Debatt om jämställdhet på affärsjuridiska byråer
På Realtid.se pågår en debatt kring jämställdheten på de stora affärsjuridiska byråerna och antalet kvinnliga delägare. Anledningen är att Leif GW Perssons dotter Malin Persson som själv har jobbat 10 år på Mannheimer & Swartling skrivit en bok där hon bland annat kritiserar de stora byråerna för deras bristande jämställdhet.
Jag tror det är viktigt att advokatbyråerna får fler kvinnliga delägare och jag tror att det handlar om att byråerna inte klarar den internationella konkurrensen utan de bästa talangerna som både är män och kvinnor. När jag har varit på olika besök på några byråer för juridikstuderande har jag ofta fått intrycket av att man försöker dölja hur mycket man jobbar. Det tror jag kan leda till att man rekryterar personer med förhoppningar om att de visst ska kunna kombinera karriär, familj och olika fritidsintressen vilket jag tror är omöjligt om man ska bli delägare på en av de större byråerna.
Jag tror att om byråerna skulle börja rekrytera lite bredare och inte bara ta de med högst betyg (vilket jag har intrycket av att man gör idag) utan välja personer som gjort annat i livet trot jag det skulle det leda till att fler stannade kvar både kvinnor och män. Jag kan ta mig själv som exempel. Genom juristlinjen har jag lärt mig att lösa olika juridiska problem vilket självklart är viktigt om man ska jobba på en affärsjuridisk byrå. Däremot har jag genom MUF, extrajobb, olika projekt jag drivit, kommunpolitiken och mitt nuvarande jobb lärt mig hur man skapar resultat, hur viktigt det är med relationer och bra kundkontakter, att kunna ta kritik och att klara av olika konflikter och inte ge upp så fort man stöter på ett problem. Jag har också lärt mig att sätta upp mål och att nå dessa. Det tror jag är minst lika viktiga egenskaper som att visa att man klarar av att skriva AB på tentor.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida