onsdag, oktober 31, 2007

En grym gammal valaffisch

MUF Kristianstad

På lördag skall jag till MUF Kristianstad och prata utbildningspolitik. Jag tycker verkligen att det är kul att vara ute i distrikten och prata politik och träffa engagerade mufare. Ska bli jätteskoj att få komma ner till Skåne och prata på lördag! Tycker det är lite extra skoj att det är en förening som anordnar en så ambitiös och bra utbildning i helgen. Idag löste jag transporten dit och hem också vilket känns skönt, det blir tåg vilket är perfekt då det finns tid att plugga, skriva, tänka, läsa och sova.

Coffe in i partistyrelsen!


Har inte hunnit skriva så mycket reflektioner från stämman. Ett roligt beslut som måste uppmärksammas på bloggen är att Christofer Fjellner blev invald i partistyrelsen. Christofer sitter i europar parlamentet och har tidigare varit ordförande i Muf.

Kolla in hans blogg.

18 timmar jobb





Idag har jag jobbat drygt 16 timmar och än är inte kvällen slut, måste läsa igenom några arbeten som jag skall opponera på imorgon så lär bli 18 timmars jobb. Detta fördelat på 4 timmars skrivande på promemoria i organiation med start 05.00 på morgonen. Sedan 10 timmar juridikplugg och har också hunnit vara nämndeman vilket tog 2 timmar samt måste läsa igenom 3 arbeten i organisationsteori kommer ta cirka 2 timmar.

Onsdag

Precis lämnat in min promemoria som avslutning på organisationskursen med en minuts marginal. Gick väl helt okej.

Nu skall jag åka till universitetet och plugga med Johan. Efter lunch skall jag vara nämndeman i migrationsdomstolen och efter det blir det sent pluggande. Många uppgifter kvar att göra inför tentan på fredag. Kommer bli mycket gjort idag, borde gå upp 5 oftare och plugga hemma några timmar innan jag beger mig till skolan :)

Skoluniform

Trött på att vissa skolor är så känsliga för hur eleverna klär sig. Flera av mina kompisar hade häng på högstadiet och ingen har det idag, det går över. Jag har inget emot skoluniform på friskolor där eleverna väljer att gå. Däremot tycker jag inte att de kommunala skolorna skall införa skoluniform. Jag hade inte valt en skola där man har skoluniform.

Rekommenderar


Kan verkligen rekommendera Sony Ericsson P1. En grym telefon!

Nu skall jag ägna morgonen åt att skriva klart min promemoria i organisation.

Hillary Clinton


Igår var det debatt mellan de demokratiska presidentkandidaterna. Såg inte debatten men Hillary ska ha klarat sig bra. Tycka vad man vill om Hillary Clinton och hennes politik men det vore väldigt kul med en kvinna på världens mäktigaste ämbete.

tisdag, oktober 30, 2007

Promemoria i organisation



Precis kommit hem från universitetet och jobbat lite med Muf och moderaterna. Idag har jag pluggat med Johan inför skatterättstentan på fredag. Nu skall jag skriva klart promemorian i organisation som skall vara inne klockan 09.00 imorgon, det kommer bli en sen kväll.

Promemoria i organisation



Precis kommit hem från universitetet, pluggat med Johan inför skatterättstentan på fredag. Nu skall jag skriva klart promemorian i organisation som skall vara inne klockan 09.00 imorgon, det kommer bli en sen kväll.

Lyssna på Niklas tal


Lyssna på Niklas Wykmans, förbundsordförande i Muf, briljanta tal som han höll på moderatstämman om Mufs förhållningssätt till moderaterna. Här hittar du talet.

Plugg, plugg, plugg

Idag blir det massor av plugg. Först göra gamla tentor i skatterätt med Johan sedan måste jag i eftermiddag och kväll skriva kalrt en hemtenta i organisationsteori.

måndag, oktober 29, 2007

Måndagen

Pluggat hela dagen gjort gamla tentor. Denna veckan avslutas två kurser. Massa MUF grejer jag behöver göra men det får vänta till helgen, just nu måste det fokuseras på de kommande tentorna.

Bio


Var igår och såg nya Disney filmen med sambons syskonbarn Karin, Anton och Viktor som tyckte filmen var mycket bra.

Stämman

Var en väldigt bra stämma. Känns verkligen att vi har förändrat oss inte bara vad gäller vår politik utan också när det gäller den interna kulturen. Det var min tredje partistämma och mycket har hänt sen min första för fyra år sedan då Reinfeldt valdes till partiordförande. Också bra debatter och bra beslut även om jag inte håller med om allt.

Återkommer med fler bidler och reflektioner kring stämman.

söndag, oktober 28, 2007

Jag på stämman


En bild på mig från kampanjbloggen.

Kul kommentar

Fick denna kommentar idag:

"Grymt bra blogg! Informativ och uppdateras ofta. Kul att följa utvecklingen i exmempelvis MUF just från denna blogg!
Starkt jobbat! "

Kul att du gillar bloggen! Ska fortsätta uppdatera den ofta blev dock minde bloggat från stämman än vad jag önskdat.

fredag, oktober 26, 2007

Grymt bra miljöanförande av Niklas Wykman!!!

Niklas höll ett riktigt bra tal om det ställningstagande som MUF tog på arbetsstämman för ett par månader sedan där vi bestämde att det skall kosta att skita ner och att det skall löna sig att välja mer miljövänliga tillverkningsmetoder och transportmedel.

Politikerbloggen skriver om anförande.

Fredrik Schulte

Anna König Jerlmyr

Anders Borg

Sven Otto Littorin


Sveriges arbetsmarknadsminister debatterar arbetsmarknadspolitiken och berättade om vad som gjorts och vad som behöver göras.

Följ stämman via kampanjbloggen

Följ vår stämma genom kampanjbloggen.

Moderaternas nya låt


Moderaterna har fått en ny låt som framfördes igår på minglet.

Reinfeldts inledningstal på torsdagen

Stämman dag 2

Just nu är det ett seminarium som handlar om ätstörningar som leds av Kulturminister Lena Lijeroth.

Tidigare diskuterade vi arbetsmarknadspolitiken.

Stämma dag 1

Torsdagen bestod av utskottsmöten och Fredrik Reinfeldts inledningstal.

onsdag, oktober 24, 2007

Redo för stämma

Nu är jag klar med packandet och dags att sova innan jag måste kliva upp 05.00 imorgon för att hinna med tåg som går 06.30 till Gävle. Klockan 8 har vi möte med EU referensgruppen, skall bli skoj!

Chips tips


Världens godaste chips från Bjärehembygd. Smaken är tång och algsalt.

Ny mobil


Idag har jag köpt en ny mobiltelefon eftersom min gamla P990 i bara krånglade. Nu kan man SMS:a mig igen och räkna med att få svar. Hoppas att p1:an inte kommer krångla utan fungera bra. Gillar verkligen telefonen! Gillar att det är tangenter, bra kontorsfunktioner och att det dessutom är en bra kameria vilket underlättar när man bloggar mycket.

Om inte Ericsson lyckas få denna telefon att fungera kan de glömma att jag köper en telefon till av dem, tråkigt att det är så dålig konkurrens när det gäller businesstelefoner.

Dagens DN debatt



Niklas Wykman, förbundsordförande MUF, skriver idag på DN debatt om att vi avviserar en ny kurs för Moderata Ungdomsförbundet.

För det första är det viktigt att MUF förändrar sig vilket alla organisationer måste göra. Alla organisationer har sina fel och brister och vi tänker nu ta tag i de brister som vi ser inom MUF. Det är också viktigt att vi som ungdomsförbund är relevanta och att vi har mer gemensamt med unga människor än med politiker. Den förändring som vi nu inleder är viktig och jag är övertygad om att det kommer att leda till ett starkare MUF som på ett bättre sätt kommer kunna arbeta för att försvara unga människors intressen.

Jag är övertygad om att de sex arbetsgrupper som kommer tillsättas är viktiga för att utveckla vår politik och på ett bättre sätt kunna svara på de frågeställningar som unga människor ställer sig. Förändringen handlar absolut inte om att sluta kritisera moderaterna och regeringen när detta är nödvändigt och bli maktens ungdomsförbund, utan det handlar om att bli mer trovärdiga och att bli mer intresserade av de utmaningar unga människor möter i vardagen.

Nya medlemmar!

Idag på lunchen värvade jag Nadia till MUF. Nadia och jag pluggar ekonomi tillsammans och hon bor på söder vilket känns bra eftersom vi har en så bra MUF förening där. På samma lunch var även Alexandra som varit medlem i MUF några år men som inte engagerat sig men nu är sugen på att ta upp sitt engagemang, jätteskoj!

Temakonferensen dag 2

Idag fortsatte temakonferensen på ekonomlinjen och kursen organisation. Min grupp redovisade vårt pm om IKEA och Ryssland. Gick bra.

Nu är det gymmet sedan plugga och packa inför partistämman.

tisdag, oktober 23, 2007

Partistämman

Ser fram emot partistämman som startar på torsdag. Skall försöka blogga så mycket jag kan från stämman.

Göran Persson: Min väg, mina val


Har idag beställt Göran Perssons bok, "Min väg, mina val", på Bokus. Jag är en storkonsument av Bokus och uppskattar snabb leverans och bra pris och gillar att man kan handla vilka tider man vill.

Ser fram emot att läsa Pr-konsulten Göran Perssons bok inte minst med tanke på hur mycket media han har fått.

Jan Nygren syns överallt


Just nu syns Jan Nygren överallt. Han är med i Dagens Industri om att han skall försöka sälja JAS-plan, han deltig i Wolodarski på Tv8, han deltar i debattprogram och kommenterar politik. Ikväll är han även med i programmet Adaktusson på Tv8 med anledning av att Göran Persson sågar honom i syn bok.

Jag tycker Jan Nygren ofta har väldigt spännande åsikter särskilt när det gäller hans syn på politiken och hur politiken skall bli mer attraktiv att verka inom samt mer effektiv. Bland annat att halvera antalet riksdagsledamöter och möjliggöra för partierna att kunna rekrytera än mer kompetent personal.

6:e generationen Timbro



Var idag på 6:e generationen på Timbro som var riktigt lyckad! Massor med borgerliga personer som är aktiva inom något alliansparti, personer som idag arbetar i näringslivet men som tidigare varit politiskt aktiva samt personer som aldrig varit politiskt engagerade men som är politiskt intresserade. Jag tycker att det är extra kul att lära känna nya kontakter i de andra partierna samt tidigare politiskt engagerade i moderaterna som idag har spännande arbeten i näringslivet och som man inte träffar hela tiden. Kan konstatera att PR branschen fortfarande är populär för unga borgerliga sympatisörer men finansbranschen vinner mark.

Per Schlingman (m), partisekreterare, som var dagens talare skötte sig utmärkt!! Det var en mycket intressant och givande diskussion om alliansens framtid och jag delar Per Schlinmans analys. Ser redan fram emot nästa 6:e generationen träff.


Temakonferens

Idag påbörjades temakonferensen i organsiation (5p) som pågår i två dagar. Min grupp skall leda ett seminarium imorgon med rubriken "Möbler,makt och mutor - IKEA i Ryssland". Vi har främst belyst hur IKEA:s företagskultur krockade med företagskulturen i Ryssland främst när det gäller medarbetarinflytande.

Efter konferensen idag var det plugg på Handels och sedan iväg till Timbro.

måndag, oktober 22, 2007

Måndagen

Plugg hemma på förmiddagen, lunch med Carolina Selin, seminarium efter lunch, gruppmöte med utbildningsnämnden, plugg med Johan på Handels till halv nio följt av träningspass på gymmet.

Debatten har börjat

Idag skriver några moderater på DN debatt i regionfrågan som troligen är en av de frågor som det kommer att bli mest diskussioner kring på partistämman som börjar på torsdag. Per Schlingman pratade regionfråga i ekots lördagsintervjun och jag tycker han har ett bra resonemang i frågan.

Brännpunkt: A-kassan behöver konkurrens


Intressant artikel av Urban Bäckström, vd Svenskt Näringsliv på SvD Brännpunkt. Läs artikeln här.

söndag, oktober 21, 2007

Wolodarski


Titta på gårdagens Wolodarski på Tv8 där Carl Bildt medverkade som som vanligt skötte sig mycket bra. Ni hittar programmet på www.tv8.se. Lite kul att se att uppställningen i programmet var ungefär detsamma som vid Gösta Bohman seminariet förra veckan, gissar att programmet var inspelat i onsdags.

Kvällen

Kvällen kommer gå åt till att förbereda veckan och läsa handlingar inför veckans utbildningsnämnd.

Lördagsintervjun: Per Schlingmann


Lyssnade på lördagsintervjun med Per Schlingmann (m), partisekreterare, idag när jag pluggade. Det var en intressant intervju och Per skötte sig mycket bra.

Lyss på lördagsintervjun här.

Studentpalatset



Även söndagen ägnades åt att plugga juridik på Studentpalatset.

Kommentar till bloggen

Fick denna kommentar idag på mitt inlägg om den tänkta gallerian vid (under) Odenplan:
""en galleria kring Odenplan det skulle verkligen lyfta området". Jag tror inte du har förstått riktigt. Det är inte en galleria vid Odenplan utan under. Det lyfter verkligen inte området, det handlar om nergrävning. Människor som nu handlar i de talrika affärerna uppe i dagsljuset ska ner under jorden. Affärerna uppe försvinner väl i stället. Vad är det för bra med det?"

Jag tycker att det alltid är lika roligt med dessa människor som ofta hävdar att "jag tror inte att du har förstått riktigt". Jag har mycket väl förstått att det är tänkt att gallerian skall ligga under marken och jag tycker det vore spännande och jag står fast vid att jag är övertygad om att det kommer att lyfta området och göra det mer levande.

Jag är också övertygad om att en galleria inte kommer leda till att affärer över marken kommer att försvinna snarare det motsatta, eftersom handel föder handel. Om fler söker sig till området för att besöka en eventuell galleria kommer de också att handla i affärerna utanför gallerian.

lördag, oktober 20, 2007

Politisk aktivitet på Odenplan


Uppropet för att stoppa gallerian kring Odenplan hade insamlingslistor på Odenplan. De hade dessutom satt lappar med texten "Rädda mig" på träden kring Odenplan som kommer att rivas ifall Gallerian byggs. Jag har svår förståelse för varför man vill stoppa en framtida galleria det kommer ju i vilket fall att byggas mycket kring Odenplan och vara oväsen i och med att Citybanan skall byggas. Jag har också svårt att förstå varför stadsbyggnadsfrågor väcker så starka frågor som Kallbadhuset och nu gallerian vid Odenplan. Det är så tråkigt med människor som inte vill förändra något och som är rädd för att riva 10 träd eller tänka nytt. Om dessa människor fick bestämma skulle inte mycket utveckling ske. Jag hoppas verkligen att det blir en galleria kring Odenplan det skulle verkligen lyfta området. Någon borde informera de boende som samlar in protestlistor att det troligen också skulle öka värdet på deras bostad att gallerian byggs, då kanske de skulle tänka om.


Socialdemokraterna kampanjade. Kom fram en kvinna och ville prata med mig om hur jag vill göra Stockholm bättre de var nämligen ute efter att lyssna på väljarna. Känns som att de har snott Moderaternas vårkampanj rakt av. Jag förklarade att jag vill se större skattesänkningar, en mer effektiv och slimmad kommunal organisation, fler friskolor, fler privata alternativ inom äldreomsorgen, fler spännande byggprojekt och att jag tycker att alliansen har skött sina kort bra men att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Hon skrattade och sa att det var roligt att höra att jag hade idéer om hur Stockholm kan bli bättre.

Kvinnor och makt



Såg en dokumentär på SVT idag om Liberas president Ellen Johnson Sirleaf . En väldigt spännande dokumentär som visar på hur en tuff och beslutsam kvinna har bestämt sig för att göra Liebra till et bättre land.

I senaste numret av Newsweek som kom med posten idag är det ett spännande reportage om kvinnor med makt både inom politiken och näringslivet. Väldigt spännande intervjuer och analyser som verkligen rekommenderas att läsa.

Lördag

Pluggar 9-17 på Studentpalatset och varit en sväng på gymmet. Snart tenta men känns som att jag börjar få både skatterätten och organisationskursen under kontroll.

Bio + film





Hade tänkt gå på opera men fanns inga biljetter kvar så blev istället bio och filmen "The Kingdom" som jag verkligen kan rekommendera. Efter bio blev det filmen "Blood Diamond" som även den var riktigt bra!

fredag, oktober 19, 2007

Lunch på Timbro



Var idag för första gången i "nya Timbros" mycket fräscha nya lokaler på Kungsgatan 60. Timbro har ny logga, nya lokaler och ny hemsida. Känns som att det är gult, grönt och grått som gäller inom det opinionsbildande området. Känns verkligen som ett lyft för Timbro och att lokalerna mycker mer speglar dagens Timbro. Ser fram emot att gå på många spännande semarium, bokpresentationer och utbildningar i Timbros nya lokaler. Jag, Tobias Holdstock, Andreas Hamrin och Eva Westerberg diskuterade 6:e generationen över lunchen.

Nu blir det plugg ett par timmar till innan det är dags att åka till jobbet för byråmöte.

MUF



Just nu pågår vår höstkampanj och det kampanjas över hela Sverige och det värvas grymt mycket medlemmar! Skulle själv vilja vara med och kampanja mer eftersom det är så roligt att kampanja, men snart tenta i Skatterätt 15 hp och i Organisation 7.5 hp så måste tyvärr plugga vilket också är viktigt i alla fall om man skall tro vår egen kampanjhemsida Jagkansjalv.se där Regina Kevius, projektledare i byggbranschen och kommunpolitiker säger: "Glömt inte skolan! Att utbilda sig är det absolut viktigaste!"

Financial Times: Indra Nooyi


Bild från www.pepsico.com

Intressant intervju i Financial Times med Indra Nooyi, chief executive, PepsiCo, som är en av världens mäktigaste affärskvinnor. Citat ur intervjun: "I´m going to tell you somthing from first-hand experience. Of all the countries in the world, the US is till the most open and the most welcoming country bar none."

Kolla in intervjun här.

Glädjande



Mycket glädjande att EU:s ledare har enats kring innehållet i det fördrag som skall ersätta den tidigare konstitutionen!!

Se arikel i SvD.

Newsweek: A Stressful Situation



I senaste numret av Newsweek som jag läste på väg till Studentpalatset var det en intressant artikel om regeringens försök att minska sjukskrivningstiden för utbrändhet. En av de som var citerade i artikeln är Timbro medarbetaren Dick Kling som menar att de svenska arbetsrätten är en del av orsaken till de stora antalet utbrända. Han pekar bland annat på de så kallade "sista in - först ut" som han menar lett till "hang in at work, even if they¨re unhappy - until they can't take it anymore. Then they can exit through the back door, thanks to our sickness-insurance program." Jag tror att det ligger mycket i det Dick säger och att det är viktigt att få en mer flexibel och rörlig arbetsmarknad.

torsdag, oktober 18, 2007

Pluggtips



BBC Radio är verkligen en mycket bra radiokanal som det passar utmärkt att lyssna på när man pluggar. Tänkt om SR kunde vara en tiondel så intressant.

Seminarium: Bortom Irak - USA laddar för presidentval



Vill tipsa om detta intresanta seminarium. Kommer tyvärr inte att kunna gå på seminariet eftersom jag är på partistämman i Gävle. /Christoffer

Bortom Irak - USA laddar för presidentval

Med ett år kvar till presidentvalet i USA är kampanjerna redan i full gång. Tidningen Fokus, Utrikespolitiska institutet och amerikanska ambassaden bjuder in till en kväll med de viktiga valfrågorna i centrum.

Tid: 25 oktober 17.00-20.00

Plats: Polstjärnan Konferens, Sveavägen 77 i Stockholm.

Program:
17.00 – 17.30 Kaffe

17.30 – 18.15 John Fortier: “Why the Republicans are so popular among US voters”

18.15 – 19.00 Lane Hudson: “Citizen acitivism, netroots and changes in campaign behaviour¨

19.00 – 19.45 Paneldiskussion med John Fortier, Lane Hudson, Olle Wästberg och Eric Sundström.

Moderator: Karin Pettersson, chefredaktör Fokus

Du hittar hela inbjudan här.

Utnämningar

Idag utnämndes Urban Karlsson till ny statssekreterare hos Mats Odell.

Vi har också fått ett nytt justitieråd som heter Stefan Lindskog. Stefan är idag verksam vid advokatfirman Wistrand och har tidigare bland annat även varit ordförande i Advokatsamfundet.

Fika med Linda


Sprang på Linda Norberg ute på universitetet, vilket alltid är lika trevligt! Vi tog en kaffe i det fina höstvädret och pratade muf, kommunpolitik, studier, vänner och karriär.

Grupparbete i ekonomi




Idag har vi i stort sett skrivit klart vårt grupparbete i kursen organisatioin på FEK B. Känns skönt. På tisdag är det redovisning av promemorian.

Nu ikväll är det skatterättsplugg på Studentpalatset som gäller.

onsdag, oktober 17, 2007

Jag kan själv


Kolla in MUF:s nya kampanjhemsida "Jag kan själv". Grymt snygg!

Gösta Bohman seminariet


Sofia Nerbrand, vd NEO, blev årets Gösta Bohman stipendiat. Mycket kul!


Spännande paneldiskussion.


Utrikesminister Carl Bildt höll ett inledningsanförande. Som vanligt är det väldigt inspirerande att lyssna på Carl.

Det var ett mycket intressant seminarium. Jag tycker att det var väldigt intressant att lyssna på Jan Nygren (s) tidigare samordningsminister. Han har också stor erfarenhet från näringslivet och har bland annat varit vice VD på SAAB. Han förespråkade bland annat att man borde halvera antalet riksdagsledamöter. Han menade också att man bör möjliggöra för politiken att kunna locka till sig mer kompetens i form av att kunna erbjuda högre löner t.ex.

Några av besökarna på seminariet var Mikael Odenberg, Tove Lifvendahl, Robert Gidehag, Anna Bergqvist, Christian Holm, Anders Hall, Erik Zsiga.

Program för Gösta Bohmans fond

Var idag på Gösta Bohmans fond seminarium som handlade om konsten att regera. Gösta Bohman jobbade under många år på Stockholms handelskammare och passande nog hölls seminariet där.

Program

18.00 Öppnande
Johan Bohman, ordförande Gösta Bohmans fond för idédebatt
Peter Egardt, Vd, Stockholms Handelskammare

18.10 Introduktion – Konsten att regera
Carl Bildt, utrikesminister

18.30 Paneldiskussion – Konsten att regera
Carl Bildt, utrikesminister
Cecilia Stegö-Chilò, debattör
Jan Nygren, f.d. samordningsminister (s)
Sofia Nerbrand, Vd, Neo
Moderator: Peter Wolodarski, DN

19.30 Stipendium
Fondens stipendium delas ut
Tal av stipendiaten

20.00 Buffé och mingel

Signhild Arnegård Hansen är årets ruter dam

Årets Ruter Dam blev Signhld Arnegård Hansen, ordförande Svenskt Näringsliv. Signhild syns verkligen överallt sedan hon tillträdde posten som ordförande. Bra att hon driver på för att få en mer modern arbetsmarknad som bättre matchar den globala konkurrensen.

Redovisning av promemoria


Förmiddagen ägnades åt att skriva på grupparbete i organisationskursen på ekonomin. Efter lunch redovisade vi vår promemoria i skatterätt och kammade hem tre poäng av tre möjliga. Kul! Nu är det plugg på Studentpalatset som gäller.

I kväll är det seminarium med Gösta Bohmans fond ska bli intressant. Talarna ikväll är Jan Nygren, f.d. samordningsminister (s), Sofia Nerbrand, Vd, Neo, Cecilia Stegö-Chilò, debattör, och utrikesminister Carl Bildt. Peter Wolodarski, DN, kommer att leda diskussionen.

tisdag, oktober 16, 2007

Maud i KGB


Maud Olofsson (c), näringsminister, skötte sig mycket bra i programmet KGB. Tycker att Maud gör ett bra jobb för ett bättre företagsklimat men fortfarande finns mycket kvar att göra för regeringen.