onsdag, maj 30, 2007

Onsdagen



Jobbade förmiddagen på Lotsen, var mycket att göra.



Efter lunch var det dags för case redovisning och inlämning av pm. Jag skulle agera ordförande på en extra bolagsstämma där vi skulle behandla olika frågor så som jäv, utdelning och gåva i allmännyttigt syfte. Jag svingade på klubban bra. Efteråt fick jag mycket beröm av seminarieläraren som tyckte att hon kunde ta med mig ut till sina kunder och vara stämmoordförande på deras årsstämmor. Kul att få ha lite nytta av hur man agerar på stämmor, inte alla som har koll på acklamation, huvudproposition och hur man ställer olika yrkanden mot varande.


Efter seminariet var det direkt iväg till gruppmöte och möte med utbildningsnämnden. Flera ärenden bordlades och ett drogs tillbaka. Denna gång slog vi rekord i hur mycket handlingar vi fick inför mötet, var två enorma bibbor, dock mycket rapporter.


Efter mötet, hem och snabbt byta om till shorts och löparskor. Ut i skogen och springa en mil och rensa hjärnan. Sedan dags att plugga inför tentan imorgon. Hoppas verkligen att det ska gå bra, men det tror jag nog.

tisdag, maj 29, 2007

Ben & Jerry's





Sitter och skriver PM om associationsrätt utreder olika frågeställningar kring en extra bolagsstämma. Vi skall också ha en case övning imorogn då jag skall vara stämmoordförande, då är det skönt att man har varit på många MUF och moderat stämmor och har koll på huvudproposition och annat.

Har precis laddat om batterierna med lite Ben & Jerry's glass, så fantastiskt gott. Också ett bra exempel på ett företag som arbetar med miljöfrågor samtidigt som man skapar vinst.

Möte med Sjöstadsmoderaterna



Ikväll hade vi möte med Sjöstadsmoderaterna, som jag är vice ordförande för. Vi har planerat kommande aktivitere och vi har att se fram emot ett mycket ambitiöst kalendarium för hösten med flera aktiviter per månad, bland annat talarkvällar, kampanjer, utbildningar och diskussionskvällar. Kul att det är en så driven ordförande och der märks verkligen att Helena som är ordförande lägger ner tid på föreningen. Jag kände mig vädigt uppbokad när vi skulle börja planera in aktiviter och sätta datum, var många datum då jag inte kunde, framförallt helger. Helt galet mycket helger som är uppbokat i höst med arbetsstämma, partistämma, ledningsforum, utbildningar, förbundsstyrelsemöten och andra aktiviteter.

Inte bra!




Insåg precis när jag skulle anmäla mig till S:t Eriksloppet som är en halvmara och Lidingöloppet som är 30 km att S:t Eriksloppet som är den 1 september krockar med MUF:s arbetsstämma och Lidingöloppet krockar med Storledningsforum som jag är ansvarig för. Ska kolla om jag kanske kan smita iväg några timmar på lördagen och springa lidingöloppet, det borde gå. Skulle vara kul att hinna med något mer lopp än maran så att jag har ett mål med löpningen även i sommar.

Löpning




Satt i skolan och pluggade inför tentan på torsdag, kände att hjärnan höll på att "explodera". Har pluggat så extremt mycket den senaste veckan säkert 60 timmar och lägg sedan till den tid jag lagt på muf och moderaterna samt jobbet. Det är skönt att verkligen maxa vissa perioder. Ju mer jag jobbar desto mer behöver jag träna. Efter en mil i Nackareservatet känner jag att kroppen är i balans både fysiskt och psykiskt, skönt! Jag förstår inte hur vissa kan jobba mycket inte träna något.

Marathon närmar sig med stormsteg, nästa lördag är det dags att springa 4.2 mil.

SAS strejken



Skönt att SAS strejken är över. Jag undrar till vilken nytta HTF strejkade. Läste i morgontidningen idag att genomsnittslönen är 27 000 kronor, att de som arbetar heltid i genomsnitt arbetar 27 timmar och att man har 31 dagars semester. Skulle jag kalla mycket bra villkor för många som inte har någon utbildning. Jag är helt övertygad om att det finns många unga människor som utan problem skulle ställa upp på de villkoren och tycka att det vore kul att resa i jobbet. Jag skulle säga att det grundläggande problemet i denna konflikten är lagen om anställningsskydd (LAS). När SAS gick riktigt dåligt för några år sedan gjorde man sig av med en del personal, det blev de som var anställda sist (= de unga) som fick gå. De gamla kvinnorna och männen blev kvar, dessa började jobba som flygvärdar och flygvärdinnor på den tiden det var ett glamoröst jobb och långt innan lågprisföretag som Ryan Air tog sig in på marknaden och pressade priserna. Jag skulle gissa att många av de som strejkade har skaffat familj, tycker att det är jobbigt att resa mycket och inte är lika intresserade av jobbet längre, problemet är väl att de inser att de inte skulle få samma lön någon annanstans. Jämför man t.ex. med min pappas fru som jobbar i en ICA butik eller min bror som jobbar på en bensinmack eller min syster som jobbar inom äldrevården så har inte de alls samma lönenivå. De skulle jubla om de fick 27 000 kronor dessutom så jobbar de 40 timmar i veckan på sina heltidstjänster.

Hade vi inte haft LAS tror jag inte vi hade haft den här strejken, så enkelt är det :)

måndag, maj 28, 2007

Studentpalatset

Sitter på palatset, blir nog kvar här tills det stänger 22.30. Mycket att göra i skolan just nu. Något som slog mig när jag gick och skulle handla kaffe precis var att det var väldigt mycket killar kvar och pluggade och väldigt få tjejer. Antingen beror det på att killarna är mer ambitiösa och pluggar mer eller att killarna generellt är sämre på att planera sina studier och panikpluggar nu på slutet, jag tror på det senare.

Stoppa glädjebetygen

Bra ledare av Expressen om att flera friskolor sätter glädjebetyg för att locka elever. Friskolor är bra och jag vill gärna ha fler friskolor, de har hjälp till att höja kvaliten även inom den kommunala skolan. Däremot tycker jag att vi som är för friskolor också måste kunna diskutera de nackdelar som finns. Tittar man på hur kommunala vs friskolor sätter betyg och jämför med nationella prov så ser man att friskolor generellt sätter högre betyg än kommunala betyg. Detta är inte okej.

Studentpalatset


Sitter på palatset och pluggar. Blir juridik hela dagen. Tenta på torsdag. Sedan får jag sätta fart med ekonomin som blivit liggande de senaste dagarna. Blir palatset hela dagen och kvällen med undantag för ett tre timmars seminarium ute på universitet. Tycker att det är för tidigt att palatset stänger 22.30 under tentaperioder.

Ekots lördagsintervju med Signhild Arnegård Hansen

Här hittar du ekots lördagsintervju med Signhild Arnegård Hansen. Mycket intressant intervju!

Kul att Signhild syns så mycket i media just nu, idag på morgonen var hon i morgonsoffan.

söndag, maj 27, 2007

Dop

Förmiddagen pluggade jag på handels.

14 var det dags för dop. Det var ett fantastiskt dop. Mona Sahlin var en av gästerna plus en hel del andra kända personer.

Lördag på handels

Tillbringade hela lördagen på Handels, pluggade med Johan och Johan. Fick gjort en del. Kvällen med soft med middag hos Anna och Martin, alltid lika trevligt!

lördag, maj 26, 2007

Intressant artikel



Intressant artikel idag i Financial Times med Niklas Zennström, Skypes grundare. Finns en intervju med honom också på webben www.ft.com/view

fredag, maj 25, 2007

Beröm




Helena Widegren, bloggande ordförande för Sjöstadsmoderaterna skriver om valet av mig som vice ordförande igår. Alltid kul med beröm. Ser verkligen fram emot att leda Sjöstads moderaterna tillsammans med Helena.

Lite fler bilder från talarkvällen igår





Lite fler bilder från talarkvällen med Billström igår. Lägg märke till hur fint Sjöstaden är :)

Fredagen



Idag har det varit mycket plugg på palatset. Var på palatset och läste på förmiddagen. Föreläsning mellan 13-16, sedan en kaffe med fika följt av plugg på palatset fram tills palatset stäner 22.30. Tänkte vara på palatset 9 imorgon, mycket plugg just nu. Bara två veckor kvar i skolan.



Idag åt jag lunch med Linda Norberg, blev Thai på restaurnagen. Luktade thaimat hela dagen efteråt. De borde verkligen se över sina fläktar.

Signhild Arnegård Hansen



Igår valdes Signhild Arnegård Hansen som väntat till ny ordförande för Svenskt Näringsliv. Jättekul! Dels för att hon är småföretagare och entreprenör och dels för att hon är en duktig retoriker som är bra på att formulera företagens viktiga roll i samhället. Ser fram emot att se mer av Signhild i samhällsdebatten framöver.

SAS Strejken



Idag utrbröt SAS strejken. Jag tycker att man borde se över och begränsa rätten för flyganställda att strejka eftersom det får stora konsekvenser för många företag och privatpersoner. Likt de begärnsningar som finns för vårdpersonal.

torsdag, maj 24, 2007

Vice ordförande Sjöstadsmoderaterna



Ikväll på ett extra årsmöte innan talarkvällen med Tobias Billström, valdes jag till vice ordförande i Sjöstadsmoderaterna. Känns jätteskoj! Har suttit som ledamot i styrelsen sedan 2005 och det är ett kul och viktigt att arbeta i lokalföreningen. Vi har en mycket bra styrelse där alla jobbar hårt och vår förhoppning är att Sjöstadsmoderaterna skall fortsätta växa.

Talarkväll med Tobias Billström



Ikväll hade vi en talarkväll med Tobias Billström, migrationsminister, på restaurang Göteborg i Hammarby Sjöstad. Det var vi i Sjöstadsföreningen som ordnade talarkvällen men det var besökare från flera andra södermalmsföreningar. Det var mycket intressant och Tobias pratade om flera viktiga områden som arbetskraftsinvandring och cirkulärinvandring. Det är verkligen en stor skillnad att ha en moderat migrationsminister jämfört med en socialdemokratisk vad gäller synen på invandring och frågor som arbetskraftsinvandring.

Statusyrken



Tio i tupp av de yrken som har högst status:

1. Ambassadör
2. Läkare
3. Domare
4. Professor
5. Advokat
6. Pilot
7. VD
8. Forskare
9. Civilingenjör
10. Statsråd

Flera yrken av dessa som jag kan tänka mig :)

Galen fyllegubbe

Jag och Frida var ute och gick en kort promenad i Gamla stan med Jussi. Då närmar sig en fyllegubbe som jag tror ska klappa Jussi, men istället rycker han tag i hans halsband och lyfter upp honom och säger några saker jag inte hör. Det finns så mycket sjuka människor på våra gator och torg.

Lena vill ha rast

Sas personalen börjar streja imorgon. I en artikel i City vill Lena, som jag åkte med förra gången jag åkte hem från Bryssel, som jobbar som kabinpersonal på SAS har vettiga raster. Trots att SAS har lika bra eller bättre avtal än konkurrenterna på marknaden.

Om man inte är nöjd med sin lön eller sina lönevillkor kan man ju alltid byta jobb och arbetsgivare.

Jobbet

Idag är det jobbet som gäller. Sitter och gör research och skriver. Intressant fråga jag jobbar med. Skulle bara jobbat förmiddag men blev även eftermiddagen. Fick åka hem och hämta Jussi på lunchen, nu ligger han under skrivbordet och sover.

Ikväll är det extra årsmöte med Sjöstadsmoderaterna och talarkväll med Tobias Billström, hoppas många kommer.

Fick nämndhandlingarna igår, tydligen så var det så mycket handlingar att det inte gick ner i min brevlåda så måste gå till posten och hämta ut dem.

onsdag, maj 23, 2007

Onsdagen

Jobb på Lotsen på förmiddagen, massor att göra. Hann inte riktigt med allting som jag borde får fortsätta med det imorgon.

Lunch med Petra, blev indiskt.



Plugg på palatset mellan 13-22. Fick gjort en hel del, nu gäller det att ligga i de sista veckorna.

tisdag, maj 22, 2007

Friforetagsamhet.se







Svenskt Näringsliv lanserar en ny kampanj, Fri företagsamhet. En av ambassadörerna i kampanjen är Birigtta Wistrand, fantastiskt inspirerande kvinna som är med och leder Unga Moderater som är MUF:s spetsutbildning. Mycket intressanta namn bland ambassadörerna. Det märks att Tove har varit med och tagit fram kampanjen när man tittar på vilka som är ambassadörer.

Argument



Kvaliten i högskolan diskuterades i Argument. Lars Leijonborg sköter sig bra som utbildningsminsiter, det är idag ett mycket tydliga fokus på kunskap och kvalitet och inte lika mycket fokus som sossarna hade på hur många som skulle läsa på högskolan. Det är bra att man fokuserar på kvaliten. Jag tycker att det är galet att man inte öppnar upp för möjligheten för universitet att ta betalt för sin utbildning. Det är enda sättet att skapa elituniversitet och att se till att även Sverige utbildar de allra bästa på en global arbetsmarknad.



Var debatt om kungen och att han vill ha mer pengar. Kungen gör mycket bra, monarkin är uppskattad och fyller en viktig marknadsföringsfunktion. Jag tror att monarkin kommer vara kvar under lång tid och det får den gärna vara för min del även om jag har svårt att försvara monarkin rent ideologiskt. Jag tycker faktiskt att vi kunde ställa större krav på monarkin att redovisa sina kostnader. Det handlar trots allt om skattepengar och då borde också vi skattebetalare som är med och betalar kalaset få veta vart pengarna går. Självklart ska nte kungen behöva redovisa sina privata inköp men hur mycket som går till privata resor, kläder, lyft och bilar vore intressant att veta och hur mycket som går till representation, underhåll av slotten.

Artikel tips



Intressant reportage i senaste numret av Veckans affärer med Tele2:s VD Lar-Johan Jarnheimer. intressant med människor som verkligen gjort karriär och som likt Lar-Johan har gjort en spännande lite annorlunda karriär för en börsvd.



I senaste numret av Affärsvärlden finns en intressant artikel med Academias VD Marcus Strömberg. Academia har visat att det går att kombinera lönsamhet och god utbildning. Marcus säger i artikeln på frågan om vad han säger till de som är emot friskolor: "Min övertygelse är att samhället inte har råd att avstå från alla entreprenörers drivkraft och deras kreativa inslag som en marknadsanpassning kan ge upphov till."

Ryggsäcken



Först dagen med ryggsäcken, min rygg och mina axlar är förälskade.

Mobillån



Hade på argument i bagrunden var en diskussion om mobillån. Har varit mycket diskusssioner om monillån senaste veckorna. SSU kräver ett förbud. Det är märkligt tycker jag att så fort det finns enskilda människor som inte klarar av att hantera lån, så skall man förbjuda alla från att ta sms-lån. Borde man inte då vara konsekvent och förbjuda alkohol eftersom vissa blir alkoholister? Definitivt borde ju SSU vilja förbjuda tobak som ju inte för med sig några positiva egenskaper och som dessutom kostar samhället stora resurser.

Tisdagen

Grupparbete i associationsrätt på morgonen. Lunch med två juriststudenter från Lund, varav en jag gick Centrum för rättvisas sommarinternat. Hade föreläsning i riskanalys i kursen finansiering och invesering efter lunch. Åkte sedan till palatset och satt där till åtta. Blev lite plugg och MUF när jag kom hem.

Bild på Fredrik och Anna



Bild på Fredrik och Anna från gårdagens Polarpris. Det är Arba som har tagit bilden, skoj!

måndag, maj 21, 2007

Polarpriset



Kollar lite på Polarpriset på TV och planerar morgondagen och förbereder mig inför ett seminarium. Jag var på Polarpriset för två år sedan, var trevligt. Mycket, mycket kändestätt. Fredrik var där med Anna C Johansson idag.

Aldrig mer ont i axlarna!



Köpte idag en ryggsäck. Jag brukar bära runt på en svintung väska med juristböcker ofta en lagbok och lite block och någon kurslitteratur, sedan en påse eftersom väskan redan är full med ekonomiböcker och sedan dataväska. Nu får jag plats med allt i en och samma ryggsäcka och det känns fantastiskt mycket skönare att bära grejerna på ryggen. Kommer se ut som att jag skall på hajk varje dag jag ska till skolan men det får jag leva med, så är det att läsa dubbelt. Man kan dessutom använda väskan som stol, knasigt. Finns massa bra fack, bland annat ett fack att ha tidningen i, perfekt för mig som läser 3 dagstidningar varje dag och massa magasin.

Från Fjällräven.se: "DePendler Big: Ryggsäcken för pendlare. Den stabila aluminiumramen gör att du även kan använda den som stol. Öppningen är mot ryggen, för säkerhets skull, och är dessutom låsbar med litet hänglås (ingår inte). Vadderad fast datorficka för 17” dator. Organisationspanel, gummerade fötter i botten."

Timbro seminarium: Immigrants - Your country needs them





Var ikväll tillsammans med Frida Nilsson på ett mycket intressant seminarium på Timbro där Philippe Legrain pratade om invandring. Han har skrivit en uppmärksammad bok som heter "Immigrants - Your country needs them". Jag är en stark vän av fri invandring och tycker det är konstigt att streck i marken som politiker har bestämt skall sätta stopp för vart människor skall få leva. Jag tycker att det är oerhört glädjande att Tobias Billström, Migrationsministern har avviserat att han vill införa friarbetskraftsinvandring till Sverige. Stor skullinad jämfört med den tidigare regeringen. Var flera moderater där bland annat Minna Ljunggren som jobbar som politisk sakkunnig åt Tobias Billström och Margareta Cederfelt, riksdagsledamot för moderaterna. Även en folkpartist som sitter i utbildninsnämnden var på seminariet.

Efter seminariet blev det middag på McDonalds och prat om allt möjligt med Frida.


Frida Nilsson

Fika

Fikade idag med Anna Johansson som jobbar som politisk sakkunnig på finansdepartementet. Anna var min FS fadder när jag var DO i Skaraborg. Kul att det går så bra för Anna. Hennes jobb verkade mycekt spännande.

Tenta

Tentan idag gick kalas! Blir nog ett AB.

Portföljteori

På förmiddagen hade jag räkneövning i portföljteori, mycket intressant!

Löjligt!



Läste i SvD idag att antalet kvinnor i börsbolagsstyrelserna minskar, tråkigt. Nyamko Sabuni tycker att det är oacceptabelt. För det första ska politiker inte lägga sig i hur privata företag väljer sina styrelser för det andra tycker jag att regeringen borde se om sitt eget hus först.

1. Man har minskat den kvinnliga styrelserepresentationen i Riksbanksdirektionen med nästan 20 %
2. Kanske borde man göra något åt de löneskillnader som fokus skrev om i december där man såg alla statssekreterare, pressekreterare och politiskt sakkunnigas löner, skilde ofta mellan kvinnor och män.
3. Hur många kvinnliga statssekreterare har vi i regeringen och hur många manliga?

söndag, maj 20, 2007

Vilken MUF helg!




I helgen känns det som att det har hänt hur mycket som helst inom Moderata Ungdomsförbundet. Utbildning i Bohuslän, Skåne, Östergötland och Värmland för att nämna några. Kändes som att hela förbundsstyrelsne var runt och pratade.

Det går bra för Moderata Ungdomsförbundet!!

Plugg



Idag har jag mest pluggat hela dagen. Trots att det blev väldigt sent igår var jag på Studentpalatset innan 10 på morgonen. Även om jag mest har pluggat idag kändes det att det var söndag, hann med några promenader med hunden varav en längre promenad i Nacka reservatet och runt Sicklaområdet. Så mycket människor som var ute i Solen och fikade och promenerade.

Ikväll har jag gjort gamla tentor inför tentan imorogn. Kvällens höjdpunkt var en påse Gott och Blandat.

Bra jobbat Alliansen!!




SCB rapporterar i ett pressmeddelande om den starkaste sysselsättningsökningen för ungdomar på decennier.

Från pressmeddelandet: "Under första kvartalet 2007 ökade antalet sysselsatta ungdomar i åldern 16-24 år med 44 000 jämfört med första kvartalet 2006. Det var den största sysselsättningsökningen för ungdomar sedan 1987. De tre senaste kvartalen har antalet sysselsatta ungdomar ökat med i genomsnitt 40 000 jämfört med motsvarande kvartal föregående år. En så stark utveckling tre kvartal i rad har inte uppmätts för ungdomar på minst tre decennier."

Det är verkligen skillnad på alliansens politik som så tydligt fokuserar på att fler skall arbeta jämfört med sossarna, miljöpartiet och vänsterns politik som mest diskuterar att höja a-kassan och att införa fler plusjobb och friår.

Ryggsäck

Funderar på att köpa denna ryggsäcken. Jag kånkar runt på dator, juristböcker och ekonomiböcker och det blir ofta väldigt tungt. Trött på att gå runt med en dataväska och en vanlig väska. Ryggsäck är jäkligt praktiskt och tycker faktiskt att denna modell är helt okej snygg också. Får nog bli en sån när lönen och csn kommer nästa vecka.