fredag, juli 27, 2007

Låt inte bakåtsträvare stoppa kallbadhuset!



Jag är så trött på människor som vill att allting skall vara som det alltid har varit, ingenting skall förändras och all utveckling är av ondo. Kritiken kring det planerade kallbadhuset i Riddarfjärden har skapat massvis debatt och väckt liv i människors engagemang. I en artikel i SvD går att läsa att Birgitta, Torsten och Gunilla försöker "rädda" Riddarfjärden. Gunilla, Torsten och Birgitta är pensionärer och uppges lägga flera timmar om dagen för att rädda Riddarsjön som de menar skulle förstöras av Kallbadhuset. Jag tror att dessa människor inte bara är emot Kallbadhuset utan exploatering av innerstadsmiljö i största allmänhet. Jag tycker att det är viktigt att Stockholm vågar tänka nytt och bygga nya typer av byggnader. Kollar man på Stockholm från ett flygfota ser det på många håll väldigt grönt ut och där skulle det finnas massa utrymme att bygga nya bostäder, det är också lite pinsamt att Stockholm som skall vara the Capital of Scandinavia inte har några skyskrapor. Ska Stockholm kunna fortsätta att växa som näringslivscentrum krävs det att det skapas både mer bostäder och kontor och då måste man bygga och tänka nytt och bygga hotell och liknande som kan locka både turister och näringslivsfolk.
Jag har lovat mig själv att aldrig bli en person som kommer sitta och älta "det var bättre förr", "nej vi kan inte riva dett", "nej vi kan absolut inte prova några nya byggmetoder". Det finns alldeles för många som håller på så både inom politiken och samhället i övrigt. Hur många är det istället som pratar om visioner och drömmer kring hur Stockholm skall se ut om 50 eller kanske 100 år? Inte särskilt många. Kristina Axén Olin gör ett jättebra jobb när hon pratar om Stockholm 2030 där hon också vågar prova nya idéer men mycket mer finns kvar att göra.

10 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Klart som fan att folk blir förbannade. Och det med rätta. Det är vattnet som gör Stockholm unikt.

Jag har också lite svårt att se vad det är med just skyskrapor som skulle göra Stockholm till "The capital of Scandinavia". Just det känns faktiskt som ett ganska mossigt tänkande - utveckla gärna vad det är som skulle göra Stockholm så unikt med skyskrapor (till skillnad från andra huvudstäder som bygger på höjden)!

Något unikt skulle faktiskt vara att bygga varsamt med respekt för hur staden ser ut idag. Så byggs det inte i månmga huvudstäder idag. Politikerna faller för skyskrapor som trashar stadslinjerna och skapar blåshål. Kanske för att det är mycket enklare så?

Men blir det en vacker stad som folk trivs i?

11:06 fm  
Anonymous Anonym sa...

Varenda u-land och håla i Asien river nu sina städer och smäcker upp fula skyskrapor. Ungefär som småstäder i sverige byggde domus-lador på 70-talet.

Vinnare blir de som går mot strömmen och vågar vara unika. de samåstäder som har kvar sin stadskärna är idag vinnare, och de storstäder som ger fan i skyskraporna kommer att vara unika 2030.

Det finns bara ett Manhattan. Alla städer som fösökt kopiera konceptet har misslyckats. Ni wanna-bees som ängsligt vill göra som alla andra är losers. Ska Stockholm vara fantastiskt även 2030 krävs det att man vågar stå för något unikt - inte bygga samma svensson-skrapor som alla andra ängsliga städer gör.

Men så klär ni er i samma kostymer hela bunten också. Ni är dagens svar på maos rödgardister. Individualitet vet ni inte ett smack om.
;-)

/Peter Ess

11:47 fm  
Anonymous Anonym sa...

Kolla in www.kungsholmscentern.blogspot.com där finns en omröstning om kallbadhuset och nejsidan går mot en jordskredsseger...

1:09 em  
Anonymous Anonym sa...

Sen när blev "att förstöra" samma sak som "att förnya"?

Lyxhotellet i riddarfjärden är en idiotisk idé utan något som helst stöd hos invånarna från början till slut.

F.ö så är Stockholm skandinaviens största stad utan skyskrapor och lyxhotellbadhus. Vi behöver inte sånt skit, bebygg slakthusområdet, norra station, årsta eller andra citynära ställen som ser ut som skit men låt vårt vatten vara i fred.

2:30 em  
Anonymous Anonym sa...

haha "jordskredsseger" 68 personer har röstat. ja: 45% nej: 55%. du har läst för mkt kvällsblaskor.

2:34 em  
Anonymous Anonym sa...

55% sa som bekant nej.

De 45% som hade röstat ja var uppdelade i 25% som vill ha hotellet någon annanstans och 20% som vill ha det i Riddarfjärden...

Det ger 80 - 20 mot hotell i Riddarfjärden. Alltså en jordskredsseger, åtminstone bland de som röstat på sidan...
;-)

5:26 em  
Blogger Unknown sa...

Det beror på hur man räknar. 84% vill inte ha eländet i Riddarfjärden, 16% vill ha det där.

7:51 em  
Blogger Unknown sa...

Ja, kära nån Christoffer! Du VET ingenting om Gunilla, Torsten eller Birgitta, du TROR och på basis av vad du tror uttalar du dig om oss.
Nu är det så illa att vi dessutom är pensionärer och lägger flera timmar om dagen för att rädda Riddarsjön (vad är det för uttryck, ska det förlöjliga oss eller Riddarfjärden?). Varför är det föraktligt? Ska vi sitta och rulla tummarna och överlåta allt åt våra redan hårt arbetande barn? Du vill bli opinionsbildare. Då behöver du ha respekt för andras åsikter. Det har vi. Vi tvingar ingen annan att tycka som vi. Vi erbjuder information (den är tagen från de offociella handlingarna), material och e-postadresser till dem som vill utöva sin demokratiska rättighet att försöka påverka sina politiska företrädare. Vill de flesta stockholmarna ha ett hotell i Riddarfjärden ska det bli så. Vill de det inte ska det inte bli ett hotell. Men vi har alla rätt att uttrycka vår vilja. Att jag hör till dem som inte vill ha ett hotell på vattnet uttrycker jag klart. Om många tycker som jag tycker jag det är bra, men det är deras ensak.
En sak förstår jag inte. Varför häckla mig för att jag inte vill exploatera Stockholms innerstad? Exploatera är enligt SAOL = bearbeta, utnyttja, dra oskälig fördel av. Är det bra?
Du tycker också det är "lite pinsamt" att Stockholm som skall vara the Capital of Scandinavia inte har några skyskrapor. Vem har sagt att Stockholm ska vara Capital of Scandinavia? Har de nordiska länderna röstat fram en "capiltal"? Nej, det en självutnämning som gör oss alla till åtlöje i den mån det inte gör andra förbannade.

8:38 em  
Anonymous Anonym sa...

Vi unga stockholmare vill inte ha något hotel i riddarfjärden. Det handlar inte om att vara bakåtsträvande vi vill bara ha vårat vatten ifred. Bygg gärna ett soft badhus någon annan stans.

www.myspace.com/kallbadhuset

1:15 em  
Anonymous Anonym sa...

Jag hoppas vid gud att det fruktansvärda badhuset aldrig kommer att få se dagens ljus!!! Leve vår vackra och unika stad med allt sitt vatten, sin grönska och låga siluett!! Skyskrapor my - - - !!!!
Klas, Peter och ni andra som skrivit era åsikter här . . jag håller med er TOTALT!! Ni har så rätt så rätt! Herr bloggaren är spöket i garderoben!

Tjingeling!

5:18 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida