torsdag, februari 01, 2007

UNDP möte

Ikväll har jag varit på UNDP möte där en person från Diakonia och en lärare från Södertörnshögskola pratade om handel. Naturligt vid ett seminarium anordnat utav UNDP så finns det en övertro till FN. Alla var överens om att handel var viktigt däremot så var vi inte helt överens på vad som är rättvis handel om det är frihandel eller om det är handel där man väger in miljöaspekter och socialaspekter. Var en del diskussioner kring vem som skall bestämma spelreglerna för handeln.

Vi pratade också om biståndets inverkan på länders utveckling, vilket var en naturlig skiljelinje. Jag och Åsa från MUF var de som hade en naturlig skepsis till att bistånd är enda vägen för länder att utvecklas samt att bistånd ofta tyvärr leder till passivitet och att länder inte själva tar tag i sina egna problem.

Tyvärr är det så att personer från vänster ofta häver ut sig saker som att de är för alla människors lika värde, precis som om inte vi från MUF skulle vara det. Jag tycker att biståndet måste minskas i omfattning, att vi måste bli bättre på att utvärdera biståndet och att vi ser till att biståndet går till rätt saker. Det finns inget egenvärde i ett högt bistånd där man inte ser vad konsekvenserna utav biståndet.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida