Idag reserverade jag mig mot två beslut i Stadsdelsnämnden. Det var mina första reservationer i nämnden sedan jag kom in i stadsdelsnämnden 1 januari i år. Har inte känt något behov av att reservera mig tidigare eftersom vi inom alliansen har en tydlig idé med vad vi vill göra och nu driver igenom det. Jag är stolt över det arbete vi bedriver i Södermalms stadsdelsnämnd. När det gäller alkoholfrågor har vi dock lite olika uppfattningar. Både ärendena rörde alkohol. Jag tycker att det är viktigt med en liberal syn när det gäller alkoholtillstånd men att man ska vara tuff mot de som inte sköter sig. Jag tycker också att skötsamma Stockholmare ska kunna dricka alkohol i våra vackra parker i staden.
Ett av ärendena rörde ett yttrande över ansökan om alkoholtillstånd där jag gick på förvaltningens linje och hade inget att invända om att tillåta ett tillstånd fram till klockan 03.00 inomhus. Alla partier i nämnden var överens om 01.00 i sina yttranden i tillståndsutskottet.
Vi hade också ett ärende som handlade om uppföljning av ändring av allmänna ordningsstadgan. Alliansen ville hemställa hos kommunstyrelsen om att den lokala ordningsstadgan ändras för Skinnaviksberget så att alkoholförbud införs i området klockan 22-07. Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet ville hemställa till kommunstyrelsen om ett förbud i hela Skinnaviksparken mellan 23-07.
Jag, Britt-Marie (m) och Harald (m) ville dock inte hemställa om något alkoholförbud. Vi tror inte att alkoholförbud är lösningen på problemet med stökiga alkoholpåverkade ungdomar i vissa parker sommartid. Stockholm ska inte vara något museum utan en stad i liv och rörelse som ständigt förändras.
Vi reserverade oss mot beslutet samt anförde:
För det första vill vi göra klart att vi har full förståelse för att det finns boende på Södermalm som störs utav framförallt ungdomar som är alkoholpåverkade. Vi tycker dock att det är viktigt att stockholmare även fortsättningsvis ska kunna ha picknick i våra vackra parker, inklusive Stigbergsparken.
Stockholm är en mycket fin stad med många vackra parker och grönområden som passar utmärkt för picknick, inte minst Skinnarviksberget. Vi vill inte hindra skötsamma stockholmare från att kunna ha picknick och då kunna dela på en flaska vin en vacker sommarkväll. Vi tror att det framförallt är dessa skötsamma stockholmare som kommer att följa ett alkoholförbud.
När det gäller ungdomar finns det redan idag ett tillräckligt regelverk där polisen alltid har befogenheter att beslagta och hälla ut alkohol från minderåriga (under 18 år) oavsett om ett alkoholförbud råder på platsen eller inte.
Polisen är inte eniga i att ett förbud skulle vara positivt. Många menar att det är svårt att övervaka att ett förbud efterlevs. Om polisen inte klarar av att övervaka det regelverk som finns idag när det gäller ungdomar och beslagta deras alkohol, har vi svårt att se att ett alkoholförbud skulle generera fler poliser som har möjlighet att kontrollera att ett alkoholförbud efterlevs.
Alkoholförbud har också en viss överflyttningsproblematik där man endast flyttar problemen till andra platser och på så sätt inte löser grundproblematiken. Då krävs det istället andra åtgärder och inte minst den uppsökande verksamheten som fältassistenterna bedriver.
Det krävs också att polisen har möjlighet att prioritera olika ordningsstörningar i större utsträckning än idag. Alliansregeringen har gjort den största enskilda satsningen någonsin på Polisen och vi kommer 2010 att ha nästan 3000 fler poliser än 2006. Detta skapar bättre förutsättningar för Polisen att prioritera fler brott.
Christoffer Järkeborn (m), ledamot Södermalms stadsdelsnämnd
Rose-Marie Bladholm (m), ledamot Södermalms stadsdelsnämnd
Harald Eriksson (m), ersättare Södermalms stadsdelsnämnd