lördag, april 04, 2009

Moderaterna största partiet i Sverige


I dagens Expressen kan man läsa om en ny opinionsmätning från Expressen och Demoskop. Moderna är enligt opinionsmätningen idag Sveriges största parti och får i mätningen 35,5 %. Socialdemokraterna tappar 9 procentenheter och får 30,9 %. Alliansen tar också ledningen över oppositionen med 4,8 procentenheter.
Jag är övertygad om att den främsta anledningen till den kraftiga svägningen i opinionen är att väljarna värdesätter ansvarstagande. Alliansregeringen har tagit ett tydligt ansvar i finanskrisen och håller hårt i skattebetalarnas pengar. Alla utom Socialdemokraterna kan inte göra av med mer pengar än man har. Socialdemokraterna lägger förslag på förslag som kostar många, många miljarder. 

Väljarna är trötta på att Socialdemokraterna inte levererar svar på dagens och framtidens utmaningar när det gäller jobben, miljön, brottsbekämpningen och många andra viktiga områden. Istället ägnar Mona sin tid åt populistiskt hångel och hon försöker göra kulturpolitiken till en viktig valfråga. När alliansen kritiserar orimliga bonusar då skyddar Mona och resten av den inre kärnan i Socialdemokraterna AMF bonusarna och LO-topparnas egna bonusprogram som partivännen Wanja Lundby Wedin som också sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott varit med och fattat beslut om.
2002 gjorde Moderaterna ett riktigt dåligt val. Vad gjorde vi då? Jo vi förändrade vår politik, vi bytte lyfte fram nya företrädare och framförallt så lärde oss att väljarna är smarta och förväntar sig genomtänkta förslag på dagens samhällsproblem. Socialdemokraterna verkar inte ha lärt sig något från valförlusten 2006 då Socialdemokraterna gjorde ett historiskt dåligt val. Politiken är fortfarande densamma, de främsta företrädarna är ett gäng gamla ministrar som var med och förlorade förra valet och retoriken är densamma. Det väljarna förväntar sig av Mona och Socialdemokraterna under pågående ekonomisk kris är inte populistiskt hångel, att göra kulturpolitiken till en av de viktigaste valfrågorna och att skydda sina vänners bonusprogram. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida