torsdag, november 30, 2006

UNDP seminarium - Kvinnor i den arabiska regionen



Idag har jag tillsammans med Åsa Coenrads varit på ett frukostseminarium som anordnades av UNDP som är FN:s utvecklingsprogram. Det är ett globalt nätverk för utveckling som finns i 166 länder och arbetar för lokala lösningar på globala och nationella utmaningar för utveckling. De arbetar för att uppfylla millenniemålen till 2015.

Seminariet handlade om kvinnors situation i den arabiska regionen. Medverkade gjorde Amat Alsoswa (på bilden), hon är chef för UNDP:s Regional Bureau fpr Arab States. Tidigare har hon varit Jermenitisk minister med ansvar för mänskliga rättigheter samt ambassadör. Medverkade gjorde också Azza Karam, Senior Policy Research Adviser och Nader Fergancy, tror att han var forskare men är inte helt säker. Han är i alla fall huvudförfattare till en rapport som UNDP släppter den 7 december och som de nu är ute och förlanserar som handlar om just kvinnors situation i den arabiska regionen.

Det var ett intressant seminarium. Utvecklingsfrågor är oehört komplexa och det är viktigt att vi verkligen driver dessa frågor och bildar opinionkring dessa. Vikten av ekonomisk utveckling och frihandel kan inte nog belysas. Det finns väldigt mycket att göra för att underlätta för utveckling i världens länder särskilt de länder som brukar kallas just utvecklingsländerna.

Vad gäller FN och FN:s framtid är det viktigt att även här driva en diskussion om vad FN bör göra och vad FN inte bör göra. Jag är starkt kritisk till FN i mång avseenden och tycker att det behövs en rejäl uppryckning av FN. Det är inte FN som skapar välstånd i världen utan företagande. Däremot så tror jag att det finns en viss funktion av att ha ett organ där världens länder samlas för att samtala om viktiga politiska frågor.

För mer info: http://www.rbas.undp.org/

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida