onsdag, januari 03, 2007

Invandringens ekonomiska konsekvenser

I senaste Financial Times poddprogram med Martin Wolf diskuteras invandringens ekonomiska konsekvenser detta görs även i dagens program av Wake up to money som sänds av BBC Radio Five Live. Det man disktuerar är de ekonommiska fördelarna av invandringen och hur invandringen bidrar till en bättre ekonomi och välfärd. Detta är en diskussion som borde lyftas i Sverige. Alldeles för ofta pratas det om att invandringen kostar si och så mycket men väldigt sällan tycker jag att det diskuteras vilka fördelar invandringen för med sig rent ekonomiskt.

Timbro och Veritas gör ett bra försök genom att lyfta upp invandras marknadsvärde genom rapporten "Den mångkulturella marknaden". Senast i höstas anordnade Timbro ett seminarium med rubrik "Den mångkulturella marknaden".

Det finns väldigt stora brister och problem med dagens integrationspolitik, huvudproblemet är att Sverige har haft en arbetsmarknad där många har stått utanför och då drabbas nyanlända svenskar, ungdomar etc. hårdare av arbetslöshet. Att den borgerlige regeringen tänker öppna upp för fri arbetskraftsinvandring är ett stort steg i rätt riktning. Det är på tiden att vi börjar se människor som vill komma till Sverige som de resurser de faktiskt och att vi också låter dem arbeta i Sverige.

Det bästa vore givetvis helt fria gränser och fri invandring fram tills vi är där måste vi se till att reglerna blir bättre och tydligare samt att vi öppnar gränserna för fler.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida