onsdag, januari 31, 2007

Spån

Har spånat lite på en jobbgrej, nu ska jag sova.

Bild från minglet igår

Foto: Jan Sulocki, www.glife.se
Bild från minglet igår på mig och Petra.

Nämndeman i migraitonsdomstolen + rättegångsspel i tingsrätten

Idag var jag först nämndeman i migrationsdomstolen, det var ett intressant mål. Jag återkommer den 27 februari klockan 15.00 när dom avkunnas om hur det gick och hur jag dömde.

Efter migratoinsdomstolen åkte jag till tingsrätten för att där har ett inledande rättegångsspel på processrätten. Jag lämnade också in stämningansökan som jag skrev tidigare i veckan.

Har också sprungit en kvällsrunda.

Nämndeman i migrationsdomstolen

Idag ska jag vara nämndeman i länsrätten, migrationsdomstolen. Jag har läst handlingarna mycket noga och det ska bli spännande och se hur det går.

Ikväll efter att jag varit nämndeman skall jag byta länsrättens lokaler mot tingsrätten för rättegångsspel inom processrätten, ska bli spännande.

tisdag, januari 30, 2007

Dagens media: Månades mingel

Idag har jag och Petra, kollega på Lotsen, varit på dagens medias mingel. Det var mycket folk och trevlig stämning.

Rudy Giuliani

Foto: wikepedia

I senaste numret av tidningen Fokus finns en artikel med rubriken "Alla vill bli president". I informationen om Giuliani framkommer det att han är för kvinnors rätt till abort och homosexuella rättigheter, en republikan helt i min stil. Han utsågs 2001 till årets person utav tidningen Time Magazine. Han har hyllats för sitt arbete för att minska brottsbekämpningen i New York samt för sina insatser efter 11 september under sin tid som borgmästare.

Många vill bli president i USA




Det diskuteras mycket om kandidaterna till nästa års presidentval i USA i media i allmänhet och internationell media i synnerhet. I senaste numret av The economist är det flera artiklar om presidentkandidaterna bland annat en artikel om Hillary Clinton som har rubriken "Haring Hillary - Mrs Clinton starts her presidential race facing an army of people who loathe her." I artikeln framgår det att Hillary har väldigt många som stödjer henne men också väldigt många som tycker illa om henne. Även i senaste numret av Newsweek är det flera artklar om bland annat Hillary Clinton, Giuliani, McCain, Hagel mfl. En av mina favoriter är Giuliani som tidigare har visat prov på att han är en stark och tydlig ledare.

Jag tycker USA har ett spännande system där man bara får vara president i två mandatperioder. Det gör att det inte blir samma person som styr landet för länge och växer fast vid ämbetet, kanske något att pröva för Sverige? Det skulle också vara intressant att skapa en maxtid för riksdagsledamöter.

Maud vill förändra LAS

Maud gör idag utspel i en artikel i SvD. Hon säger att hon vill förändra LAS. Jag tycker att det enda riktiga vore att helt avskaffa LAS samt MBL. LAS skapar en arbetsmarknad utan flexibilitet, där människor räds för att byta jobb och där man sitter mer säkert ju längre man har jobbat på samma företag. Reglerna slår extra hårt mot unga människor.

Kräv ansvar

Det är orimligt det som har kommit fram om personalen på flera kärnkraftverk samt att man inte har haft koll på den radioaktiva strålningen. Detta är fullständigt oacceptabelt och ansvariga måste ställas till ansvar. Vi är överlag alldeles för dåliga på att utkräva ansvar både inom det privata näringslivet men framförallt inom statlig verksamhet.

Trängselskatten

Trängselskatten kommer tillbaka vilket har stått kalrt sedan valet. Själv röstade jag nej till trängselskatter eftersom jag ansåg att det infördes på ett mycket konstigt sätt, att det var märkligt att pengarna inte skulle gå till vägar. Det nya förslaget om trängselskatt där pengarna skall gå till vägar, där företag får dra av trängselskatten samt att det är kvar att miljöbilar är undantagna är bättre än det gamla förslaget även om jag hade hoppats på att skatten inte skulle kommit tillbaks.

Stockholm har under mycket lång tid ständigt varit oprioriterat i Socialdemokraternas ögon och det är kul att se att alliansen nu satsar på att bygga ut Stockholms infrastruktur.

Morgonen

Började dagen med en halvtimmes promenad med Jussi följt utav 8 km löpträning, fantastiskt! Nu blir det plugg och i eftermiddag tänkte jag jobba.

måndag, januari 29, 2007

Stämningsansökan + biljetter

Sitter och skriver en stämningsnasökan som skall lämnas in på onsdag. Processrätten som jag läser på juristlinjen nu är en mycket spännande kurs.

Jag har också bokat tågbiljetter till stämmorna de kommande två veckorna, nästa vecka är det Sörmland och veckan efter är det Gävleborg. Ska bli kul!

söndag, januari 28, 2007

Film: Fiender emellan

Ikväll har jag sett på en film som heter "Fiender emellan". Det är en bra fransk thriller. Jag är själv mycket svag för franska filmer.

Davos

Idag avslutas World economic forum i Davos. Har sett på lite sädningar på TV8 som sänder direkt från Davos. World economic forum är något jag verkligen vill besöka någon gång.

Träningen inför marathon fortsätter

Idag har jag sprungit 1.5 mil, var så skönt!

Om en halvtimme ska vi ut och äta med ett par vänner, ska bli skoj!

Västerbotten stämman

Tillbaka i Stockholm efter att i helgen har varit på MUF Västerbottens stämma. Nicklas Sandström blev omvald som distriktsordförande. På kvällen var det en mycket trevlig middag som Kattja och Albin hade ordnat. Kvällens toastmaster var Anders, moderaternas kommunalråd i Umeå. Jag blev väldigt glatt överraskad över hur många av de aktiva medlemmarna i MUF Västerbotten som var över 20 år och studerade på universitetet. Det känmns också bra att det är Nicklas Sandström som i förbundsstyrelsen ansvarar för högskoleprojektet med tanke på hur bra han har lyckats i sitt eget distrikt.

Kvällens citat kom från Nickals flickvän Kristina som på frågan är du engagerad i MUF svarade: "Nej, jag är first lady".

Annars har jag hunnit plugga lite och läsa handlingar inför förhandlingarna i migrationsdomstolen på onsdag där jag sitter som nämndeman. Jag har läst handlingarna väldigt noga, jag tycker att det är viktigt att vara väl påläst när det handlar om så viktiga saker som att få uppehållstillstånd eller inte. Jag tycker att det ärm väldigt skönt att läsa på flygplan, tåg, fflygplatser och uppskattar verkligen att resa runt och träffa mufare runt om i landet.

lördag, januari 27, 2007

Är i Umeå

Är i Umeå. Har precis spöat Nicklas i Hockey på Playstation. Nicklas blev omvald för tredje året. Vi har kollat in staden samt besökt kommunhuset och Nicklas kontor.

Snart börjar middagen, återkommer med bilder imorgon.

Umeå

Nu åker jag till Umeå för att närvara på MUF Västerbottens stämma. MUF Västerbotten är ett av mina fadderdistrikt i förbundsstyrelsen. Det ska bli jätteskoj att få möjlighet att åka upp till Umeå och träffa mufarna där. Har aldrig varit i Umeå tidigare.

fredag, januari 26, 2007

Föreläsning, lunch, muf, lotsen

Dagen började med föreläsning i processrätt, följt av lunch med Joanna Ljunggren. Efter lunchen satte jag mig på ett café och pluggade lite och sedan var det möte med Lars Råden, generalsekretare MUF. Efter mötet med Lars var det dags för möte på jobbet. Jag och kollegan Petra gick sedan ut och åt.

Nu ska jag städa, tvätta och packa min resväska, flyger till Umeå imorgon för att delta på MUF Västerbottens stämma.

torsdag, januari 25, 2007

8 km

Har ikväll sprungit 8 km på löpbandet, skulle sprungit en mil men drabbades av mjälthugg (även kallat håll) och nöjde mig med att springa 2 km kortare. Skulle nog inte ätit så nära inpå löpningen.

4 timmar föreläsning

Började dagen med juridik föreläsning 8-10 följt av ekonomiföreläsning 10-12. Tur att båda föreläsningarna var intressanta.

Lunchade sedan med Datevig och Jessica Rosencrantz.

Nu blir det plugg på palatset.

onsdag, januari 24, 2007

Lawline

Jag har antagits till nätverket Lawline, som är ett nätverk av mycket ambitiösa juriststudenter. En del av nätverket går ut på att svara på juridiska frågor och öva sina juridiska kunskaper. En annan mycket viktigare del är att bygga ett starkt nätverk av juriststudenter. Det är oerhört ambitösa människor som är med i lawline och jag är övertygad om att de flesta av dem kommer att ha mycket inflytande och viktiga positioner i framtiden. De flesta verkar vara juriststudenter med mycket höga betyg, jag tror dock inte att det var mina betyg som gjorde mig intressant för nätverket utan att jag gör mycket annat spännande. Lawline anordnar också besök hos advokatbyråer som vill komma i kontakt med ambitiösa juriststudenter.

Nya medlemmar i Hammarby sjöstad

Efter valet har det varit många som mailar och vill börja engagera sig i Hammarby sjöstads moderaterna, det är verkligen kul! Senast idag fick jag ett mail från en tjej som vill börja engagera sig i föreningen. Under valet satsade vi hårt i föreningen och vi hade affischer i stort sett överallt för att marknadsföra vår förening, detta har gett resultat. Att vi också fick ungefär 50 % i sjöstaden gör att vi bör ha ett bra underlag för att fortsätta växa i föreningen.

Hillary

Som alla trott kandiderar Hillary Clinton till att bli demokraternas presidentkandidat. Jag hoppas att det blir en republikan som vinner presidentvalet 2008 i USA och inte en demokrat. Jag har läst Hillarys självbiografi och hon är en mycket spännande kvinna som varit en mycket framstående advokat i USA och inte bara politiker. Visst vore det spännande med en kvinna som världens mäktigaste politiker men min drömkandidat är istället Dr. Condoleezza Rice, utrikesminister i USA. Condolezza är karriärkvinnan som verkligen gjort den amerikanska drömmen och som idag är världens mäktigaste kvinna.

Jag måste berömma Hillary för hennes hemsida och hennes sätt att via hemsidan, filmer, podcasting kommunisera med sina väljare och anhängare. Svenska politiker, företag, organisationer och pr-konsulter har mycket att lära av amerikanska politiker och deras sätt att bygga kommunikationskanaler.

Mycket politik i vår

Idag var det dags för föreläsning nummer 2 i processrätten klockan 8 på morgonen sedan satt jag i biblioteket och bokade flyg och tåg till olika stämmor den kommande månaden och gick igenom mitt schema. Inte mindre än 12 (!) helger är redan uppbokade i vår och det lär bli fler. Det är bland annat 5 stämmor jag skall åka på, en resa till Bryssel, förbundsstyrelsehelger och utbildningar med moderaterna i Stockholms stad. Blir en hel del politik i vår med andra ord, men skall också bli oerhört roligt!

Åt lunch med Anna Borgs, som studerar sista terminen på juristlinjen och jobbar på Centrum för rättvisa.

Nu sitter jag och pluggar på studentpalatset bredvid fs kollegan Linda Norberg.

Bortskämda föräldrar

Erika Augustinsson skrev igår en bra krönika i metro om hur mycket svenska föräldrar daltar kring sitt föräldrarskap och kräver att alla ska ha förståelse och att alla ska vara med och betala för kalaset.

Hon skriver bland annat:

”Barn är en av få ursäkter som finns för att inte jobba häcken av sig som alla andra”.

”Att gnälla över att du inte får ihop det är ett pinsamt bortskämt beteende. Du kan inte få allt. Du får helt enkelt välja”.

Jag är själv ofta väldigt trött på många svenska föräldrars tjat om hur jobbigt det är att föräldrarförssäkringen inte är högre, att det är så svårt att hinna med sin karriär och sig själv när man skaffat barn.

Föräldrarförsäkringen borde göras om till ett lån, likt studielånet, som föräldrarna sedan får betala tillbaka. Föräldrar måste själva ta ansvar för sin och sina barns försörjning.

Kondomer till alla 23-åringar

Läste att landstinget skall skicka ut ett brev samt en kondom till alal 23 åringar och uppmana dem att skydda sig. Detta är typiskt trams som många politiker tycker om att hålla på med. När ska man låta vuxna människor ta ett eget ansvar för sina liv?

Fantastisk kväll!

Igår var jag och Frida x2 på från jobbet på Westers catering och arrangemangs show. Det var cirkusartister, sångerskor, god mat och gott vin.

Träffade kunder för lotsen samt personer från moderaterna på eventet.

tisdag, januari 23, 2007

Lunch med Evin

Idag har jag ätit lunch med Evin som jobbar som politisk sekreterare i riskdagen för moderaterna.

Löpträning: 3 + 5

Började dagen med 3 km lugnt joggande följt av 5 km tufft intervallträning. Nu blir det pluggande.

måndag, januari 22, 2007

Sjätte generationen

Ikväll har jag varit på sjätte generationen på Timbro. Henrik von Sydow, riksdasledamot för moderaterna och en av moderaternas representanter i grundlagsutredningen var och diskuterade grundlagsfrågor. Det var mycket intressant. Också trevligt att träffa andra ambitiösa liberaler.

Fler unga vill bli företagare!

Bland unga 34 procent, att de hellre vill vara företagare än anställda. Det visar Nuteks senaste entreprenörskapsbarometer 2006 som presenteras idag. Siffran är den högsta sedan barometern startade 2003.

Det är fantastiskt att så många vill vara företagare och bidra till att göra Sverige bättre. Fler skulle säkert vilja men också starta företag om det var enklare. Hur svårt ska det vara för den borgerliga regeringen att lägga fram en bra mycket mera företagsvänlig politk? Entreprenörer och företagare är våra hjältar och det krävs fler företag för att fler människor ska kunna försörja sig själva.

Alvendal på Brännpunkt

Idag skriver min mentor från när jag gick utbildningen Unga Moderater Kristina Alvendal, integrations- och bostadsborgaråd i Stockholm en bra debattartikel på SvD Brännpunkt. Kristina är en politiker som vågar agera och med en tydlig ideologisk kompass, det behövs fler sådana politiker!

Just nu på 103.3

Nu klockan 15.35 debatterar Daniel Somos, ordförande MUF sthlm rättvisemärkta varor.

Daniel skriver idag i Sthlm city tillsammans med Thina Ghasemi, vice ordförande i MUF Sthlm en utmärkt artikel på teamat hellre frihandel än rättvisemärkt.

Ny bok: Till 40 procent fri

Timbro lanserar den 6 februari en ny bok som heter: "Till 40 procent fri".

Boken handlar om hur 3/5 kronor går i skatt och hur vi är beroende utav politiska beslut under hela vårt liv från vaggan till graven. Ser verkligen fram emot boken och tycker också att det är smart av Timbro att lansera boken på junibacken. Min yngsta lillasyster tycker att Junibacken är fantastiskt i allmänhet och sagotåget i synnerhet.

Boken är skriven av Fredrik Bergström, chef för Handelns Utredningsinstitut och Robert Gidehag, VD för Skattebetalarnas Förening.

Under bokreleasen kommer författarna att samtala med Marie Söderqvist Tralau, konsult på United Minds och Elise Claeson, skribent och författare till boken mamma@home. Elise har en utmärkt krönika idag i Svenska Dagbladet med rubriken "Alltför fin och skör för verkligheten".

Affärsjuristerna = konsultbranschernas guldmakare

Veckans affärer som jag tycker har blivit ett ännu bättre magasin efter att Pontus Schults tog över ledningen, har denna vecka ett stort reportage om konsultsverige och att det just nu går väldigt bra för landets konsultbyråer. Särskilt bra går det för affärsjuristerna som kallas konsultbranschernas guldmakare. Totalt omsätter affärsjuristerna drygt 6 miljarder kronor. På de stora byråerna omsätter i snitt affärsjursiterna 2 miljoner vardera. Detta gör att delägarna på byråerna kan plocka ut bra arvoden.

Det är kul att se att det verkar finnas bra möjligheter till jobb när man är klar med juristlinjen och ekonmlinjen om ungefär ett par år. Arbetet som affärsjurist verkar mycket spännande särskilt om man jobbar på en större byrå med riktigt stora affärer.

Det är också roligt att läsa att Mannheimers vd öppnar upp för att förändra klimatet på byrån så att det skall bli lättare att kunna kombinera karriär med föräldrarskap. Det är bra att man ser över möjligheter som att erbjuda sina anställda hemtjänster och hjälpmedel för att kunna sköta arbetet hemifrån, men det får inte vara så att de som skaffar barn skall premieras och inte behöver jobba lite mycket som de som väljer att inte skaffa barn och satsa helt på sin karriär. Vill man jobba med ett avancerat och spännande jobb måste någonting väljas bort.

Det är bra att VD:n på Mannheimer och Swarling i reportaget säger ”Men man får inte glömma att vill man göra karriär hos oss får man vara beredd på att ge upp en del, i perioder kan man tvingas jobba mer eller mindre dygnet runt”. Jag tycker att detta är viktigt att poängtera. Om man vill jobba som jurist på en av de större affärsbyråerna eller om man vill jobba sig upp i ett bolag med ambition om att få ett tungt operativt uppdrag så måste man vara beredd att jobba hårt och man måste också välja bort.

Psykvården

På väg till studentpalatset efter lunchen med Zanna hamnade jag i samma tunnelbanevagn som en uppenbart psykiskt sjuk man som skrek på engelska något om homosexualitet, att de tar över världen, att de borde dödas och hamnade till slut i slagsmål med en man som tyckte att han hade skrikit lite för mycket. Vakter tillkallades och mannen förflyttades väl sisådär 150 meter tills han var utanför tunnelbaneperrongen och han var säkert 5 minuter senare nere i en annan tunnelbaneperrong.

Att psykvården inte fungerar är fullkomligt uppenbart för alla oss som med hjälp av SL färdas till skola, jobb, möten varje dag. Jag gläds åt att man i den borgerliga budgeten gör rejäla satsningar på detta område men jag tycker också att man allvarligt måste diskutera möjligheten att tvångsinta personer som är uppenbart psykiskt sjuka och som utgör en risk för andra människor redan innan de begår ett brott.

Stoppa utredningen Nyamko!

Läste att Nyamko inte har valt att stoppa den utredning som utreder ett förbud mot sexistisk reklam. Det är dags att Nyamko sätter ner foten och värnar yttrandefrihet och pressfrihet genom att stoppa utredningen, nu!

Lunch med Zanna


Idag har jag ätit lunch med kollegan i förbundsstyrelsen Zanna Mårtensson. Zanna är en oerhört ambitiös och smart tjej som jag är helt övertygad om kommer nå toppen inom näringslivet eller moderaterna.

Nu är det plugg på studentpalatset som gäller.

Vinterbilder


Bild från köksfönstret. Hammarby sjöstad är fantastiskt vackert nu med snön!



Bild på Jussi efter en kort promenad, han fullkomligt älskar snön. Dock fastnar det snö runt hela benen och under hela magen.

söndag, januari 21, 2007

Middag

Ikväll har vi umgåtts med Markus Friberg, pressekreterare till migrationsminister Tobias Billström och Henrik Benterås, som var vice do under mig när jag var do i skaraborg och idag jobbar som politisk sekreterare i riksdagen.

1.5 mil

Idag har jag sprungit 1.5 mil i lugn fart, kändes riktigt bra. Såg samtidigt på en Bond Film vilket underlättade springandet. Det blev bandet eftersom det äntligen har snöat rejält i Stockholm.

Dynastin Stenbeck - Succéer och tragedier i en finansfamilj

Idag har jag börjat läsa boken "Dynastin Stenbeck - Succéer och tragedier i en finansfamilj", mycket spännande.

Marathon

Jag har bestämt mig för att springa marathon och har anmält mig. Stockholm marathon går av stapeln den 9 juni. Jag har en bra grundkondition och springer idag ett par gånger i veckan ute eller på löpbandet i lägenheten oftast 5 km. Nu blir det till att träna 4 pass i veckan och variera träning med fartpass, långpasss och intervallträning. Det ska nog gå bra!

Förbundsstyrelse helg

I helgen har vi haft förbundsstyrelse helg och disktuerat projektplaner för förbundsstyrelsens projekt samt budgetar för projekten. Alla är väldigt ambitiösa och driver viktiga projekt. Jag är övertygad om att det kommer bli ett mycket bra år vad gäller MUF:s verksamhet detta år. Det är också ett bra gäng och vi har alla blivit nära vänner på kort tid.

fredag, januari 19, 2007

Möte, plugg, lotsen, fs, middag

På morgonen hade jag möte med ett spännande nätverk för juriststudenter som heter Lawline, helt rätt att redan under studietiden börja tänka på hur viktigt det är att dels nätverka med studiekamrater men också med framtida arbetsgivare. Nu är det plugg några timmar på studentpalatset innan det är dags för byråmöte på Lotsen mellan 15-17. Klockan 17 börjar FS helgen och vi kommer bland annat gå igenom de olika projektplanerna för de projekt vi har för avsikt att driva detta år. Ikväll ska vi ha middag hemma, så jag kommer tyvärr att behöva smita ett par timmar innan det är tänkt att fs mötet slutar.

torsdag, januari 18, 2007

Demonstrationen

Ikvällen ABC nyheter, ni hittar inslaget på www.svt.se/abc, så är det ett inslag från demonstrationen utanför utbildningsnämndens möte.

Utbildningsnämnd

Idag har det varit plugg, lunchande med kollegorna på Lotsen Petra och Frida samt möte med Niklas Wykman. Idag har jag också haft första mötet med utbildningsnämnden. Mötet började med att vi möttes av ca 50 demonstrerade ungdomar som demonstrerade mot att S:t Görans gymnasium skall stängas. Under mötet stod sedan ungdomarna och slog och sparkade på fönstren till rummer där vi hade sammanträdet. Tillslut gick det så långt att polisen var tvungen att tillkallas. Under mötet togs bland annat budget samt verksamhetsplan, det blir med det nya allians styret i stadshuset ett tydligare fokus på kunskap och lärande. Jag är övertygad om att det kommer att ske många positiva förändringar inom skolan de kommande fyra åren.

Plugg, lunch, fika, plugg, öl, bio

Idag har jag pluggat på palatset, ätit lunch med Charlotte som jobbar på KPMG med Corporate finance och som tidigare varit aktiv inom MUF och moderaterna främst i Värmland. Efter lunchen kort fika med Linda Norberg. Efter några timmars pluggande till blev det några öl med Petra och Johan och sedan Bond på Bio. Trevlig dag!

tisdag, januari 16, 2007

Uppdrag granskning

Såg idag på uppdrag granskning som handlade om en läkare som trots flera varningar fick behålla sin legitimation som läkare samt jobba kvar. Jag förstår att man måste tolerera att fel ibland begås även om sjukvården eftersom vi alla är människor men upprepade fel och det skall räcka med några få anser jag bör räcka för att en person skall anses olämplig för sitt arbete.

Det är oerhört viktigt att politiker skapar förutsättningar för att det skall gå att bli av med olämplig personal inom offenlig sektor. Det är viktigt att det finns bra chefer inom offetnlig förvaltning som kan tillsätta bra personal och som också vågar sparka personal som inte fullgör sitt uppdrag. Ibland måste tuffa beslut tas, personal avskedas, skolor som inte uppfyller kraven läggas ner etc. De personer som är uppenbart olämpliga men som det inte går att sparka lagligt får man antingen "köpa ut" eller sparka ändå och ta eventuellt skadestånd.

MUF, handlingar och gruppmöte

Började dagen med att greja lite i lägenheten behövdes verkligen efter några veckor med väldigt mycket pluggande. Sedan blev det en delm MUF jobb och gå igenom mailen som jag varit lite dålig på den senaste veckan. Nu sitter jag på studentpalatset och läser handlingar inför utbildningsnämndens möte på torsdag, vi i den moderata gruppen skall ha gruppmöte ikväll. Utbildningsnämnden är en väldigt spännande nämnd med viktiga arbetsområden och en mycket stor budget.

måndag, januari 15, 2007

Tenta, utbildning

Började dagen med att skriva tenta i fyra timmar i straffrätt, tror att det gick bra. Sedan lite plugg innan det var dags att gå på utbildning för förtroendevalda för moderaterna i Stockholm. Efter utbildningen blev det öl med moderat vänner.

söndag, januari 14, 2007

Tenta imorgon

Imorgon är det tenta i straffrätt, önska mig lycka till!

Gudfar

Igår var det dop i Nora och jag blev gudfar åt lilla Lovisa. Var ett mycket fint dop och trevlig lunch och fika efter dopet i kyrkan. Jag återkommer med bilder från dopet och bilder på mitt gudbarn.

torsdag, januari 11, 2007

Mycket bra DN debatt

Foto: www.riksdagen.se

Henrik von Sydow riksdagsledamot för moderaterna skriver idag en mycket bra artikel på DN debatt, det är på tiden att vi stoppar framväxten av ett mer övervakat samhälle.

Du hittar artikeln här.

Bil, plugg, jobbet, after work

Började dagen med att åka och titta på en bil i Sollentuna tillsammans med Fredrik. Sedan blev det plugg några timmar. Efter pluggandet möte med Susanne som sitter i samma lokaler som Lotsen där jag jobbar extra. Efter mötet var det after work med kollegorna på jobbet. Nu är det plugg i några timmar till.

Anna König (m) har börjat blogga

Foto: www.riksdagsbloggen.blogspot.com

Anna König, riksdagsledamot för moderatenra, har börjat blogga. Anna är fantastisk och jag ser fram emot att följa hennes arbete i riksdagen.

tisdag, januari 09, 2007

Beställt lite böcker

Jag älskar Bokus, i alla fall tills fakturan kommer, så lätt att beställa böcker på internet. Blev dock väldigt besviken över att "The Path to Power" samt "The Downing Street years" av Thatcher var slut.

Jag har dock beställt två nya böcker "Brott och straff" av Dostojevsjik, Fjodor samt "Dynastin Stenbeck" av Stellan, Björn.

Nu ska jag läsa senaste numren av Newsweek och The Economist.

Tentaplugg och politik

Just nu är det mycket pluggande inför tentorna nästa vecka, första tentan är den 15 januari straffrätt. Annars är det mycket politiskt arbete. Ser fram emot att utbildningsnämnden har första mötet nästa vecka.

söndag, januari 07, 2007

Glasögon vs hörapparat

Niklas Ekdal skriver idag i en ledare i DN om glasögon vs hörapparater och hur ett privat system med konkurrens fungerar samt ett system med skattefinansiering. Att få tag på ett par snygga glasögon och se bättre är betydligt lättare än att få tag på en hörapparat.

Du hittar ledaren här.

Ekots lördagsintervju



Foto:www.regeringen.se

Idag har jag pluggat på Stadsbiblioteket. Lyssnade på en massa poddradio bland annat ekots lördagsintervju med Sven Otto Littorin. Jag tycker att Sven Otto Littorin är en mycket skicklig politiker. Jag tycker också att han gör rätt prioriteringar vad gäller jobbavdrag och förändringarna i a-kassan. Däremot tycker jag att det är märkligt att han inte på något sätt verkar öppna upp för förändringar inom arbetsrätten. Enligt min mening är arbetsrätten på vissa områden föräldrad och omodern och förändringar är absolut nödvändigt.

lördag, januari 06, 2007

Brittiska domare överger peruken

Brittiska domare överger peruken i civilrättsliga mål men tvingas behålla peruken i straffrättsliga mål. Det var väl på tiden att ta bort de töntiga perukerna. Tradition i all ära men domarna har ju sett ut som fullkomliga idioter i perukerna!

Artikel.

Intressant dn debatt om public service

Lars Adaktusson skriver en intressant artikel igår på DN debatt om public service. Du hittar artikeln här.

Fika med Linda


Gammal bild på mig och Linda tagen av Linda Norberg.

Idag har jag pluggat hela dagen samt skrivit på min projektplan för ett MUF projekt. Jag passade dock på att ta en paus och fika med min fs kollega Linda Norberg. Vi fikade på ett nytt fik i Sickla Köpcentrum. Det var mycket treligt.

Linda bloggar också.

Skugge: Alliansen, tala klarspråk!

Skön krönika av Linda Skugge. Du hittar den här.

Nyval i kommuner

Den senaste tiden har det diskuterats kring huruvida kommuner skall ha möjlighet att utlysa nyval detta pga att flera kommuner efter att Sverige demokraterna tagit sig in befinner sig i ett svårhanterbart läge. Min spontana reaktion är att politiker som blivit valda måste ta ansvar för den uppkomna situationen och försöka hitta nya allianspartners. Jag tycker också att man inte kan ignorera Sverige demokraterna, har folket valt dem till kommunfullmäktige kan inte de övriga partierna helt ignorera dem.

Sakine bloggar också om detta.

Facket

Idag har facket alldeles för stor makt. Jag har inget emot att frivilliga parter tecknar vilka avtal de vill på en fri marknad, det jag starkt ifrågasätter är de lagar som ger facket en väldigt stark ställning och tillåter långt vidgående metoder.

Ägaren till Wild'n Fresh i Göteborg som Hotell och restaurang facket har satt i blockad för att hon inte vill teckna kollektivavtal, trots att hon innan hon bestämde sig för att inte göra det har kollat med sina anställda vad de tyckte. Det är orimligt att facket skall tvinga företag att skriva på kollektivavtal. Ägaren överväger nu att sälja sin restaurang. Sverige behöver fler företagare inte färre! Se länk. Tove Lifvendahl skriver också om detta.

Centrum för rättvisa, som grundades av fd. MUF ordföranden Gunnar Strömmer driver fallet "Camilla Bjersér m.fl. mot Hansen Conference & Event" där 5 kvinnor missgynnades vid uppsägning p.g.a. att de inte var medlemmar i facket. Detta är en kraftig kränkning av deras negativa föreningsfrihet. Normalt tillämpas vid uppsägning turordningsreglerna i LAS där huvudprincipen är "sist in, först ut". Hade dessa regler tillämpats hade samtliga fem kvinnor fått vara kvar. Nu är det dock så att facket har möjlighet att gå runt reglerna i LAS självklart tillsammans med näringsidkaren, men det krävs godkännande från fackets sida för att kunna komma undan LAS. När företagaren förhandlade med facket skyddade facket som vanligt sina egna intressen. Det mest naturliga vore att vi helt avskaddade LAS men skall vi ha kvar LAS skall inte facket ha möjlighet att gå runt reglerna och att de som inte vill vara med i facket skall drabbas hårdare. Jag håller tummarna för att Centrum för rättvisa vinner tvisten.

Indiskt + TP


Igår kväll åt vi indiskt och spelade TP med Anna och Martin. Självklart blev det också en del politiska diskussioner.

fredag, januari 05, 2007

Karriärsugna

Idagens ledare av Anna Dahlberg i Expressen skriver hon "Vi ser med misstänksamhet på karriärsugna kvinnor, särskilt om de är barnlösa, IQ-ögda och utan insmickrade manér. En svenska karriärkvinna, särskilt inom politiken, ska vara mamma framför allt, ha Kattis Ahlström-varm utstrålning och rensa vasken själv". Ledaren handlar om att kvinnor måste sluta säga nej till höga positioner med anledning av att både Wallström, Jämtin och Messing i alla fall uppger att de inte kandiderar till partiledarposten. Jag tycker att det ligger mycket i synen på karriärpolitiker i allmänhet men karriärkvinnor inom politiken i synnerhet. Vart finns Sveriges motsvarighet till Condolezza Rice som alltid varit oehört karriärfokuserad, jobbat stenhårt, ogift och utan barn?

Sakine

Idag har jag pluggat på Stadsbiblioteket i en ganska trevlig lässal dock var alla förkylda och satt och hostade. Åt lunch med Olga som jag bodde i samma korridor som när jag bodde i Cambridge. Efter pluggandet fikade jag med Sakine. Sakine bloggar också. Jag och Sakine gick Stureakademin tillsammans på Timbro.

Möte + drink

Igår kväll var jag först på ett planeringsmöte med de andra utbildningsledarna inom valkrets 1 och planerade kommande utbildningar. Efter det blev det en drink på Brasseri Godot med Lisa och Lotta.

torsdag, januari 04, 2007

Plugg, plugga, plugg



Mycket pluggande just nu. Juridik tenta den 15 januari och ekonomitentan den 18 januari.

Tove Lifvendahl


Foto:www.lifvendahl.com

Tove Lifvendahl, fd MUF ordförande och numera kommunikationschef på Svenskt Näringsliv har börjat blogga på www.lifvendahl.com. Tove är också verksamh som skribent och författare och har bland annat skrivit böckerna "Människor som gör" och "Vem kastar första stenen? Om stenkastning och utlänningar på Rosengård".




onsdag, januari 03, 2007

Invandringens ekonomiska konsekvenser

I senaste Financial Times poddprogram med Martin Wolf diskuteras invandringens ekonomiska konsekvenser detta görs även i dagens program av Wake up to money som sänds av BBC Radio Five Live. Det man disktuerar är de ekonommiska fördelarna av invandringen och hur invandringen bidrar till en bättre ekonomi och välfärd. Detta är en diskussion som borde lyftas i Sverige. Alldeles för ofta pratas det om att invandringen kostar si och så mycket men väldigt sällan tycker jag att det diskuteras vilka fördelar invandringen för med sig rent ekonomiskt.

Timbro och Veritas gör ett bra försök genom att lyfta upp invandras marknadsvärde genom rapporten "Den mångkulturella marknaden". Senast i höstas anordnade Timbro ett seminarium med rubrik "Den mångkulturella marknaden".

Det finns väldigt stora brister och problem med dagens integrationspolitik, huvudproblemet är att Sverige har haft en arbetsmarknad där många har stått utanför och då drabbas nyanlända svenskar, ungdomar etc. hårdare av arbetslöshet. Att den borgerlige regeringen tänker öppna upp för fri arbetskraftsinvandring är ett stort steg i rätt riktning. Det är på tiden att vi börjar se människor som vill komma till Sverige som de resurser de faktiskt och att vi också låter dem arbeta i Sverige.

Det bästa vore givetvis helt fria gränser och fri invandring fram tills vi är där måste vi se till att reglerna blir bättre och tydligare samt att vi öppnar gränserna för fler.

tisdag, januari 02, 2007

Kvällen

Har jag ägnat åt att planera in distriktsstämmor, konferencer, möten och annat. Jag har också gjort en del research samt skrivit på en projektplan för ett MUF projekt.

Tentaplugg hos Lisa











































Idag har jag och Lisa gjort gamla straffrättstentor inför tentan den 15 januari. Gick riktigt bra.

måndag, januari 01, 2007

Nyårsafton



Igår var jag, Fredrik och Jusssi hemma hos Anna och Martin på nyårsmiddag. Det var helt fantastiskt! Anna och Martin hade ordnat 5 rätters och det var mycket trevliga och intressanta personer där. På bilderna ser ni värdparet.