torsdag, april 24, 2008

Min och Ellas skrivelse i nämnden

Mera lek på Söder!

Södermalm är en sjudande, levande, nöjestät stadsdel men också en stadsdel med en ung befolkning. Att många väljer att stanna kvar på Södermalm även efter det att barnen kommit är positivt men medför ett stort ansvar på oss som politiker att se till att våra unga medborgare trivs.

Inom stadsdelen finns det många fina lekparker, men i förhållande till antalet invånare är de trots allt inte så många. Stockholm växer hela tiden, under 2007 föddes 12 400 barn i Stockholm. Det är det största antalet födda under ett år de senaste 50 åren. Södermalm var den stadsdel som ökade mest. Södermalm upplever just vad som kan kallas en babyboom ett angenämt ”problem” som innebär att fler barn kommer vilja leka på Söder framöver.

Vi vill att Södermalm skall inbjuda till lek. Vi skulle vilja se fler lekparker i stadsdelen och där det finns möjlighet eventuellt bygga ut de befintliga. Då behövs ett rejält lyft för våra lekparker och en långsiktig plan för hur detta ska ske.

Ett ansiktslyft för lekparkerna kan innebära t ex fler gungor, naturliga byggmaterial, nya spännande lekanordningar etc. Det finns till exempel fördelar med att lägga ut pressad gummiflis i lekparkerna. Den är mjukare och barn slår sig inte lika lätt om de ramlar. Dessutom behöver förvaltningen inte fylla på med nytt grus och slipper problemet med att katter använder lekplatsen som toalett.

I en ”leksparksplan” bör följande ingå:

-       Prioriteringsordning för lekparkernas upprustning och även när detta ska ske,

-       möjligheten att utveckla resp lekpark med större lekytor, exvis flera gungor, lägga ut gummimattor,

-       information till allmänheten om ansvaret för parken, vart vänder man sig om något är trasigt, när har kontroll gjorts av barnsäkerheten i parken etc

-       samt en kostnadskalkyl.


Vi vill därför

ge förvaltningen i uppdrag att se över Södermalms lekparker och formulera en plan i enlighet med de förslag som presenteras i skrivelsen samt att uppskatta kostnaderna. En upprustning av lekparkerna bör ske i nära dialog med förskolorna och barnen själva med deras föräldrar.

 

Christoffer Järkeborn (m)                                                                  Ella Bohlin (kd)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida