fredag, februari 13, 2009

Behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram

Igår på Utbildningsnämnden hade vi uppe departementsmorian "Flexibla behörighetskrav till gymnasieskolans yrkesprogram" som ni är ute på remiss till Stockholms stad. Promemorian föreslår att den som är behörig att behöriga är de elever som har godkänt i minst åtta ämnen inklusive svenska eller svenska som andraspråk. Det innebär att man inte längre måste ha godkänt i matematik eller engelska vilket idag är ett krav. 

Jag tycker att det är bra att man försöker liberalisera reglerna när det gäller behörighetskrav ill yrkesprogram. Idag har vi fullkomligt misslyckats med skolpolitiken då individuella programmet i många kommuner har blivit det största programmet. 

Jag tycker att grundskolan och gymnasieskolan har blivit allt för teoretisk och idag slår skolan ut elever som är mer praktiskt lagda. Självklart ska målet för skolpolitiken vara att ingen elev ska lämna grundskolan utan grundläggande kunskaper och det är viktigt att de elever som inte hade godkänt i matematik eller engelska ges extra stöd under gymnasiet för att klara det. Men genom att tvinga in folk på individuella programmet skapar vi ett olyckligt utanförskap. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida