fredag, januari 30, 2009

Valfriheten ökar i landets kommuner


Att valfriheten i landets kommuner har ökat framgår av en undersökning från Almega där Sveriges kommuner har tillfrågats om hur många alternativ man erbjuder sina kommuninvånare inom skola, barn- och äldreomsorg. 

Mätningen visar att sedan 2005 har mängden privata alternativ ökat i 90 av landets kommuner. Undersökningen visar också att ökningen främst har skett inom äldreomsorgen. 

Det förvånar mig att man enligt undersökningen inte sett något samband mellan att mängden alternativ i välfärden varken är högre eller lägre i kommuner med röd eller blå majoritet. Jag har bara skummat rapporten kort men ska läsa den i helgen. 

I Stockholm stad är det i vilket fall avgörande av vilken politisk majoritet som styr kommunen. Carin Jämtin och oppositionen försöker göra gällande att Alliansen i Stadshuset har sparat på Äldreomsorgen för att sänka skatten. Detta är helt felaktigt. Vi har under de två senaste åren gjort rekordstora satsningar på äldreomsorgen. Det vi har gjort är att vi uppmuntrar till alternativ inom välfärden. Vi tycker nämligen att det är bra att kunderna kan välja vilken typ av boende de tycker passar dem bäst och om man vill bo på ett kommunalt boende eller ett enskilt. Jag är lite trött på den attityd som många politiker har på gamla som om de inte skulle vara kapabla att välja vilket äldreboende eller vilket hemtjänstföretag man vill anlita. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida