jobb och kvällsföreläsning. 

söndag, november 02, 2008

M går framåt och S backar

Det är alltid roligare när det går bra i opinionen än när det går dåligt även om val avgörs på valdagen. Det är fortfarande lång tid kvar till valet och mycket kan hända. 

I mätningen från DN/Synovate går Moderaterna framåt med 4,5 procent och Socialdemokraterna backar med 6,2 procent. 

Jag tror att Moderaternas framgång beror på:
  • Enad allians mot splittrad opposition.
  • Alliansens hantering av finanskrisen.
  • Reinfeldt mer populär än Sahlin. 
  • Den senaste månaden har det varit flera partiledardebatter i media och i riksdagen vilket gjort att alternativen ställts mot varandra på ett tydligare sätt vilket gynnar alliansen.

Obama



Allt verkar tyda på att Obama blir USA:s nästa president. Han går framåt i viktiga delstater. Ska bli spännande att se hur det går.

Söndag

Träna, åka till kontoret och jobba, fixa lite hemma, läsa handlingar  och planera den kommande veckan. 

lördag, november 01, 2008

Lördag

Brunch med vänner och nu jobb på kontoret.

Veckan

Inte hunnit blogga har haft en bra vecka med massor att göra.

Bond



Såg nya Bondfilmen Quantum of Solace igår och kan starkt rekommendera den.