måndag, januari 22, 2007

Affärsjuristerna = konsultbranschernas guldmakare

Veckans affärer som jag tycker har blivit ett ännu bättre magasin efter att Pontus Schults tog över ledningen, har denna vecka ett stort reportage om konsultsverige och att det just nu går väldigt bra för landets konsultbyråer. Särskilt bra går det för affärsjuristerna som kallas konsultbranschernas guldmakare. Totalt omsätter affärsjuristerna drygt 6 miljarder kronor. På de stora byråerna omsätter i snitt affärsjursiterna 2 miljoner vardera. Detta gör att delägarna på byråerna kan plocka ut bra arvoden.

Det är kul att se att det verkar finnas bra möjligheter till jobb när man är klar med juristlinjen och ekonmlinjen om ungefär ett par år. Arbetet som affärsjurist verkar mycket spännande särskilt om man jobbar på en större byrå med riktigt stora affärer.

Det är också roligt att läsa att Mannheimers vd öppnar upp för att förändra klimatet på byrån så att det skall bli lättare att kunna kombinera karriär med föräldrarskap. Det är bra att man ser över möjligheter som att erbjuda sina anställda hemtjänster och hjälpmedel för att kunna sköta arbetet hemifrån, men det får inte vara så att de som skaffar barn skall premieras och inte behöver jobba lite mycket som de som väljer att inte skaffa barn och satsa helt på sin karriär. Vill man jobba med ett avancerat och spännande jobb måste någonting väljas bort.

Det är bra att VD:n på Mannheimer och Swarling i reportaget säger ”Men man får inte glömma att vill man göra karriär hos oss får man vara beredd på att ge upp en del, i perioder kan man tvingas jobba mer eller mindre dygnet runt”. Jag tycker att detta är viktigt att poängtera. Om man vill jobba som jurist på en av de större affärsbyråerna eller om man vill jobba sig upp i ett bolag med ambition om att få ett tungt operativt uppdrag så måste man vara beredd att jobba hårt och man måste också välja bort.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida