måndag, september 24, 2007

Helt rätt att privatisera körkortsprov!



I SvD kan man läsa att Åsa Torstensson vill låta körskolorna ta över uppkörningen, helt rätt! Det är enda sättet att komma till rätta med statlig ineffektivitet och långa köer. Tråkigt att vissa tror att det kommer att leda till ökat fusk. Det är lika galet att tro att folk skulle kunna "köpa" sitt körkort som att personer idag kan "köpa" sig höga betyg i skolan.

3 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Gällande körkortsprov så tror jag att det är i stort sett den enda marknaden där det är farligt med ett vinstintresse. Körskolorna kommer helt enkelt tjäna pengar på att kugga så många som möjligt så de på det sättet drar in mer pengar om omprov.

9:46 em  
Blogger Fredrik B sa...

köps ju iofs redan idag körkort på vägverket så det skulle nog kunna inträffa. Dock kommer körskolor som håller kvar elever inte bli långlivade då man som näringsidkare lever på sitt varumärke.

4:42 em  
Anonymous Anonym sa...

Tyvärr beror en del av ineffektiviteten på riksdag/regering.

Dels prissätts proven av regering och riksdag (en höjning av pris skulle motivera bättre förberedelser som idag är katastrofalt dålig). Dessutom ges inte de resurser som behövs för att utbilda fler inspektörer.

Bästa alternativet vore nog en kombination. Ex. att fortsätta låta vägverket ha proven, men låta certifierade trafikskolor kunna ta hand om omprov.

Tittar man på statistiken (http://www.vv.se/templates/page3____15003.aspx) så har antalet ej godkända teoriprov gått från 73% år 2000 till 47% år 2006.
Det beror knappast på att provet blivit svårare (det har faktiskt blivit enklare i mitt tycke), utan på att betydligt fler chansar utan att vara förberedda. Därför kommer en utökning av antalet prov inte hjälpa alls utan enbart leda till att folk kommer ännu mer dåligt förberedda till proven

9:52 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida