söndag, februari 18, 2007

2 mil + film

Sprang två mil på löpbandet samtidigt som jag kollae på filmen "När mörkret faller" som precis har kommit ut på dvd.

Filmen var bra, man fick följa 3 olika människoöden där man verkligen belyste olika brister i samhället.
1. Stödet till kvinnor som utsatts för våld av sin partner. Det är idag oerhört svårt att bevisa att man har blivit usatt för psykiskt och fysiskt våld i en närstående relation. Det har ofta skett under en längre tid, det finns ingen bevisning (möjligen barn som sett), ord står mot ord.

2. Personer som riskerar hederrelaterat våld, att samhället inte har tillräckligt mycket stöd för att kunna ge dessa tjejer och killar stöd och trygghet. Om de vågar anmäla för polisen så innebär det att de är en måltavla för hela släkten, det är omöjligt för rättsväsendet att häkta samtliga inblandade. Vi måste bli bättre på att skydda personer! Politiker som tar på sig en ansvarsfull roll som minister får ett utökat skydd och ofta livvakter, detta bör även tillhandahållas personer som vågar göra viktiga saker får vårt samhälle i form av att anmäla brott. Att ordna fram hemligt boende samt ny identitet måste också gå snabbare än idag. En idé kanske även vore att den som anmäler ett hedersrelaterat brott får välja vilka personer han/hon vill skall sitta häktade under en begränsad tid t.ex. 2 veckor. Detta för att personens trygghet skall vara något mer säker och att det skall finnas tid att ordna fram ett permanent säkert boende.

3. Säkerheten för personer som skall vittna i viktiga rättegångar. Att personer skall våga vittna i rättegångar bygger vårt rättsväsende på. Ett vittne innebär ofta stark bevisning i ett mål. Idag kan vi se hur personer troligen tystas i viktiga mål och personer går fria. Detta är djupt olyckligt. Här måste samhället vidta kraftfulla åtgärder.

Jag tycker att rättspolitiken borde få större utrymme i samhällsdebatten, hela vårt demokratiska samhälle bygger på ett väl fungerande rättsväsende.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida