onsdag, februari 28, 2007

Stenbeck

Ser mycket fram emot intervjun imorgon på Adaktusson, TV8, då Cristina Stenbeck intervjuas. Är precis klar med boken om Stenbeck som jag köpte för någon månad sedan. En bok jag verkligen kan rekommendera!

Utbildningsnämnd

Idag har jag pluggat och varit på seminarium i processrätten.

Vi hade också extra nämnd med utbildningsnämnden då vi bla tog upphandlingspolicyn. Mötet gick snabbt eftersom det bara var ett fåtal ärenden som behandlades.

Nu ska vi ha rättegångsspel i tvistemål ute på universitetet, jag är fiskal.

tisdag, februari 27, 2007

Födelsedag

Idag blir jag 22 år gammal. Började dagen med frukost på sängen. Lisa hade bakat muffins med vitchokladöverdrag som vi fikat på hela dagen. medans vi har pluggat på Studentpalatset. Fjellner ringde och sjöng från Bryssel och massa kompisar har messat och ringt.

Avslutade kvällen på Claes på hörnet, där jag, Fredrik, Anna och Martin åt middag. Anna och Martin lyckades lura mig att de hade glömt bort födelsedagen genom att under hela dagen samt början av kvällen prata om andra saker och inte säga grattis.

Måndagen

Började måndagen med morgonmöte på centrala kansliet mellan 8-10. Jag och Caroline fortsatte planerandet inför storledningsforumet.

Sedan var det pluggande fram till 20.

På kvällen blev det en del jobbande.

söndag, februari 25, 2007

Tony Blair: I did it my way

I senaste numret av Newsweek är det en mycket spännande artikel om Tony Blair. Kan verkligen rekommendera artikeln. Spännnade att läsa om en handlingskraftig politiker som har tydliga idéer och som vågar vara kontroversiell.

1 mil

Precis sprungit en mil, fantastiskt.

Möte med Carro

Efter utställningen gick jag ner till Centrala kansliet, där jag träffade Caroline Lagergren som arbetar som organisationssekretare. Vi planerade inför det storledningsforum som kommer äga rum den 13-15 april. Vi skall ses imorgon klockan 8 också för att fortsätta planera. Det kommer bli kalas.

Fotoutställning: Livet med tiden

Idag efter pluggandet åkte jag och Johan till Galleri kontrast och tittade på Elisabeth Ohlson Wallins nya fotoutställning som heter "Livet med tiden". Det var en fantastisk utställning som skildrade människors liv på ett fantastiskt sätt. Utställningen anordnades i samarbete med Attendo Care, kul att näringslivet är med och utvecklar kulturen.

Studentpalatset


Foto: www.studentpalatset.se

Idag har jag och Johan suttit på studentpalatset och pluggat. Idag blev det juridik. Det var väldigt skönt att plugga på palatset idag, inte så mycket folk som var där och de som var där satt verkligen och pluggade.

Lördag




Pluggade ganska mycket ekonomi. Gick bra, var riktigt skoj även om jag tycker kursen är lite flummig.



Sprang en mil på löpbandet. Så himla skönt. Ligger efter vad gäller träningen marathon, men tror nog att det skall gå bra!

På kvällen var jag, Johan och Jussi hemma hos kollegan Petra och tittade påp schlagern. Jätteskoj att Sanna Nielsen gick vidare till andra chansen, en låt som Fredrik har skrivit. Tror att Sanna har goda chanser att gå till final via andra chansen.

lördag, februari 24, 2007

Sveriges vasaste supertalang




Foto: www.ssab.se

Har precis läste en artikel om Sveriges vassaste supertalang Olof Faxander, vd för SSAB. Ett citat från artikeln: "Den som har energi, drivkraft och analytisk förmåga klarar sig alltid". Alltid roligt när duktiga människor får ansvarsfulla positioner i näringslivet.

Thatcher

Läste precis i Dagens Industri att Margaret Thatcher blivit ärad med en staty i parlamentet. Hennes kommentar på invigningen av statyn är helt underbar: "Jag hade ju föredragit järn förstås, men brons är också bra, då rostar jag inte". Margaret Thatcher är verkligen en fantastisk politiker som har haft väldigt stor betydelse för Storbritanniens utveckling.

Fredagen

Fredagen bestod utav ekonomipluggande, byråmöte på Lotsen, fika med Adelie Örnhall som förra helgen valdes in i MUF Sthlms distriktsstyrelse. Var hemma hos Anna på kvällen och åt indiskt och såg på senaste Beck filmen och självklart blev det en hel del diskussioner.

torsdag, februari 22, 2007

Nätverksträff på Prime för unga pr konsulter

Ikväll har jag tillsammans med kollegorna Frida och Petra varit på en nätverksträff för unga pr konsulter på Prime. Det var jättespännande att träffa unga duktiga och kreativa människor. Två spännande föredrag hölls. Pr branchen är verkligen en spännande branch som står inför spännande utmaningar och möjligheter tack vare globaliseringen och de nya sätten att konsumera kommunikation.

Talangkriget

Pontus Schultz skriver i sin blogg:
"Men fakta kvarstår. I en värld där 70 procent av företagens värde utgörs av immateriella tillgångar behöver företagen talangerna mycket mer än talangerna behöver företagen.Den insikten måste börja sprida sig på svenska företag. Kriget om talangerna har bara börjat. Jag är övertygad om att det i grunden kommer att förändra vår syn på ledarskap, från det auktoritära militärinspirerade till ett mer personligt och relationsdrivet ledarskap.Jobbigt och krångligt?Javisst. Men nödvändigt. Kriget om talangerna har bara börjat."

Jag tycker att det är bra att företagen inser värdet av begåvad och talangfulla medarebetare och att arbetsmarknaden i större usträckning utgår från dessa människors behov. Vill företag attrahera de mest ambitiösa och duktiga medarbetarna måste man erbjuda en företagskultur där medarebetarna får möjlighet att utvecklas. Idag är marknaden för begåvade karriärister global och det finns oändligt många möjligheter. Spännande!

Läste i en av gratistidningarna på morgonen att 80-talisterna, som jag själv tillhör, inte vill bli chefer. Detta har jag svårt att tro. På juristlinjen, ekonomlinjen och inom politiken finns det massor av unga tjejer och killar som gärna tar på sig en chefsroll i framtiden. Däremot tror jag att chefsrollen kommer att förändras på många företag.

Kyrkan funderar på att införa maxtak

Kyrkan diskuterar att införa ett maxtak över hur mkt pengar en och samma person skall betala in i kyrkoskatt. Jag är själv medlem i svenska kyrkan, något som jag tänker fortsätta att vara. Däremot tycker jag att det enda naturliga är att inför en avgift som alla får betala som vill vara med. Tänk er den fotbollsföreningen som låter sina medlemmar betala efter inkomst. Ett maxtak är annars ett steg i rättriktning.

Utbildningsnämnd

Idag har vi haft utbildningsnämnd vo tog beslut om förslag till avdelningsorganisation i en ny utbildningsförvaltning. Börjar komma in i arbetet i nämnden nu och tycker att kommunpolitik är väldigt spännande och något jag gärna arbetar mer med framöver.

Supertalanger


Foto: www.timbro.se

VA har listat de 101 unga supertalangerna. Finns flera vänner med på listan som Maria Rankka, vd Timbro, Christofer Fjellner, Eu-paparlamentariker och Fredrick Federley, riksdagsledamot och ordförande för CUF.

Om 5 år tänker jag själv vara med på listan!

Så mkt tjänar fullmäktigeledamöterna i snigg

Sveriges radio har gjort en granskning över genomsnittsinkomst för ledamöter i kommunfullmäktige:

Folkpartiet 597 000
Kristdemokraterna 565 000
Socialdemokraterna 561 000
Moderaterna 504 000

Dels kan man konstatera att ledmöterna i kf har höga inkomster överlag, intressant tycker jag ändå är att socialdemokraterna som så tydligt säger sig kunna förstå "den vanliga människan", vara ett "arbetarparti" etc har så höga inkomster bland deras företrädare. Jag känner inte så många arbetare som tjänar 561 000 kronor per år.

Så mkt tjänar fullmäktigeledamöterna i snigg

Sveriges radio har gjort en granskning över genomsnittsinkomst för ledamöter i kommunfullmäktige:

Folkpartiet 597 000
Kristdemokraterna 565 000
Socialdemokraterna 561 000
Moderaterna 504 000

Dels kan man konstatera att ledmöterna i kf har höga inkomster överlag, intressant tycker jag ändå är att socialdemokraterna som så tydligt säger sig kunna förstå "den vanliga människan", vara ett "arbetarparti" etc har så höga inkomster bland deras företrädare. Jag känner inte så många arbetare som tjänar 561 000 kronor per år.

onsdag, februari 21, 2007

Ny styrelse i sjöstadsmoderaterna


Ikväll har det varit talarkväll i Hammarby sjöstad där vi moderater bjöd in medlemmar samt medborgare till att lyssna på Kristina Alvendal, integrations- och bostadsborgarråd. Kristina är en mycket duktig politiker som har en tydlig ideologisk kompass. Jag har förmånen att när jag gick utbildningen Unga Moderater Kristina som mentor.

Efter talarkvällen hade vi årsmöte med Hammarby sjöstadsmoderaterna, jag fortsätter ett år till i styrelsen, blir mitt tredje år. Helena Widegren tar över som ordförande efter Petter Lindfors. Mycket duktiga människor som valdes in, vi blir en mycket ung styrelse som jag är övertygad om kommer att arbeta hårt det kommande året. Caroline Lagergren valdes in i styrelsen. Hon jobbar idag som organisationssekreterae för muf och satt i min styrelse i Skaraborg.

Mejlberoende - nu finns det hjälp

I en artikel i Aftonbladet kan man nu läsa om hur man kommer till rätta med sitt mejlberoende. Jag tror det är många som känner att vi är ganska beroende av vår mail. Själv kollar jag mailen väldigt ofta. Mejl och SMS är fantastiska kommunikationskanaler, dock inte för all typ av kommunikation :)

Tjejer till toppen

Idagens Dagens Industri finns en artikel om kvinnor i näringslivstoppen och att det är få kvinnor som sitter i ledningsgrupper. De kvinnor som gör det jobbar ofta också med personal och kommunikationsfrågor vilket oftast inte är den mest naturliga vägen om man vill gå vidare till at bli VD.

Tips från chefrekryterare som Di har intervjuat i artikeln: "Men chefsrekryterarna på K2 Search håller inte med. De råder alla kvinnor som är intresserade av att nå en vd-position, att satsa på operativa tjänster, gärna kopplade till försäljning."

Jag tror att det är viktigt att redan under studierna bjuda in näringslivsföreträdare som pratar om hur man gör karriär i näringslivet (om det nu är det man vill göra med sitt liv). På Handels, som är plantskola för framtidens näringslivstoppar, går det idag fler tjejer än killar men när man kollar på vilka inriktningar tjejerna ofta väljer är det i betydligt större utsträckning marknadsföring och management och för killarna i större usträckning finansiering. Vilket absolut inte är något problem i sig, alla skall läsa det som de anser är mest spännande. Vill man förändra så att fler tjejer kommer upp i näringslivet tror jag att man redan måste börja under studierna.

tisdag, februari 20, 2007

Pluggat

Idag har jag pluggat processrätt. Passade även på att äta lunch ute på universitetet med min fs kollega Linda Norberg, alltid lika trevligt. Har också storhandlat på ICA, många vuxenpoäng och sett på en film "The Guardian".

Folkhälsohysteri

Christofer Fjellner (m), europaparlamentariker skriver idag en artikel i aftonbladet om folkhälsohysterin .

måndag, februari 19, 2007

Reinfeldt säger nej till sänkt alkoholskatt


Foto: www.regeringen.se

Snabbt efter att jag skickat iväg pressmeddelandet där jag kräver sänkt alkoholskatt, gick det att läsa i Svd att Reinfeldt säger nej till sänkt alkoholskatt. Detta på grund av att det inte finns något budgetutrymme och inte heller någon alliansöverenskommelse. Den svenska alkoholpolitiken skapades för länge sedan och har i många fall fungerat effektivt men måste nu anpassas till dagens samhälle. Om man menar allvar med att vilja minska smugglingen och försäljningen av alkohol till minderåriga, är sänkt skatt utan konkurrens den absolut mest effektiva åtgärden.
Moderata Ungdomsförbundet
Pressmeddelande
2007 02 19


Höjd spritskatt kommer leda till ökad smuggling!

Det är på den svarta spritförsäljningen som det går att tjäna riktigt mycket pengar och det är också dem som ofta säljer alkohol till minderåriga och med höjd spritskatt hjälper vi smugglarna, säger Christoffer Järkeborn, ledamot av Moderata Ungdomsförbundets förbundsstyrelse.

I skatteutskottet diskuteras nu en höjning på skatten på sprit för att istället sänka skatten på framförallt öl. Lennart Hedquist (m), ordförande i skatteutskottet räknar med en majoritet för ett sådant förslag i utskottet. Det vore bra att sänka skatten på öl och vin, men inte på bekostnad av att höja spritskatten. Vi har det senaste decenniet sett hur Sveriges höga alkoholskatter har lett till en enorm insmuggling av alkohol. Det är idag väldigt lätt för minderåriga att få tag på alkohol tack vare smuggelförsäljning, säger Christoffer Järkeborn

Idag är skatten på en flaska sprit 140 kronor i Sverige, drygt 50 kronor i Danmark och 35 kronor i Tyskland. Att ytterligare höja skatten kommer att leda till ännu större insmuggling av sprit från våra grannländer som t.ex. Finland, Danmark och Tyskland. Två av tre flaskor sprit kommer redan idag från andra källor än systembolaget, detta på grund av den redan mycket höga spritskatten i Sverige, säger Christoffer Järkeborn

Menar man allvar med att man vill komma åt alkoholturismen och värna folkhälsan är det enda rimliga att kraftigt sänka samtliga alkoholskatter på öl, vin och sprit, avslutar Christoffer Järkeborn.


För mer information:

Gustaf Stenlund
Presskontakt
08-676 81 52
0736-82 81 52
gustaf.stenlund@moderat.se

Möte ang. högskoleprojekt



Idag har jag varit på möte ang. det högskoleprojekt som vi jobbar med i MUF. Nicklas Sandström som är min fs kollega är ansvarig i förbundsstyrelse och med i projektgruppen finns jag samt Joakim Olinder, fd. distriktsordförande för MUF Göteborg.

Vi träffade FMSF ordförande Ulrik Franke samt vice ordförande Evelina Lorentzon för att prata om hur vi kan bli bättre på att arbeta för frihetens idéer på landets lärosäten samt hur vi kan komplettera varandras arbete.

Studenter är en viktig målgrupp där moderaterna skulle kunna bli mycket större! Det är också dags för regeringen att slopa fribeloppet (arbetstaket) så att vi som både klarar av att plugga heltid eller mer, samt jobba en hel del vid sidan av studierna skall få göra detta.

söndag, februari 18, 2007

2 mil + film

Sprang två mil på löpbandet samtidigt som jag kollae på filmen "När mörkret faller" som precis har kommit ut på dvd.

Filmen var bra, man fick följa 3 olika människoöden där man verkligen belyste olika brister i samhället.
1. Stödet till kvinnor som utsatts för våld av sin partner. Det är idag oerhört svårt att bevisa att man har blivit usatt för psykiskt och fysiskt våld i en närstående relation. Det har ofta skett under en längre tid, det finns ingen bevisning (möjligen barn som sett), ord står mot ord.

2. Personer som riskerar hederrelaterat våld, att samhället inte har tillräckligt mycket stöd för att kunna ge dessa tjejer och killar stöd och trygghet. Om de vågar anmäla för polisen så innebär det att de är en måltavla för hela släkten, det är omöjligt för rättsväsendet att häkta samtliga inblandade. Vi måste bli bättre på att skydda personer! Politiker som tar på sig en ansvarsfull roll som minister får ett utökat skydd och ofta livvakter, detta bör även tillhandahållas personer som vågar göra viktiga saker får vårt samhälle i form av att anmäla brott. Att ordna fram hemligt boende samt ny identitet måste också gå snabbare än idag. En idé kanske även vore att den som anmäler ett hedersrelaterat brott får välja vilka personer han/hon vill skall sitta häktade under en begränsad tid t.ex. 2 veckor. Detta för att personens trygghet skall vara något mer säker och att det skall finnas tid att ordna fram ett permanent säkert boende.

3. Säkerheten för personer som skall vittna i viktiga rättegångar. Att personer skall våga vittna i rättegångar bygger vårt rättsväsende på. Ett vittne innebär ofta stark bevisning i ett mål. Idag kan vi se hur personer troligen tystas i viktiga mål och personer går fria. Detta är djupt olyckligt. Här måste samhället vidta kraftfulla åtgärder.

Jag tycker att rättspolitiken borde få större utrymme i samhällsdebatten, hela vårt demokratiska samhälle bygger på ett väl fungerande rättsväsende.

Måns till Globen!


Måns gick direkt till Globen med låten Cara Mia, som Fredrik skrivit! Så glad!!

MUF Sthlm bankett

Igår var det dags för MUF Sthlms stämmomiddag. Det var mycket trevligt, med många fina tal och trevliga människor. Jag blev avtackad eftersom jag igår lämnade min plats i distritksstyrelsen, däremot lovar jag att inte lämna mitt engagemang i muf sthlm blir ju inte så svårt eftersom jag numera istället sitter i förbundsstyrelsen.

lördag, februari 17, 2007

Skön eftermiddag!

Efter stämman tog jag och Jussi en lång promenad i Nackareservatet, han verkligen älskar att springa omkring lös i skogen och leka. Har precis sprungit en mil, så skönt! Nu skall jag göra mig iordning inför middagen och åka hem till Anna och Martin.

MUF Sthlm stämma



Idag och igår har MUF Sthlm distriktsstämma. Vi har valt en ny distriktsstyrelse som det kommande året kommer att ledas utav Daniel Somos som redan i höstas tog över som tillfördnad do, då Lars Råden blev generalsekreterare i MUF. Jag lämnade idag min plats i distriktsstyrelsen men kommer inte lämna muf sthlms arbete. Jag önskar den nya styrelsen lycka till! Ikväll är det bankett middag, ska bli skoj. Jussi skall hem till Anna C Johansson.


Foto: www.riksdagen.se

Fredrick Federley, riksdagsledamot för centerpartiet och ordförande i cuf, fick MUF Sthlm:s frihetspris för hans beundransvärda arbete i att driva cuf betydligt mer åt det liberala hållet samt att inom centern vara en viktig komponent i den resa som centerpartiet gjort under Mauds ledning.

fredag, februari 16, 2007

Coachad och byråmöte

Foto: www.awalle.se

Idag har jag blivit coachad utav Susanne som dirver företaget Awallé. Susanne jobbar som coach, hon har studerat på handelshögskolan, jobbat på McKinsey och i ledande befattningar på företag.

Idag har det också varit byråmöte på Lotsen kommunikation, vi spånade kring eventuellt framtida projekt.

Rösta på Måns imorgon!

Foto: www.svt.se

Imorgon är det dags för melodifestivalen del 3, även denna vecka har Fredrik med en låt "Cara Mia" som framförs av (Snygg) Måns Zelmelöw. Såg i City att den fick fem plus med motiveringen "Fantastisk och väldigt duktigt skriven låt. Det låter mycket Fredrik Kempe över den. Måns gör den riktigt bra, och så är han den absolut snyggaste killen som ställt upp på minst tio år. Det här bidraget skulle fungera klockrent i ESC". Kul att Citys panel gillar låten och extra skoj att Fredrik får beröm, det är han verkligen värd.

Nya böcker

Har fyllt på bokhylla med 3 nya böcker denna vecka:

Anna Politkovskajas bok "Putins Ryssland". I boken avslöjar hon både personen och varumärket Putin som det makthungriga resultate av sin egen historia inom säkerhetspolisen. Skall bli mycket intressant att läsa, jag vill verkligen lära mig mer om Ryssland. Att kunna prata Ryska vore väldigt coolt, kanske borde börja plugga det?

Claes Arvidssons bok "Olof Palme - Med verkligeheten som fiende".


"Till 40 procent fri - En medelsklassfamiljs uppvaknande", skriven utav Fredrik Bergström och Robert Gidehag.

Giuliani


Foto: www.en.wikipedia.org

Nu har Giuliani bekräftat att han ställer upp i presidentvalet, skoj! Siffror visar också att han har ett större stöd än John McCain och Hillary Clinton.

Carros lägenhet


Idag på morgonen har jag varit med Caroline Lagergrens lägenhet som hon köpt. Den ligger vid Gullmarsplan, vilket bara är 2 tvärbanestation från Hammarby sjöstad. Lägenheten var en liten mycket fin lägenhet med fantastisk utsikt över söder. Jag såg till och med min lägenhet från Carros balkong.

Bra artikel av Anne Ramberg

Foto: www.advokatsamfundet.se

Idag skriver Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet en mycket bra och tänkvärd artikel på Brännpunkt i SvD. Artikeln handlar om det förslag som regeringen lagt fram som bland annat innebär en avlyssning av gigantiska mått. Med det nya förslaget kan Säpo, om domstolen avslår en begäran om avlyssning istället begära signalspaning av FRA. Detta utan att domstol gör en prövning. Hur mycket rättssäkerhet ger det?

torsdag, februari 15, 2007

Kårobligatoriet

Foto: www.regeringen.se

Kårobligatoriet verkar vara på väg bort, det är på tiden! Det borde ha varit borta för länge sedan. Kul också att det verkar som att det kan bli en bred uppgörelse i riksdagen.

Jag tycker att regeringen måste bättra på sin högskolepolitik, jobbaavdraget innefattar självklart även studenter som jobbar och det är bra med en bättre arbetsmarknad när man väl kommer ut på arbetsmarknaden. Fribeloppet (som borde kallas jobbtak) måste avskaffas genast! Att tjäna 100 000 kronor på ett år när man räknar in sommaruppehållet på 3 månader är inte svårt att komma upp i. Studenter som klarar av att jobba och studera samtidigt skall själklart få göra detta utan att csn dras in.

Nästa steg sedan borde vara att lägga ner csn och istället låta privata banker ta över.

Möte med utbildningsnämnden




I eftermiddag var det möte med utbildningsnämnden följt utav 1.5 timmar utbildning i kommunrätt. Utbildningsnämndens verksamhet är mycket viktig. Det kommer att bli mycket spännande när grundskolan flyttas över till utbildningsnämnden den 1 juli.

Tycker att Lotta Edholm sköter sig mycket bra som skolborgarråd.

Pluggat

Har sprungit en mil på morgonen och har sedan pluggat juridk. Skall äta lunch med Åsa Hedberg som jag bodde i samma korridor med i Cambridge hösten 2005.

I eftermiddag är det möte med utbildningsnämnden följt utav utbildning med utbildningsnämnden.

Igår

Igår var jag på universitetet, sedan åkte jag och Caroline Lagergren till hotellet i Södertälje där vi troligen skall ha en större konferense i april. Det är jättekul att Caroline börjat jobba som organisationssekreterare för MUF och jag är så glad över att få jobba tillsammans med henne. Caroline satt i min distriktsstyrelse i Skaraborg när jag var distriktsordförande.

Efter besöket i Södertälje var det dags för valpkurs med Jussi och efter detta satt jag några timmar och skrev lite saker.

onsdag, februari 14, 2007

Utrikesdeklaration

Idag presenterades utrikesdeklarationen. Ser med spänning fram emot att läsa den, läste på nätet att Sudan har nämnts vilket jag tycker är mycket positivt. Utrikespolitik är ett de områden jag är mest intresserad av. Återkommer med mina synpunkter på deklarationen senare.

Föreläsning, möte

Sitter på förläsning ute på universitet. Imorses läste jag en del handlingar. Efter lunch skall jag och Caroline Lagergren som arbetar som organisationssekretare på muf åke till Södertälje och besöka hotellet där vi troligen skall ha storledningsforumet.

Ikväll är det valpkurs för Jussi.

Möten på MUF

Igår hade jag flera möten på muf inför storledningsforumet i april.

tisdag, februari 13, 2007

Möte, överklagande, plugg, muf

Idag har jag varit på ett möte i solna. Nu har jag precis pluggat samt mailat in ett överklagande på mitt betyg från straffrätten. Sitter och funderar lite kring mina projekt i fs. Ikväll skall jag först ha möte med Niklas och sedan med Kajsa och Gustav. Vi skall diskutera inför storledningfsorumet i april.

Gruppmöte med m-gruppen utbildningsnämnden

Igår läste jag igenom handlingar, var på föreläsningar, jobbade med muf och var på gruppmöte med m-gruppen i utbildningsnämnden. Det känns bra inför mötet på torsdag, börjar lära mig utbildningsnämnden och få bättre kunskap om gymnasieskolorna i Stockholm. Skall bli spännande när även grundskolan läggs under utbildningsnämnden och då flyttas från stadsdelsnämnderna.

söndag, februari 11, 2007

Foto: www.svt.se

Helgen har mest bestått utav tv tittande och vilande. I fredags och lördags låg jag mest framför tv:n och knaprade alvedon. På fredagen var jag ordförande för MSU:s ministämma, gick bra även om jag inte mådde bra. Skulle åkt på Gävleborgsstämma på lördagen men hade feber och var kraftigt förkyld så bestämde mig för att stanna hemma och vila. Det var ett klokt beslut efter att ha vilat hela helgen känner jag mig mycket, mycket piggare. Pappa, lillayster och Susanne (pappas fru) är i sthlm idag och åker hem imorgon, kul att de är och hälsar på!

Självklart såg jag på melodifestivalen också. Tråkigt att Regina Lund kom sist med Rainbow star som Fredrik skrivit, jag gillar låten grymt mycket. Vi får hoppas det går bättre nästa vecka med Måns och veckan därefter med Sanna. The Ark hade en mycket bra låt och "Sagan Marie" var självklart fantastisk.

fredag, februari 09, 2007

Sandra Day O'conner

Foto: www.en.wikipedia.org

I senaste numret av Newsweek finns det en intressant artikel om Sandra Day O'connor. Sandra är amerikansk jurist och var den första kvinnliga domaren i högsta domstolen. Hon var domare i högsta domstolen mellan åren 1981 och 2005. Hon utnämndes utav Ronald Reagan.

Visst är det häftigt med kvinnor som är i Sandras ålder (hon är född 1930) och som tagit sig till maktens topp?

Bistånds debatt

Har precis sett på en debatt om Hiv/AIDS som arrangerats av Forum Syd, Palmecentret och Noaks Ark där Gunilla Carlsson, biståndsminister och Kent Härstedt (s), riksdagsledamot medverkaden. Gunilla skötte sig mycket bra.

Än mer förkyld

Förkylningen är värre än igår. Bestämde mig för att ta sovmorgon till hela 8 för att sedan se ett par timmar på morgonnyheterna och cnn och bara ta det lugnt. Nu har jag bläddrat i handlingarna inför utbildningsnämndens möte och ska fortsätta läsa dem ett tag till. Måste plugga lite också samt jobbar med mitt anförande jag skall hålla imorogn på Gävleborgs stämma.

torsdag, februari 08, 2007

Förkyld

Börjar bli förkyld. Inte skoj. Imorgon ska jag på 25 års fest samt vara ordföradne på MUF Sthlms "ministämma" och på lördag skall jag till Gävle och hålla ett föredrag på deras stämma, känner inte för att vara sjuk då.

Besök på Bird & Bird

Idag har jag varit på företagspresentation på Advokatbyrån Bird & Bird. Det var Handelsjuristerna som ordnade mötet. Handelsjuristerna är ett nätverk av personer som läser juristlinjen samt ekonomi på handels eller på Stockholms universitet. Ett spännande nätverk av ambitiösa personer.

Det var byråns bolagsrättsliga grupp som höll i ett seminarium och en företagspresenation. Blev väldigt imponerad av byrån och faktiskt ganska sugen på att söka jobb där efter juristlinjen. Byrån har lokaler högst upp i Sahlén huset med utsikt över city. De jurister vi träffade från byrån verkade trivs mycket bra.

Daniel x 2, Fredrika


Idag åt jag lunch med Daniel Somos och Fredrika Bernadotte som jag sitter i distriktsstyrelsen tillsammans med. Även Daniel Valliolahi som tidigare varit rk ordförande och jobbat som tjänstemän för muf sthlm och idag jobbar politisk sekreterare. Vi åt värsta hamburgarna på Kungshallen.

onsdag, februari 07, 2007

Inte någon jättebra dag

1. Läste att facket vunnit kampen över Sofia som driver salladsbar i Göteborg och som inte ville teckna kollektivavtal.

2. Fick besked från Försäkringskassan att jag skall betala tillbaka cirka 1500 kronor för att jag tog emot bostadsbidrag några månader våren 2005 när jag direkt flyttat till Stockholm sedan gjorde jag rätt för mig och skaffade mig ett jobb, då vill man hämnas lite. Ta bort bostadsbidraget helt och sänk skatten mer istället. Är det inte sent att komma med något som ändå hände 2005 och kräva pengarna två år senare?

3. Skulle klippa Jussis klor, har gått bra tidigare men han har blivit ganska mycket större och starkare och han ryckte till när jag skulle klippa en av klorna vilket gjorde att jag råkade kapa lite för långt. Jussi fick en blodfärgad tass. Skämdes på valpkursen där alla frågade vad Jussi hade gjort.

4. Fredrik är i Göteborg.

5. Mobilen fungerar fortfarande inte helt, varför vill den inte ta emot SMS?

________________

Dagens höjdpunkt var när mina grannar kom och bjöd mig på två semlor, de hade tydligen köpt för många. Jussi är för övrigt kär i deras Jack Russel Brigit, som endast kan franska kommandon :)

Tv4 nyheterna + löpträning

Har nu på morgonen sett på tv4 nyehterna som sänder från Åre, så skoj med VM! Perfekt att springa på löpbandet tillnyheterna, däremot fick jag ta det lite lugnt eftersom jag har varit förkyld de senaste dagarna.

tisdag, februari 06, 2007

Anja tog VM guld

Helt fantastiskt att Anja Pärsson tog VM guld direkt. Hon och alla andra sportstjärnor förtjänar verkligen sin uppmärksamhet. Det konstiga med Sverige är dock att det bara är artister och sportstjänor som verkligen får lyckas och tjäna massa pengar, en grymt duktig företagsledare, finansman, politiker får inte göra kometkarriär och hyllas inte för att han/hon tjänar massa pengar och har stor makt. Det borde var mer okej att lyckas och att vilja göra karriär! Det börjar redan i skolan, det är väldigt få skolor som satsar på "elitbarnen" och tillskjuter extra resurser samt personalresurser till dessa barn. Självklart skall man satsa stora resurser på de barn som inte hänger med i skolan, men man borde också satsa på de barn som tycker skolan är tråkig därför att det inte ger någon utmaning. Det svenska skolsystemet är idag som ett löpandeband där man utgår från att alla barn är lika begåvande och lär sig lika fort. Jag är övertygad om att alliansregeringen kommer att skapa bättre ordning och reda i skolan och se till att det blir mer okej att vara en duktig elev.

Ett av mina favoritcitat från en av mina förebilder: "Let our children grow tall, and some taller than others if they have it in them to do so." Margaret Thatcher

Sången om FRA


Foto: www.regeringen.se

Passa på att lyssna på låten FRA om hur Odenberg vill lyssna på allt. Förslaget måste stoppas och jag skall göra vad jag kan för att det skall åka i papperskorgen.

Advokatsamfundets remissyttrande


Foto: www.advokatsamfundet.se

Advokatsamfundet har kommit med sitt remissyttrande ang. betänkandet ”Ytterligare rättssäkerhetsgarantier vid användandet av hemliga tvångsmedel”.

– Balansgången mellan rättssäkerhet och brottsbekämpning är svår. Men det är viktigt att betona att förbättrade rättssäkerhetsgarantier i sig aldrig får tas till intäkt för en ökad tvångsmedelsanvändning eller till införande av nya hemliga tvångsmedel, säger Anne Ramberg.

Anne Ramberg tar upp en viktig balansgång och jag menar att det är oerhört viktigt att vi värnar rättssäkerhet och att vi inte kränker indivders friheter i kampen mot brott. Polisen skulle kunna bli bra mycket bättre på att lösa brott om man satsade på att bredda rekryteringen och gör det möjligt att göra karriär inom polisen för duktiga personer. Jag är inte säker på att det bara är fler tvångsmedel som är nödvändigt.

Karin Forseke ny säljgeneral

Foto: www.di.se

Mats Odell, finansmarknadsminister har gjort en toppen rektyrering när han har lyckats rekrytera Karin Forseke tidigare vd för investmentbanken Carnegie och med stor internationell erfarenhet från finansbranschen.

SMS fel

Foto: www.sonyericsson.com

Min hittills fantastiska mobil Sony Ericsson P990i har drabbats av något fel. För att jag skall ta emot mina sms krävs det att jag startar om telefonen. Är telefonen påslagen så kommer det inga sms, det är precis som om den inte laddar ner sms förutom precis efter att den startats om. Om någon vet vad det är för fel maila mig och de kommande dagarna är det bättre att ringa än skicka sms till mig.

måndag, februari 05, 2007

MUF, plugg, promenad och marängsviss


Foto: www.tasteline.com

Ikväll har jag tagit en lång promenad med hunden, grejat lite med MUF samt pluggat en del ekonomi.

Kvällens höjdpunkt var en stor tallrik med marängsviss.

Advokaterna med guldbyxorna


Foto: www.ekonominyheterna.se

Ekonominyheterna har en artikel om arvoderna bland advokater som får betalt som offentliga målsägandebiträden och att statens kostnader för offentliga målsägandebiträden har ökat mycket kraftigt. Leif Silbersky nämns i artikeln han har fakturerat staten 100 miljoner kronor de senaste 10 åren.
Foto: www.ekonominyheterna.se

Rättssäkerhet vs. rättseffektivitet och rättsekonomiska aspekter är en viktig frågeställning. Det är viktigt att vi diskuterar dessa frågor mer och att vi vågar ta tag i frågorna. Idag drivs många, många processer i våra svenska domstolar. Många brottmål berör frågor som är av mindre allvarlig karaktär men kostar samtidigt samhället enorma resurser då huvudförhandling skall hållas där domare, åklagar, nämndemän, en eller flera målsgandebiträden skall kallas och sedan allt jobb runt omkring. Självklart måste rättssäkerheten få kosta en hel del definitivt i allvarliga brottmål däremot måste vi nog börja diskutera huruvida vi kan effektivisera vissa delar av domstolsväsendet och om vissa huvudförhandlingar är överflödiga. Idag präglas samtidigt domstolarnas arbete av långa väntetider för att få upp ett mål till huvudförhandling vilket samtidigt gör att vittnen t.ex. har glömt bort viktiga detaljer som hade varit avgörande i målet, detta är inte bra för rättssäkerheten.

När Kinas miljonärer får välja

Miljonärernas tio-i-topp-lista över varumärken:

1. BMW
2. Louis Vuitton
3. Mercedes-Benz
4. Rolex
5. Giorgio Armani
6. Ferrari
7. Rolls-Royce
8. Bentley
9. Cartier
10. Vacheron Constantin


Källa: Hurun Report

Listan är nog inte helt olik de svenska miljonärernas. Själv är jag lite förvånad över att BMW hamnade högre upp än Bentley.

Avskaffa arbetsgivaravgifterna i tjänstesektorn

Almega meddelar i ett pressmeddelande att bemanningsbranchen har en fortsatt mycket stark utveckling. Glädjande! Tjänstesektorn är framtiden och jag det vore naturligt att ta bort arbetsgivaravgifterna för företag i tjänstesektorn, detta eftersom det svenska skattesystemet utgår ifrån produktionsindustrin vilket skapar ofördelaktiga villkor för tjänsteföretag.

Lunch med Sara


Idag har jag ätit lunch med Sara Rydefjärd, hon sitter i KDU:s förbundsstyrelse och är jurist och ekonom och jobbar just nu vid länsrätten i Stockholms där hon sitter ting. Jag och Sara var i Zambia på samma resa som anordnades utav RFSU. Fick veta att Sara ska gifta sig med Robert i sommar, grattis! Saras mamma skall förövrigt prata på Moderaternas Kommunala rikskonference den 9-10 mars i Örebro, hon är landstingsråd i Jönköping.

Nu har jag jobbat lite på mitt anförande jag skall hålla på Gävleborgsstämma i helgen, bokat lite tågbiljetter och planerat in kommande politiska möten, stämmor, resor och konferencer. Nu ska jag spåna lite på en debattartikel sedan blir det plugg.

The Queen


Jag och Fredrik har varit och sett filmen "The Queen" som hade premiär i fredags. Filmen var helt fantastisk! Den bästa filmen jag sett på länge. Helen Mirren är underbar som drottning. Filmens miljöer är förtrollande med Land Rovers, Barbour jackor, slott, parker.

Rent politiskt är monarkin en spännande fråga. Dels eftersom det är en mycket viktigt del av vårt kulturarv och hjälper till att marknadsföra Sverige och svenska företag, men samtigt måste man ifrågasätta rimligheten i att ärva en position i samhället.

söndag, februari 04, 2007

Lag mot kommunal konkurrens



Foto: www.regeringen.se

Maud Olofsson har lagt fram ett förslag mot kommunal konkurrens. Bra Maud! Det är på tiden att kommunpolitiker t.ex. slutar upp att leka caféägare. Se artikel i SvD.

Bildt hymlar inte om sitt hektiska schema!




Foto: www.regeringen.se

Carl Bildt skriver på sin blogg som bara efter kort tid har haft över 25 000 besökare om sin kommande arbetsvecka och hans hektiska arbetsliv. Jag tycker att det är skönt att han inte hymlar med hur mycket han jobbar.

För övrigt väldigt skönt med politiker i allmänhet som bloggar och ministrar i synnerhet. Fler ministrar borde ta efter Bildt! Svenska politiker har mycket att lära av amerikanska politiker vad gäller att använda internet för att kommunicera med sina väljare.

Dilsa: Islamkramarna

Dilsa Demirbrag Sten, kulturskribent och författare skriver i senaste numret av Fokus en krönika med rubriken "Islamkramarna. På 80-talet var det Sovjetunionen. 25 år senare är det Saddam Husseins Irak. Facinationen inför totalitära regimer har funnits länge inom vänster." Jag verkligen älskar krönikan och sättet den är skriven på.

Liza Marklund: Klart att Anders Borg ska flyga!

Idag skriver Liza Marklund en spännande krönika i Expressen. Den handlar om den senaste veckans kritik mot att regeringen har använt regeringsplanet flitigt, framförallt Gunilla Carlssons resa till olika Afrikanska länder samt Anders Borgs mellanlandningar på Skavsta flygplats. Jag tycker personligen att det är märkligt att det riktats så kraftig kritik, för ministrarna är tid en stor brist och de flyger ofta väldigt många eftersom det ska med livvakter, pressekreterare, sakkunniga etc på de flesta resor. Jag tycker också att Liza tar upp en viktig aspekt att det idag ställs orimliga krav på politiker, man ska inte ha glömt betala någon räkning, inte råkat dra fel kort någon gång, inte struntat i tv licens, inte ha haft svart barnflicka någon gång (trots att nästan alla har haft det). Dessutom ska man helst inte ha barnflicka alls utan man ska hinna hämta och lämna sina barn själv, städa sin bostad själv etc. Dessutom är det inte bara politiken ifråga som ska sköta sig, man skall dessutom granska dess familjemedlemmar och vad de har gjort.

Vi måste ställa oss frågan vad vi vill ha för politiker i framtiden? Vill vi bara ha politiker som gick med i ungdomsförbunden när de var 13 år gamla och hela tiden tänkt strategiskt att de inte kan göra si och så för deras eventuellt framtida karriär eller vill vi att även personer som kommer in i politiken lite senare och som inte har haft samma tänk skall vara välkomna?

Avskaffa helgdagarna

Almega vill avskaffa helgdagarna i de kommande kollektivavtallen. Helt rätt! Det ärdags att inse att Sverige är ett multinationellt land och det är orimligt att vi fortfarande har kvar helgdagar. Nu är det dags att politikerna i Sveriges riksdag gör detsamma!

Melodifestivalen del 1



Foto: www.svt.se

Har nu sett på melodifestivallåtarna, min favorit är Uno och Irma bidrag nummer 8. En skön låt med fin text!

Tillbaka i Stockholm

Är nu tillbaka i Stockholm efter stämman i Sörmland. Det var en mycket trevlig stämma och stämmobankett igår. Jag ser verkligen fram emot att vara Sörmlands fadder de kommande två åren och många resor till Sörmland framöver. Vill önska nya styrelsen lycka till!

lördag, februari 03, 2007

Stämman i Sörmland



Foto: www.riksdagen.se

Jag är på Sörmlands stämma, motionsbehandlingen och personvalen är avklarade. Jag fick det stora nöjet att vara vice stämmoordförande på stämman. Per Westerberg, riksdagens talman var stämmoordförande. Valberedningens förslag gick igenom vilket innebär att Nils fortsätter ett år till som DO.

Middagen börjar 20, vilket innebär att jag missar melodifestivalen, tur att det är denna vecka Fredrik inte har med något bidrag.

fredag, februari 02, 2007

Alternativvård

Såg på ABC nyheterna ett reportage om ett sjukhus i Järna som använde sig av en mycket spännande alternativ pedagogik. Vid sidan av den klassiska vanliga vården med mediciner och liknande jobbar man också mycket med närhet, massage, sinnena, färger. De anställda hade lila kläder, väggarna hade vackra färger. Jag tycker att det är konstigt att sjukvårdspolitiker ofta är kritiska mot alternativvård och ofta anser den vara flummig. För det första måste patienterna själva få bestämma vilken vård man anser passar sina behov. Jag tycker också att det är mycket märkligt att sjukhus idag är så fruktansvärt tråkiga och sterila samt att man är så dålig att komplettera den klassiska vården med alternativvård. Dags för lite frihet för patienterna!

Ekonomi + Juridik + 1 mil

Idag har jag haft ekonomiföreläsning samt juridikföreläsning och jag har också hunnit läsa en del av kurslitteraturen för ekonomikursen. Nu ikväll har jag sprungit en mil. Vi skall strax gå ut och äta på Jimmys med två vänner.

torsdag, februari 01, 2007

Tv8: Adaktusson

Ser på Adaktusson på Tv8, Marie Erhling fd Sverigechef på TeliaSonera, är mycket imponerad över hur bra hon är på media och att diskutera. Hon har bland annat pratat om hur det är att arbeta i operativbefattning samt att hon menar att näringslivet borde delta mer i samhällsdebatten.

UNDP möte

Ikväll har jag varit på UNDP möte där en person från Diakonia och en lärare från Södertörnshögskola pratade om handel. Naturligt vid ett seminarium anordnat utav UNDP så finns det en övertro till FN. Alla var överens om att handel var viktigt däremot så var vi inte helt överens på vad som är rättvis handel om det är frihandel eller om det är handel där man väger in miljöaspekter och socialaspekter. Var en del diskussioner kring vem som skall bestämma spelreglerna för handeln.

Vi pratade också om biståndets inverkan på länders utveckling, vilket var en naturlig skiljelinje. Jag och Åsa från MUF var de som hade en naturlig skepsis till att bistånd är enda vägen för länder att utvecklas samt att bistånd ofta tyvärr leder till passivitet och att länder inte själva tar tag i sina egna problem.

Tyvärr är det så att personer från vänster ofta häver ut sig saker som att de är för alla människors lika värde, precis som om inte vi från MUF skulle vara det. Jag tycker att biståndet måste minskas i omfattning, att vi måste bli bättre på att utvärdera biståndet och att vi ser till att biståndet går till rätt saker. Det finns inget egenvärde i ett högt bistånd där man inte ser vad konsekvenserna utav biståndet.

Jobbar

Idag är jag på jobbet, www.lotsenkommunikation.se