onsdag, mars 04, 2009

Mäktigaste kvinnan


Ingrid Bonde, VD AMF utsågs ikväll på en gala anordnad av Veckans Affärer till Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet. Det är bara att gratulera!
Det finns många duktiga kvinnor i näringslivet och det är skitsnack att det inte finns kvinnor som är tillräckligt kompetenta för att ta plats i börsbolagens bolagsstyrelser.
Tjejer och kvinnor överlag måste dock bli bättre på att välja en operativ karriär om de vill nå den absoluta toppen i näringslivet. Ofta väljer kvinnor strategiska befattningar som personalchef eller informationschef. Det brukar inte vara från dessa poster man t.ex. rekryterar en verkställande direktör.
Jag tycker egentligen att det är fel att göra olika kvinnolistor när det gäller de mäktigaste personerna i näringslivet. Det finns inte en damliga och en herrliga i näringslivet utan alla oavsett kön tävlar i samma liga. Men med tanke på hur situationen ser ut, kanske det ändå är nödvändigt.
Det är också populärt med olika mentorskapsprogram för kvinnor och olika typer av kvinnonätverk just för kvinnor i karriären. Dessa är säkert bra och fyller sannolikt en viktig funktion. Det är naturligt att det kan finnas behov för personer att tala med andra som befinner sig i en liknande situation i livet. Jag tror dock inte att man ska blunda för den verkligheten att de kvällar kvinnorna är och träffar sitt kvinnonätverk går männen ut och dricker öl och nätverkar med varandra. Antalet kvällar är tyvärr begränsade och man hinner inte nätverka med allt och alla. Det viktiga är att vi lyckas få unga personer som är på väg upp i karriären, både killar och tjejer, att nätverka tillsammans och att dessa personer hjälper varandra framåt i karriären.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida