måndag, november 27, 2006

Uppsala fallet till HD

Det så kallade "Uppsalafallet" som handlar om etnisk kvotering vid antagning till juristutbildningen i Uppsala kommer att prövas av Högsta domstolen. Huvudförhandlingen kommer att äga rum nu på onsdag. Jag har tänkt gå dit och vara åhörare.

Fallet drivs av fd. MUF ordföranden Gunnar Strömmer samt Clarence Crafoord som båda är verksamma vid Centrum för rättvisa.
 
Bakgrunden är att Uppsala universitet inför antagningen höstterminen 2003 öronmärkte 30 av 300 studieplatser åt sökande med två utlandsfödda föräldrar. Josefine Midander och Cecilia Lönn hörde till de sökande med minst en förälder född i Sverige som nekades plats på utbildningen trots bättre betyg än de som kvoterades in. De stämde Uppsala universitet. I januari 2005 fälldes universitetet av Uppsala tingsätt för etnisk diskriminering och dömdes att betala 75 000 kr i skadestånd till var och en. Svea hovrätt fastställde tingsrättens dom i december 2006.
 
Jag skrev ett arbeta om Etnisk diskriminering när jag gick Timbros skribentutbildning Stureakademin och intervjuade då Josefine Miander.

Centrum för rättvisa är en viktig kraft i Sverige för ett förstärkt skydd för individens frihet. Jag gick deras sommarinternat för juristtudenter i somras. Centrum för rättvisas verksamhet är att värna indivders fri och rättigheter och att dessa stärks i Sverige.

För mer information om fallet se www.centrumforrattvisa.se

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida