onsdag, augusti 06, 2008

MUF: Delrapport "Instängd i utanförskap"

MUF:s jämställdhetsarbetsgrupp som leds av Hampus Magnusson, distriktsordförande i MUF Göteborg har presenterat en mycket intressant rapport om hedersrelateat våld.

- Vi måste våga erkänna att det finns stora jämställdhetsproblem i Sverige som vi hittills inte motverkat tillräckligt bra. Att unga kvinnor i Sverige lever under konstant hot om våld från sina familjer är inte acceptabelt. Deras säkerhet måste garanteras, säger Niklas Wykman, förbundsordförande MUF.

- Det finns inget våld i heder och ingen heder i våld, det här är en av vår tids största jämställdhetsutmaningar. Tusentals unga kvinnor lever varje dag med våldshot från sin familj utan rätt till skydd, regeringen måste agera, säger Hampus Magnusson gruppordförande för MUF:s jämställdhetsarbetsgrupp som släpper rapporten.


Jag håller med Niklas och Hampus och är stolt över att MUF arbetar med dessa frågor. Det är fullkomligt oacceptabelt att framförallt unga kvinnor varje dag utsätts för våld eller hot från sina familjer och det finns mer vi politiker borde göra på olika nivåer. Jag ser fram emot jämställdhetsgruppens slutrapport. 

Jag är också stolt över att vi i MUF numera pratar om jämställdhet som är en mycket viktig fråga. Under min tid i MUF har man inte alltid varit lika intresserad av att prata om jämställdhet utan har mer ägnat diskussioner åt huruvida man ska prata om jämställdhet eller jämlikhet vilket har lett till att vi inte har ägnat så mycket tid åt själva sakfrågan.

I Stockholms stad med socialborgarrådet Ulf Krisstersson pågår också viktigt arbete för att kartlägga det hedersrelaterade våldet och förtrycket i vår stad. Arbetet pågår sedan flera månader av polisinspektör Kickis Åhré Älgamos och kommer att pågå fram till årsskiftet. Då kommer Stockholm ha en helt annan kunskap än några andra i Sverige om hur det verkligen ser ut, och helt andra möjligheter att skilja rykten, farhågor och förhoppningar från fakta. Kickis rapport kommer att presenteras i början på 2009 och det ska bli intressant att läsa rapporten. 


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida