lördag, januari 06, 2007

Facket

Idag har facket alldeles för stor makt. Jag har inget emot att frivilliga parter tecknar vilka avtal de vill på en fri marknad, det jag starkt ifrågasätter är de lagar som ger facket en väldigt stark ställning och tillåter långt vidgående metoder.

Ägaren till Wild'n Fresh i Göteborg som Hotell och restaurang facket har satt i blockad för att hon inte vill teckna kollektivavtal, trots att hon innan hon bestämde sig för att inte göra det har kollat med sina anställda vad de tyckte. Det är orimligt att facket skall tvinga företag att skriva på kollektivavtal. Ägaren överväger nu att sälja sin restaurang. Sverige behöver fler företagare inte färre! Se länk. Tove Lifvendahl skriver också om detta.

Centrum för rättvisa, som grundades av fd. MUF ordföranden Gunnar Strömmer driver fallet "Camilla Bjersér m.fl. mot Hansen Conference & Event" där 5 kvinnor missgynnades vid uppsägning p.g.a. att de inte var medlemmar i facket. Detta är en kraftig kränkning av deras negativa föreningsfrihet. Normalt tillämpas vid uppsägning turordningsreglerna i LAS där huvudprincipen är "sist in, först ut". Hade dessa regler tillämpats hade samtliga fem kvinnor fått vara kvar. Nu är det dock så att facket har möjlighet att gå runt reglerna i LAS självklart tillsammans med näringsidkaren, men det krävs godkännande från fackets sida för att kunna komma undan LAS. När företagaren förhandlade med facket skyddade facket som vanligt sina egna intressen. Det mest naturliga vore att vi helt avskaddade LAS men skall vi ha kvar LAS skall inte facket ha möjlighet att gå runt reglerna och att de som inte vill vara med i facket skall drabbas hårdare. Jag håller tummarna för att Centrum för rättvisa vinner tvisten.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida